Mytedræber: Små tallerkener får os ikke til at spise mindre. Tværtimod
Den gængse myte om, at en mindre tallerkenstørrelse kan få os til at spise mindre, holder ikke stik ifølge denne britiske forsker. Små tallerkener får os faktisk til at spise mere, viser hans forsøg.
kost ernæring mad fedme kalorier psykologi studier portion fødevareindustri fedmeepidemi vaner mæt

Akkumulerende evidens peger på, at hvis fødevareindustrien reducerer kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer, så vil vi også spise mindre. (Foto: Shutterstock)

Akkumulerende evidens peger på, at hvis fødevareindustrien reducerer kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer, så vil vi også spise mindre. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Hvilken sammenhæng er der mellem portionsstørrelsen og størrelsen på tallerkenen?

Evidens afslører, at portionsstørrelserne på tilberedte færdigretter er vokset.

En af årsagerne til, at spørgsmålet er relevant for folkesundheden, er, at der også er overbevisende dokumentation for, at mængden af mad, vi får serveret, har en effekt på, hvor meget vi spiser.

Større portioner lader til at få de fleste af os til at spise mere.

Den nuværende fedmeepidemi menes primært at være forårsaget af, hvor meget vi spiser (i modsætning til hvad eller hvor ofte). Så det er et vigtigt anliggende.

Historien kort
  • Her afliver en britisk forsker myten om, at en lille tallerken får os til at spise mindre.
  • Ifølge artiklens forfatter spiser vi nemlig mere af små tallerkener.
  • Forskeren råber vagt i gevær over for fødevareindustrien, der skal reducere kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer.

Vi spiser ikke mindre af små tallerkener

Men hvad med tallerkenstørrelsen? Har den en effekt?

De fleste tror, at en mindre tallerken vil få os til at spise mindre mad. Det lyder jo sandsynligt, at en lille tallerken får os til at tage mindre mad op på tallerken, og så ender vi med at spise mindre, ikke sandt? Nej, sådan forholder det sig ikke.

Jeg begyndte at interessere mig for de magiske, mindre tallerkener, efter jeg læste en artikel, der drøftede forskning omhandlende de mindre tallerkener, men som ikke nævnte et eneste ord om en række studier, der afslørede, at mindre tallerkener faktisk ikke får os til at spise mindre.

Gennemgang af studier viste fejl og mangler

Derfor gik jeg og mit team i gang med at gennemgå og analysere alle tilgængelige studier omhandlende dette spørgsmål.

Vi konkluderede, at evidensmængden for de mindre tallerkener ikke var overbevisende.

kost ernæring mad fedme kalorier psykologi studier portion fødevareindustri fedmeepidemi vaner mæt

Myten holder ikke stik. Vi har tværtimod en tendens til at spise mere af små tallerkener, fordi vi tager to portioner, nu da den første portion var så lille. Myten skal aflives hurtigt, hvis vi skal tackle fedmeepidemien. (Foto: Shutterstock)

Der er flere studier, der har fundet, at mindre tallerkener ikke har en positiv effekt på kalorieindtaget, end der er studier, der understøtter hypotesen om de mindre tallerkener.

Desuden var det den samme forskergruppe, der stod bag alle de studier, der understøttede teorien om, at mindre tallerkener får os at til at indtage færre kalorier.

Vi bemærkede også en række afgørende begrænsninger i nogle af undersøgelsesmetoderne. Den samme forskergruppe er desuden blevet beskyldt for diskutabel og mistænkelig forskningspraksis.

Udførte eget studie

Derefter udførte vi vores eget studie. Vi gav vores forsøgsdeltagere mindre skåle for at se, om de tog en mindre mængde popcorn, og om det fik dem til at spise mindre.

Vi fandt, at skålstørrelsen ikke fik forsøgsdeltagerne til at spise mindre. Faktisk lod det til, at de spiste mere, når de fik en lille skål i modsætning til en større skål.

Et studie fra 2016 udført af en anden forskergruppe fandt heller ikke evidens for, at mindre tallerkener får forsøgsdeltagerne til at spise mindre.

Heller ikke programmet 'Food Unwrapped', der for nylig blev vist i fjernsynet i Storbritannien fandt evidens for, at mindre tallerkener får os til at spise mindre. 

Faktisk fandt de lige det stik modsatte; forsøgsdeltagerne spiste dobbelt så meget, når de spiste af små tallerkener i modsætning til store tallerkener.

TV-program modsagde egen konklusion

Hvorfor spiser vi ikke mindre, når vi spiser af små tallerkener?

Et godt bud er, at vi måske i første omgang kommer mindre mad på tallerkenen, men så spiser vi til gengæld to portioner – vi fik jo kun en lille portion til at starte med.

Det er bekymrende, at 'Food Unwrapped'-programmet modsagde sig selv i slutningen af programmet ved at forsikre seerne om, at vi spiser mindre, når vi spiser af små tallerkener, og at ‘Food Unwrapped’-programmets eksperiment bare var en fuser.

Måske får vi aldrig skaffet os af med myten om, at vi spiser mindre mad, hvis vi bruger mindre tallerkener.

Vi bør aflive myten

Men vi bør sikre os, at vi afliver myten, for det er afgørende, at vi er bevidste om de miljøfaktorer og adfærdsregulerende teknikker, der kan hjælpe os med at spise sundere.

Så hvad bør vi holde øje med? Akkumulerende evidens indikerer, at hvis fødevareindustrien reducerer kalorieindholdet i populære føde- og drikkevarer, så vil vi også spise mindre.

Det er straks sværere at realisere sådanne tiltag end at fortælle offentligheden, at de skal spise af miniaturetallerkener.

Men hvis vi skal tackle fedmeepidemien, skal der store forandringer til.

Eric Robinson modtager støtte fra MRC og ESRC. Han har tidligere modtaget støtte fra Unilever. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: