Solidt studie peger på sammenhæng mellem cremer med binyrebarkhormon og type 2-diabetes
De stærkeste cremer og salver ser ud til at fordoble risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Det er dog en lille risiko, som fordobles, fra 3,5 ud af 1.000 til knap 7 ud af 1.000.
eksem hudsygdom kløe creme binyrebarkhormon øget risiko diabetes 2

Hormoncremer bruges mod kløende eksem. Som patient skal man ikke blive bange for at bruge cremer med binyrebarkhormon, og for nogle patienter er det nødvendigt at bruge dem i lang tid, men det er vigtigt at være opmærksom på den diskret øgede risiko for type-2 diabetes. (Foto: Shutterstock)

Hormoncremer bruges mod kløende eksem. Som patient skal man ikke blive bange for at bruge cremer med binyrebarkhormon, og for nogle patienter er det nødvendigt at bruge dem i lang tid, men det er vigtigt at være opmærksom på den diskret øgede risiko for type-2 diabetes. (Foto: Shutterstock)

I et nyt stort studie har danske og britiske forskere fundet en sammenhæng mellem type 2-diabetes og brug af binyrebarkhormoncremer mod hudsygdomme.

»Uanset ens køn og alder ser de her cremer og salver ud til at øge risikoen for at få type 2-diabetes,« siger professor på Københavns Universitet Jacob Pontoppidan Thyssen til Videnskab.dk.

Han har været med til at lave det nye studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care.

Binyrebarkhormoncremer bruges mod hudsygdomme, som skyldes en overreaktion fra immunforsvaret, for eksempel psoriasis og atopisk eksem, også kendt som børneeksem.

Cremer med binyrebarkhormon

Cremer med binyrebarkhormon bruges til eksem, psoriasis og andre udslæt på kroppen, som skyldes en overreaktion fra immunforsvaret.

Cremerne kommer i fire styrker: Mild – som kan købes i håndkøb, moderat, stærk og meget stærk. Styrken afhænger af indholdet af binyrebarkhormon, og hvor stærkt hormonet i cremerne binder sig til cellerne i kroppen.

Hormoncremerne virker ved at hæmme immunforsvarets overreaktion.

Kilder: Sundhed.dk og Promedicin.dk

Som overlæge på Hud og Allergiafdelingen på Herlev-Gentofte Hospital møder Jacob Pontoppidan Thyssen mange patienter, som er hårdt angrebet af hudsygdom på store dele af kroppen.

»Jeg behandler for eksempel mange patienter med atopisk eksem. De har i perioder med dårlig kontrol hudsygdom ud over 50-60 procent af deres krop,« fortæller han.

Eksemet skyldes en kløende betændelse i huden. Og den betændelse kan altså slås ned med binyrebarkhormon som creme/salve eller tablet.

»Men hvis du smører dig ind med de stærkeste hormoncremer på store dele af kroppen i lange perioder, vil en del af hormonerne trænge ind i kroppen, og her ved vi, at de kan forstyrre insulinfølsomheden og i sidste ende måske give type 2-diabetes,« siger Jacob Pontoppidan Thyssen.

Han understreger, at de mennesker, som bruger disse cremer og salver, har alvorlig hudsygdom, og har brug for behandlingen med binyrebarkhormon.

»Al medicin har bivirkninger, som det er vigtigt at kende til. Som patient skal man ikke blive bange for at bruge de her cremer, når det er nødvendigt, og for nogle patienter er det altså nødvendigt at bruge dem i lang tid, men det er vigtigt at være opmærksom på den diskret øgede risiko for type 2-diabetes,« siger han.

Stærkeste hormoncreme fordobler risiko

Det nye studie består af tre omfattende befolkningsundersøgelser i Danmark og Storbritannien, hvor forskerne via detaljerede registeroplysninger har undersøgt, om der er sammenhæng mellem type 2-diabetes og brug af hormoncreme.

Læs mere om, hvordan forskerne har lavet studiet, i boksen under artiklen.

Resultatet er, at blandt dem, der har brugt hormoncreme, er der en større andel, der udvikler type 2-diabetes. Jo stærkere hormoncremen er, jo mere stiger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Blandt dem, der har brugt den stærkeste hormoncreme, er risikoen for at udvikle type 2-diabetes næsten dobbelt så stor som i en kontrolgruppe med samme alder og køn, der ikke har brugt hormoncreme:

  • Af voksne danskere, der ikke havde brugt hormoncreme, udviklede 3,56 ud af 1.000 type 2-diabetes i løbet af 15 år.
  • Blandt danskere, der havde brugt den stærkeste hormoncreme på et eller andet tidspunkt i kortere eller længere tid, udviklede 6,86 ud af 1.000 type 2-diabetes.

Det reelle antal personer, der udvikler type 2-diabetes, er altså lav i begge grupper, men ikke desto mindre dobbelt så stor i gruppen, som har brugt stærk hormoncreme.

En begrænsning ved studiet er, at forskerne ikke har set på, hvordan mængde og varighed påvirker risikoen for at få type 2-diabetes.

Det er altså ikke muligt ud fra det nye studie af fastslå, om langvarig brug er værre end kortvarig.

Patienter har brug for cremen

Anne Skov Vastrup er formand for Atopisk Eksem Forening. Hun er samtidig en af de patienter, som bruger binyrebarkhormoncreme jævnligt over en lang periode. 

