Sov du også dårligt ved folketingsvalget? Det er der måske en forklaring på

Store politiske begivenheder ser ud til at have konsekvenser for vores søvn, velvære og alkoholindtag. (Foto: Shutterstock)

Store politiske begivenheder ser ud til at have konsekvenser for vores søvn, velvære og alkoholindtag. (Foto: Shutterstock)

11 november 2022

Har du tænkt over, hvor meget og hvordan du sover op til og under store politiske begivenheder? 

Ny forskning tyder på, at vi sover dårligere, og at det øjensynligt påvirker vores kollektive humør, velvære og alkoholforbrug negativt i perioden op til og under begivenhederne. 

Det skriver Beth Israel Deaconess Medical Center i en pressemeddelelse.

For at finde ud af det har studiets forskere fulgt 543 personer, som hver dag registrerede søvnmønstre, subjektive oplevelser af stress samt alkoholindtag i perioden før, op til og under det amerikanske valg i 2020. Flest af deltagerne, helt præcist 437 af dem, var bosat i USA, mens resten kom fra andre lande. 

Resultaterne afslørede, at deltagerne fra USA generelt oplevede reduceret søvn og effektivitet, øget stress, negativt humør og mere alkohol indenbords i perioden omkring og på valgdagen. Niveauet var lavere i samme periode blandt de deltagere, som var bosat i andre lande, og stressniveauet faldt hos amerikanerne, efter valgresultatet var afgjort.

»Valget i 2020 fandt sted under højden af ​​COVID-19-pandemien. På trods af den kroniske stress, man oplevede i løbet af den tid, havde den akutte stress ved valget stadig tydelige konsekvenser for humør og søvn,« siger en af studiets forfattere, Tony Cunningham, direktør for Center for Sleep and Cognition ved BIDMC i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Sleep Health, og er det første af slagsen, der undersøger og peger på, at store politiske begivenheder ser ud til at have konsekvenser for vores søvn, og at det - ifølge forskerne - kan være forbundet med negative udsving i vores humør, velvære og alkoholindtag.

»Desuden er det ikke kun, at valg kan påvirke søvnen. Forskning tyder på, at søvn også kan påvirke borgernes engagement og deltagelse i valg. Så hvis forholdet mellem søvn og valg også er tovejs, vil det være vigtigt for fremtidig forskning at afgøre, hvordan offentlig stemning og stresspåvirkninger på søvnen op til et valg kan påvirke eller endda ændre dets udfald,« pointerer Tony Cunningham. 

Han og studiets øvrige forskere understreger dog, at det er nødvendigt med mere forskning på området, før man med sikkerhed kan bekræfte, om der er en sammenhæng mellem politisk stress og befolkningens søvn, humør og for den sags skyld valg-engagement.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.