Hvilken sammenhæng er der mellem portionsstørrelsen og størrelsen på tallerkenen?
Evidens afslører, at portionsstørrelserne på tilberedte færdigretter er vokset.
En af årsagerne til, at spørgsmålet er relevant for folkesundheden, er, at der også er overbevisende dokumentation for, at mængden af mad, vi får serveret, har en effekt på, hvor meget vi spiser.
Større portioner lader til at få de fleste af os til at spise mere.
Den nuværende fedmeepidemi menes primært at være forårsaget af, hvor meget vi spiser (i modsætning til hvad eller hvor ofte). Så det er et vigtigt anliggende.
- Her afliver en britisk forsker myten om, at en lille tallerken får os til at spise mindre.
- Ifølge artiklens forfatter spiser vi nemlig mere af små tallerkener.
- Forskeren råber vagt i gevær over for fødevareindustrien, der skal reducere kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer.
Vi spiser ikke mindre af små tallerkener
Men hvad med tallerkenstørrelsen? Har den en effekt?
De fleste tror, at en mindre tallerken vil få os til at spise mindre mad. Det lyder jo sandsynligt, at en lille tallerken får os til at tage mindre mad op på tallerken, og så ender vi med at spise mindre, ikke sandt? Nej, sådan forholder det sig ikke.
Jeg begyndte at interessere mig for de magiske, mindre tallerkener, efter jeg læste en artikel, der drøftede forskning omhandlende de mindre tallerkener, men som ikke nævnte et eneste ord om en række studier, der afslørede, at mindre tallerkener faktisk ikke får os til at spise mindre.
Gennemgang af studier viste fejl og mangler
Derfor gik jeg og mit team i gang med at gennemgå og analysere alle tilgængelige studier omhandlende dette spørgsmål.
Vi konkluderede, at evidensmængden for de mindre tallerkener ikke var overbevisende.
Der er flere studier, der har fundet, at mindre tallerkener ikke har en positiv effekt på kalorieindtaget, end der er studier, der understøtter hypotesen om de mindre tallerkener.
Desuden var det den samme forskergruppe, der stod bag alle de studier, der understøttede teorien om, at mindre tallerkener får os at til at indtage færre kalorier.
Vi bemærkede også en række afgørende begrænsninger i nogle af undersøgelsesmetoderne. Den samme forskergruppe er desuden blevet beskyldt for diskutabel og mistænkelig forskningspraksis.
Udførte eget studie
Derefter udførte vi vores eget studie. Vi gav vores forsøgsdeltagere mindre skåle for at se, om de tog en mindre mængde popcorn, og om det fik dem til at spise mindre.
Vi fandt, at skålstørrelsen ikke fik forsøgsdeltagerne til at spise mindre. Faktisk lod det til, at de spiste mere, når de fik en lille skål i modsætning til en større skål.
Et studie fra 2016 udført af en anden forskergruppe fandt heller ikke evidens for, at mindre tallerkener får forsøgsdeltagerne til at spise mindre.
Heller ikke programmet 'Food Unwrapped', der for nylig blev vist i fjernsynet i Storbritannien fandt evidens for, at mindre tallerkener får os til at spise mindre.
Faktisk fandt de lige det stik modsatte; forsøgsdeltagerne spiste dobbelt så meget, når de spiste af små tallerkener i modsætning til store tallerkener.
TV-program modsagde egen konklusion
Hvorfor spiser vi ikke mindre, når vi spiser af små tallerkener?
Et godt bud er, at vi måske i første omgang kommer mindre mad på tallerkenen, men så spiser vi til gengæld to portioner – vi fik jo kun en lille portion til at starte med.
Det er bekymrende, at 'Food Unwrapped'-programmet modsagde sig selv i slutningen af programmet ved at forsikre seerne om, at vi spiser mindre, når vi spiser af små tallerkener, og at ‘Food Unwrapped’-programmets eksperiment bare var en fuser.
Måske får vi aldrig skaffet os af med myten om, at vi spiser mindre mad, hvis vi bruger mindre tallerkener.
Vi bør aflive myten
Men vi bør sikre os, at vi afliver myten, for det er afgørende, at vi er bevidste om de miljøfaktorer og adfærdsregulerende teknikker, der kan hjælpe os med at spise sundere.
Så hvad bør vi holde øje med? Akkumulerende evidens indikerer, at hvis fødevareindustrien reducerer kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer, så vil vi også spise mindre.
Det er straks sværere at realisere sådanne tiltag end at fortælle offentligheden, at de skal spise af miniaturetallerkener.
Men hvis vi skal tackle fedmeepidemien, skal der store forandringer til.
Eric Robinson modtager støtte fra MRC og ESRC. Han har tidligere modtaget støtte fra Unilever. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.
Oversat af Stephanie Lammers-Clark.