Forskere: Efter 6 måneder skal spædbørn ud af forældrenes soveværelse
Spædbørn sover bedre alene end sammen med forældrene, viser ny amerikansk forskning. Forældre og baby bør derfor holde op med at dele soveværelse seks måneder efter fødslen, mener forskerne.
baby spædbarn forældre søvn vuggedød søvnkvalitet soveværelse alene overvægt fedme søvnproblemer forstyrre bevidste cyklus kontroversielt

Både børn og forældre bliver forstyrret af at sove i samme værelse. Derfor mener amerikanske forskere, at babyer over seks måneder bør sove i deres eget værelse. (Foto: Shutterstock)

Både børn og forældre bliver forstyrret af at sove i samme værelse. Derfor mener amerikanske forskere, at babyer over seks måneder bør sove i deres eget værelse. (Foto: Shutterstock)

Sundhedmyndighederne anbefaler, at forældrene sover i samme værelse som deres baby i de første seks måneder. Ikke i samme seng, men i samme værelse.

Nu viser ny amerikansk forskning, at det er forbundet med både mindre og dårligere søvn, når forældrene deler soveværelse med baby.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Pediatrics.

Anbefaler alligevel seks måneder

Forskerne bag studiet mener alligevel, at det er forsvarligt at lade spædbarnet sove i samme værelse som forældrene, frem til barnet er seks måneder gammelt, til trods for at forskningen viser, at barnet sover dårligere efter fire måneder.

Det er fordi, risikoen for vuggedød er størst i løbet af de første seks måneder, og at det derfor er sikrest, at forældrene er i nærheden.

Så det er altså den efterfølgende tid, som forskerne er mere bekymrede for, når det gælder søvn.

»Når spædbørn får for lidt søvn, kan det føre til overvægt og fedme samt søvnløshed senere i livet. Det kan desuden have en negativ effekt på forældrene,« fortæller Ian Paul, der er læge og forsker ved Penn State College of Medicine i USA, i en pressemeddelse.

Ian Paul skriver desuden, at flere børnelæger og søvneksperter i USA er skeptiske overfor, at forældre og børn deler soveværelse længere end de første seks måneder.

Efter seks-månedersalderen udvikler barnet nemlig seperationsangst, hvilket kan gøre det endnu sværere at vænne dem til at sove alene.

»Hvis forældrene venter for længe med at sove alene i et værelse, risikerer de, at det får en negativ effekt på søvnkvaliteten hos både barn og voksne både på kort og på langt sigt,« skriver Ian Paul.

Sov 100 timer mere

279 amerikanske mødre deltog i studiet. De selvrapporterede om deres børns sovevaner og besvarede spørgeskemaer, da barnet var fire og ni måneder gammelt.

Mødrene svarede på spørgsmål om, hvor længe barnet sov, om det var sammen med forældrene eller i deres eget værelse, hvor ofte de vågnede, eventuelle måltider i løbet af natten, og om barnet sov godt eller dårligt.

baby spædbarn forældre søvn vuggedød søvnkvalitet soveværelse alene overvægt fedme søvnproblemer forstyrre bevidste cyklus kontroversielt

Selvom barnet pludrer eller klynker i sengen lige ved siden af, bør forældrene ikke gribe ind, men lade barnet falde til ro igen af sig selv. Det kan det nemlig godt ifølge forskerne. (Foto: Shutterstock)

Det viste sig, at børn, der allerede sov alene, da de var fire måneder gamle, sov uafbrudt 45 minutter længere end de børn, som stadig sov sammen med forældrene.

Efter ni måneder blev forskellen endnu større. De børn, der havde lært at sove alene, da de var omkring fire måneder gamle, sov i gennemsnit 1 time og 40 minutter længere end de børn, der stadig sov sammen med forældrene.

Studiet viser, at forældrenes beslutning, om hvor barnet skal sove, kan få konsekvenser senere.

Efter to et halvt år sov børn, der stadig delte værelse med forældrene, da de var over ni måneder gamle, 45 minutter mindre end børn på samme alder, som sov i deres eget værelse, da de var fire og ni måneder gamle.

Forældrene forstyrrer barnet

»Det er vigtigt at lade barnet sove i samme værelse som forældrene i den første tid, så de kan udvikle nærhed og tilknytning. Det betyder også, at det er lettere at amme om natten,« udtaler Mari Hysing fra Uni Research i Bergen til forskning.no, videnskab.dk’s norske søstersite.

Der hersker altså ikke megen tvivl om, at både forældre og børn har godt af at sove i nærheden af hinanden i de første måneder.

Men Mari Hysing er enig med de amerikanske forskere; efter seks måneder kan det forstyrre barnets søvn.

Der er blandt andet risiko for, at barnet havner i den samme seng som forældrene, hvis de sover i samme værelse. Og tidligere forskning har afsløret, at spædbørn, der sover i samme seng som forældrene, har op til 40 gange større risiko for at blive kvalt.

»De fleste børn mellem 0 og et år sover i cyklusser med både let og tung søvn i løbet af natten. De vågner derfor ret mange gange,« forklarer Mari Hysing. Hun fortsætter:

»Det kan ske, at forældrene forstyrrer barnets søvn ved at gribe ind, hvis barnet klynker eller græder lidt, før de falder i søvn igen i løbet af disse stadier. For måske var barnet bare faldet i søvn igen, hvis forældrene havde ventet lidt.«

Forældrene skal være bevidste

Den nye amerikanske forskning bekræfter et norsk studie, som blev gennemført med udgangspunkt i Folkehelseinstittutets store norske mor og barn-undersøgelse

Det norske studie fandt nemlig også, at både voksne og børn sov dårligere, når de sov i samme værelse.

Alligevel er det ret kontroversielt at mene, at barnet skal ind på eget værelse efter seks måneder, og her er der stadig stor uenighed både i Norge og i USA.

På trods af det nye studie mener Mari Hysing, at det bliver svært at opfordre alle forældre til, at barnet skal have sit eget værelse, når det er seks måneder gammelt, og ikke alle har råd til et hjem, der har pladsen til det.

Forskeren mener i stedet, at det er vigtigt, at forældrene er bevidste om barnets søvn om natten. De bør lade barnet vænne sig gradvist til sove alene.

»Selvom barnet pludrer og klynker i sengen ved siden af, kan det godt falde i søvn af sig selv igen,« slutter Mari Hysing.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.