Steroider påvirker indlæring og hukommelse
Ny forskning viser, at steroider kan have en ødelæggende effekt på hukommelse og indlæring.

Anabolske steroider tages oftest som indsprøjtning, men nogle af stofferne kan optages via huden eller slimhinderne, og i sjældnere tilfælde kan de indtages i pilleform.
(Foto:Shutterstock)

Anabolske steroider tages oftest som indsprøjtning, men nogle af stofferne kan optages via huden eller slimhinderne, og i sjældnere tilfælde kan de indtages i pilleform. (Foto:Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Selvom vi ved meget om anabolske steroiders fysiske og psykistriske indvirkning, ved vi knap så meget om, hvordan de påvirker indlæring og hukommelse.

I en ny afhandling udgivet i The Open Psychiatry Journal undersøgte vores forskningsgruppe, om brugerne rapporterede en mærkbar forskel, når de tog anabolske androgene steroider (også kaldt AAS).

Vi fandt, at stofferne ved længerevarende brug kan påvirke hukommelsen.

Doseringen er ofte 100 gange større, end hvis lægen ordinerer

Anabolske androgene steroider er syntetiske stoffer, der ligner testosteron. De fremmer fedtforbrændingen og fører til en markant og hurtig udvikling af muskelmassen.

Eliteatleter og bodybuildere har brugt stofferne til at mindske kropsfedtet og øge muskelmassen siden midten af det 20. århundrede.

Men de er nu blevet meget mere almindelige i sportskredse, der ikke er på konkurrenceplan, og bliver ofte ordineret i behandlingen af for eksempel forsinket pubertet eller sygdomme, hvor musklerne svinder - for eksempel AIDS og kræft.

Anabolske steroider tages oftest som indsprøjtning, men nogle af stofferne kan optages via huden eller slimhinderne, og i sjældnere tilfælde kan de indtages i pilleform.

Doseringen af anabolske steroider er nogle gange 100 gange større end den almindelige dosering fra lægen.

Blandt visse grupper af idrætsudøvere - for eksempel bodybuildere og vægtløftere - skønnes det, at op til 38 procent tager anabolske steroider.

Steroidmisbruget er ikke uden fysiske bivirkninger - heriblandt kan nævnes:

 • Hudlæsioner
 • Ødemer - ophobning af væske i kroppen
 • Nyre- og leverskade
 • Hjerteproblemer
 • Højt blodtryk
 • Hjerte-karsygdomme

Der er rapporteret om tilfælde af psykiatriske følger som:

 • Let irritation og oprevethed
 • Depression
 • Øget aggression
 • Voldelig adfærd (også kaldet 'roid-rage')

Problemernes type og grad er afhængig af hvilke steroider, der misbruges, misbrugsmønstret, mængden, der indtages, og hvor længe stofferne tages.

Steroider påvirker mange aspekter af livet

I den første undersøgelse af sin slags fra 2013 opdagede psykiateren Harrison Pope og kollegaer, at personer, der havde indtaget anabolske steroider over en længere periode, udførte visuospatiale opgaver betydeligt dårligere sammenlignet med personer, der ikke indtog anabolske steroider.

Forsøgspersonerne fik forevist en række visuelle mønstre, som de efterfølgende blev bedt om at erindre.

Pope forklarede, at en dårlig visiuospatial hukommelse kan have indvirkning på stedsansen - for eksempel ved at gøre det svært at finde en adresse eller beliggenheden af et værelse i en bygning.

Vores undersøgelse undersøgte, om indtagelsen af anabolske steroider over en længere periode i forbindelse med sport kan påvirke hverdagshukommelsen (eller dagligdagshukommelse - handlinger, vi skal huske at udføre, red.)

Undersøgelsen fokuserede på hukommelse og visuospatiale evner

Vores undersøgelse omfattede knap hundrede 18-30 årige mænd, der regelmæssigt tog i fitnesscentret. Halvdelen tog regelmæssigt anabolske steroider og den anden halvdel ikke.

En forholdsvis ung gruppe i vores undersøgelse rapporterede, at de regelmæssigt tog anabolske steroider. I gennemsnit tog de stofferne i cirka fire år (op til otte år).

Hver deltager i undersøgelsen udfyldte tre spørgeskemaer, der alle var relaterede til hukommelse.

Det første spørgeskema målte den retrospektive hukommelse - hvor godt vi husker minder og fortiden - for eksempel hvor godt man husker navnet på en yndlingsskuespiller.

Det andet spørgeskema målte den den fremtidige hukommelse (prospective memory, red.) - noget man skal huske at gøre på et bestemt tidspunkt, eller noget man skal huske at gøre under de rette omstændigheder. For eksempel at sende et fødselsdagskort eller tage medicin.

Det sidste spørgeskema målte den vedvarende opmærksomhed (executive function, red.) - evnen til at opretholde opmærksomhed over en tidsperiode og evnen til at koordinere informationer, planlægge og udføre opgaver.

Mangelfuld præstation på et eller alle områder kan kompromittere livet i hverdagen.

Ud af de personer der tog anabolske steroider meldte:

 • 28 procent, at de havde problemer med den retrospektive hukommelse.
 • 39 procent, at de havde problemer med den fremtidige hukommelse.
 • 32 procent, at de havde problemer med den vedvarende opmærksomhed.

Resultaterne skal undersøges nærmere

Vores fund antyder, at indtagelse af anabolske steroider har stor og skadelig indvirkning på personernes hverdagshukommelse og evne til at huske.

Sådanne mangler kan have en effekt på mange aspekter i livet - heriblandt interpersonelle, arbejds-, uddannelses- og helbredsmæssige forhold.

Naturligvis skal vores fund undersøges nærmere, før vi kan drage endelige konklusioner - særligt da undersøgelsen er baseret på selvrapportering. Nogle personer tror måske, at deres hukommelse er dårligere, end den egentligt er, mens andre tror, at den er bedre, end det egentligt er tilfældet.

Det næste skridt må være mere objektive vurderinger, der viser, hvorfor brugen af anabolske steroider påvirker hukommelsen, og hvilken effekt stofferne har på hjernen og dens kognitive funktioner.

 

Tom Heffernan hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

The ConversationOversat af Stephanie Lammers-Clark

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk