Stillehavsdrik dæmper angst og depression
Ekstrakt fra stillehavsplanten kava hjælper mod angst og depression, viser ny australsk undersøgelse.

Kava-drikken fremstilles enten af blade eller rødder fra kava-planten. Den drikkes ved forskellige ceremonier og festligheder på flere Stillehavsøer. (Foto: iStockphoto)

Kava-drikken fremstilles enten af blade eller rødder fra kava-planten. Den drikkes ved forskellige ceremonier og festligheder på flere Stillehavsøer. (Foto: iStockphoto)

Kava-planten har længe været en vigtig del af det religiøse og rituelle liv på stillehavsøerne Fiji, Tonga, Samoa og Vanuatu, hvor også den drik, som de fremstiller af planten, kaldes kava, eller kavakava.

Den traditionelle drik indeholder ikke alkohol, men har en svag berusende effekt. På Fiji fremstilles drikken af tørrede rødder, og på Vanuatu laves den på friske blade, noget som giver en stærkere rus.

Kava hjælper mod angst

Frygt for leverskader har betydet at kava er blevet fjernet fra de europæiske og australske markeder, men i 2007 opfordrede verdenssundhedsorganisationen WHO forskere til at undersøge planten nærmere.

Nu er den første kliniske undersøgelse på mennesker fuldført, og forskerne konkluderer at kava hjælper mod både angst og depressioner. Der blev ikke fundet nogen uønskede bivirkninger, bortset fra én person, som meldte om noget kvalme, men blev frisk igen efter et par dage.

Desuden sagde tre deltagere, at de havde fået en anderledes farve på deres urin, men to af disse havde fået placebo-piller.

placebo-kontrolleret undersøgelse

Forskerne gennemførte en tre uger lang tilfældigt udvalgt og placebo-kontrolleret undersøgelse på 60 voksne med angstlidelser.

Den første uge fik alle deltagere kun placebo-tabletter - piller uden noget virkestof - således at forskerne kunne se, om der var nogen reaktioner, og ekskludere de deltagere som fik meget store udslag, eller som ikke formåede at huske at tage deres piller.

Kava-planten er i familie med almindelig peber og vokser i de vestlige dele af Stillehavet. (Foto: Wikipedia Commons/Sand)

Derefter gik de i gang med den tilfældigt udvalgte test, hvor halvdelen af deltagerne fik kava-tabletter, mens de andre fik placebo.

Kava et godt alternativ

Professor Sarris fra University of Queensland skriver i undersøgelsen, at dagens farmakologiske behandlinger af angstlidelser med beroligende benzodiazepiner kan føre til både afhængighed og andre helbredsproblemer. Han mener derfor, at kava i flydende form kan være et godt alternativ.

»Men det er vigtigt at huske på, at den dosis vi gav i undersøgelsen er lav, sammenlignet med traditionelt kava-indtagelse,« skriver professor Sarris.

Anbefaler yderligere undersøgelser

En skålfuld af den traditionelle kava-drik indeholder mellem 100 og 200 milligram af det virksomme stof kavalaktoner, men øboerne i Stillehavet indtager ofte mange skålfulde i løbet af en aften med kava-drikning.

I løbet af et helt liv drikker en gennemsnitlig fijianer omkring 100.000 skålfulde af drikken. De piller deltagerne fik, indeholdt 250 mg af det virksomme stof.

Forskerne anbefaler yderligere undersøgelser af kava-ekstrakt, men skriver også at planten trygt kan anvendes i små doser over en kort periode, inden man eventuelt går videre med angstbehandling med farmakologiske stoffer.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: