Større risiko for diabetes blandt overvægtige 6-årige børn
Allerede i seksårsalderen kan børn, som lider af fedme og overvægt, have højt blodtryk, nedsat følsomhed for insulin og forhøjet niveau af kolesterol i blodet. Hvis barnet ikke får hjælp, stiger risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme kraftigt, ifølge et nyt svensk studie.
Overvægt fedme børn seksårige metabolsk syndrom højt blodtryk, nedsat følsomhed insulin forhøjet niveau kolesterol blodsukker sukkerafgift sund kost fysisk aktivitet fedtfremkaldende samfund reklame

Forskeren bag studiet mener, at der er gode muligheder for at normalisere risikofaktorerne gennem tidlig intervention, og at det er lettere at ændre børnenes livsstil, mens de stadig er små. (Foto: Shutterstock)

Forskeren bag studiet mener, at der er gode muligheder for at normalisere risikofaktorerne gennem tidlig intervention, og at det er lettere at ændre børnenes livsstil, mens de stadig er små. (Foto: Shutterstock)

Overvægt og fedme - et stigende problem verden over - påvirker børn i en stadig tidligere alder.

»På trods af at studiet indeholder en ganske lille gruppe børn, kunne vi se, at flere af dem opfyldte samtlige kriterier for at blive diagnosticeret med metabolisk syndrom,« siger Emma Kjellberg i en pressemeddelse fra Göteborgs universitet.

Hun er læge og har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling ved universitetet.

Metabolisk syndrom er ikke en sygdom i sig selv, men forskellige forstyrrelser i kroppens normale drift og omsætning af næringsstoffer, der øger risikoen for sygdom senere i livet.

Metabolisk syndrom inkluderer forandringer som højt blodtryk, nedsat følsomhed overfor insulin, overvægt og forhøjet niveau af kolesterol i blodet.

Metabolisk syndrom øger den generelle risiko for at udvikle hjertekarsygdomme samt diabetes 2 senere i liver, siger Emma Kjellberg.

Overvægtige børn havde større risiko

212 børn på 6 år deltog i det nye svenske studie.

37 af børnene (17 procent) var overvægtige eller fede.

Forskerne testede 29 af de overvægtige børns blodsukker, hvoraf mere end 1 ud af 4 børn (28 procent) havde nedsat følsomhed for insulin.

Blandt de normalvægtige børn var det blot 5 procent.

I studiet var det stort set kun de børn, der led af overvægt eller fedme, som havde mere end én risikofaktor for metabolisk syndrom.

LÆS OGSÅ: Hvordan bekæmper vi bedst type 2-diabetes?

Tegn allerede som spæd

Børnene, som deltog i studiet, er blevet undersøgt på forskellige måder, siden de var nyfødte.

Emma Kjellbergs ph.d.-afhandling viser, at børn, som senere udviklede metaboliske risikofaktorer i en alder af seks år, allerede havde meget tidlige markører som spædbørn.

Emma Kjellberg mener, at der er gode muligheder for at normalisere risikofaktorerne gennem tidlig intervention, og at det er lettere at ændre børnenes livsstil, mens de stadig er små.

»Ved at hjælpe barnets familie med at få bedre spisevaner og blive mere fysisk aktive kan vi mindske risikofaktorerne i tide og afværge kroniske sygdomme samt livslange skader. Vi skal derfor være mere opmærksomme på børn, som lider af overvægt eller fedme,« siger Emma Kjellberg i pressemeddelelsen fra Göteborgs universitet.

Studiet er baseret på et større forskningsprojekt kaldet 'Tillväxtprojektet' (Growth Project), hvor knap 3.000 børn i Halland, Sverige, født mellem 2007 og 2012, regelmæssigt bliver vejet og målt for at følge vækst og sundhed. 

Emma Kjellberg har i sin ph.d.-afhandling fokuseret på 454 af børnene, som blev fulgt nærmere med prøver fra blandt andet tarmflora, brystmælk, blodprøver, vækst og taljemål, blodtryk, mad-dagbog og spørgeundersøgelser, der jævnligt er blevet indsamlet, lige siden børnene blev født.

LÆS OGSÅ: Fødselsvægt sladrer om risikoen for diabetes og fedme

Kan sammenlignes med norsk studie

»At de fandt så klar en sammenhæng mellem overvægt, metabolisk syndrom og insulinresistens allerede i en alder af 6 år var en smule overraskende,« siger Elin Kristin Evensen, forsker ved klinisk forskningsafdeling ved Universitetssygehuset i Nord-Norge, til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

Forekomsten af overvægt og fedme er sammenlignelig med resultaterne af hendes egne studier baseret på data fra ungdomskohorten i Tromsøstudiet, det såkaldte Fit Futures studie, som er den mest omfattende kortlægning af livsstil og sundhed blandt unge i Nordnorge nogensinde.

»Vi har blandt andet set på korrelationen mellem det at lide af overvægt og fedme som barn, og i hvilken grad det er stabilt op til ungdommen,« siger Elin Kristin Evensen.

LÆS OGSÅ: Overvægtige børn er ikke dømt til diabetes som voksne

Fedme etableres i barndommen

Overvægt og fedme hos børn i seks-årsalderen er en ganske stærk indikator for overvægt/fedme og øget fedtmasse senere i livet.

»Det er tydligt, at et mønster bliver etableret, og at det i takt med alderen bliver mere stabilt, når vi ser på overvægt og fedme,« siger Elin Kristin Evensen.

»Det er absolut et alarmerende fund, de kommer med, og så slutter det sig til billedet af, at overvægt og fedme bliver etableret tidligt,« siger Elin Kristin Evensen.

Det er endnu ikke lykkedes at finde en løsning på problemer med overvægt og fedme,

»Måske kan man gøre noget anderledes. Ja, vi har selv et ansvar med at være fysik aktive og spise sundt, men hvor stor en rolle spiller omgivelserne? Nogle personer er også mere sårbare overfor det fedme-fremmende samfund, vi lever i,« siger Elin Kristin Evensen.

Norges Kreftforening (som svarer til Danmarks Kræftens Bekæmpelse, red.) satte for nylig fokus på den rolle, omgivelserne spiller for udviklingen af overvægt og fedme.

»Mange tænker måske ikke over det, og det har heller ikke været kommunikeret særlig meget,« siger Elin Kristin Evensen.

LÆS OGSÅ: Du bliver, hvad din mor og far har spist

Ønsker mere fokus på reklamer i samfundet

Hun ønsker at sætte fokus på det samfund, vi lever i, og hvordan omgivelserne spiller ind.

»Det er forbud mod reklamer rettet mod børn, men det gælder ikke for unge. De sociale medier følger heller ikke reglerne, så børn og unge bliver udsat for en masse reklamer,« påpeger Elin Kristin Evensen.

Myndighederne er også med til at præsentere et forvirrende billede af, hvad der bliver straffet, og hvad som belønnes i dagligvarebutikkerne.

»Man indførte sukkerafgift på slik og sodavand, men også på sukkerfri sodavand. På den måde bliver budskabet ikke kommunikeret ordenligt. Vi bør indføre afgifter på usund mad og drikkevarer og subsidiere (støtte, red.) sundere alternativer,« siger Elin Kristin Evensen.

Hun fortæller, at personer med en strammere økonomi ofte går efter det billigste alternativ i butikken.

»Økonomi er derfor et vigtigt aspekt,« siger Elin Kristin Evensen.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Forsker: Få kilo ekstra som barn kan give dig diabetes som voksen

LÆS OGSÅ: Vægttab kan beskytte drenge med overvægt mod type 2-diabetes

LÆS OGSÅ: Behandling af børn med type 2-diabetes ikke god nok

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.