Atopisk eksem

Atopisk eksem er også kendt som børneeksem og starter ofte i barndommen.

Eksemet giver tør, rød og kløende hud.

15-20 procent af alle børn og unge døjer på et tidspunkt med atopisk eksem, og 1/3 af dem har fortsat eksem som voksne.

Kilde: Sundhed.dk

Helt præcist to gange om ugen smører hun sig ind i stærk hormoncreme for at forebygge kløende udbrud af rødt eksem.

»Det er rigtig godt at vide, at der er denne her risiko og være opmærksom på det. Men som patient har du har ikke et reelt valgt og kan sige: 'Så dropper jeg bare cremen', for så kan du ikke fungere. Mange vil nok sige, som mig: 'Ja, det er jo trist, men der er ikke så meget at gøre ved det',« siger hun.

Hun understreger, at binyrebarkhormoncremerne er den mildeste behandling mod hudsygdomme, som skyldes en overreaktion i immunforsvaret.

»De alternativer, der findes, hæmmer immunforsvaret i meget højere grad og har flere bivirkninger,« siger hun.

Stærk konklusion

Klinisk professor Jørgen Rungby fra Københavns Universitet forsker i diabetes. Han har læst det nye studie for Videnskab.dk og vurderer, at konklusionen er meget solid:

»Forskerne har data fra to lande, som peger på det samme. Det giver øget styrke til konklusionen. Og når de samtidig finder, at risikoen stiger, når dosis øges, så styrker det resultatet yderligere,« siger han.

Begge forskere, Videnskab.dk har talt med, fortæller, at det er en kendt bivirkning, hvis man får binyrebarkhormon som tabletter, hvor det kommer direkte ind i kroppen, at man har øget risiko for at få type 2-diabetes.

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som giver røde kløende plamager på huden. Huden er tykkere og dækket af hvide skæl.

2-3 procent af befolkningen har psoriasis.

Kilde: Sundhed.dk

Ingen af dem mener dog, man skal være bekymret, hvis man bruger hormoncreme i kort tid.

»Det er muligt, at man kortvarigt kan mindske sin insulinfølsomhed, særligt, hvis man bruger en af de stærkeste cremer. Men når man stopper igen, retter systemet sig. Jeg ville ikke være bekymret over at bruge dem i kort tid,« siger Jørgen Rungby.

»Hvis man bruger store mængder stærk creme på store hudområder over lang tid, skal man måske overveje, om der findes alternative behandlingsmetoder. Risikoen afhænger også af, hvor man smører sig ind. Huden på mandens pung absorberer for eksempel 42 gange mere end huden på ryggen,« supplerer Jacob Pontoppidan Thyssen.

Forskerne mener desuden, det er vigtigt, at læger er opmærksomme på risikoen og oftere diabetes-tester patienter, som bruger hormoncreme.

Samtidig skal patienter med dårligt kontrolleret diabetes og hudsygdom måske forsøge at nedsætte forbruget af hormoncreme.

Sådan er studiet lavet

Det nye studie består af tre delundersøgelser:

I den ene delundersøgelse har forskerne undersøgt hele den danske befolkning over 18 år, som udviklede type 2-diabetes fra år 2007-2012.

I alt 115.218 danskere.

De blev matchet med en kontrolgruppe af danskere med samme alder og køn, som ikke havde udviklet diabetes.

Herefter undersøgte forskerne forbruget af hormoncreme fire år tilbage i tiden i de to grupper.

  • I gruppen med type 2-diabetes havde i alt 39.364 (34,2 procent) brugt hormoncreme.
  • I kontrolgruppen uden diabetes, havde 31.010 (26,9 procent) brugt hormoncreme.

Størstedelen i begge grupper havde fået den potente eller meget potente hormoncreme.

Jo mere potent hormoncreme, jo større var risikoen for at udvikle type-2 diabetes.

Forskerne har taget højde for andre mulige årsager, for eksempel rygning, alkoholmisbrug, lav socioøkonomisk status, brug af andre typer af medicin.

Den engelske delundersøgelse er faktisk en tilsvarende undersøgelse, bare på den britiske befolkning.

Her har forskerne undersøgt briter over 30 år, som udviklede type 2-diabetes mellem år 2007-2015.

I alt 54.944 briter, der var diagnosticeret med type 2-diabetes hos deres praktiserende læge, blev matchet med en kontrolgruppe med samme alder og køn, men uden type 2-diabetes.

Når forskerne undersøgte forbruget af hormoncreme i de to grupper, fandt de samme mønster som i den danske undersøgelse. Nemlig, at jo stærkere hormoncreme, jo større var risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

I den britiske delundersøgelse har forskerne, udover socioøkonomisk status, rygning og alkoholmisbrug, også taget højde for BMI.

Sidste delundersøgelse er også dansk. Her har forskerne inkluderet hele den danske voksne befolkning og fulgt dem fra 2001-2015. Alle, som havde type 2-diabetes ved studiestart, blev ekskluderet.

I alt 2.689.473 danskere blev inddelt i fem grupper.

  1. gruppe, som ikke fik udskrevet hormoncreme i løbet af studieperioden

  2. gruppe, som fik udskrevet mild hormoncreme

  3. gruppe, som fik udskrevet moderat hormoncreme

  4. gruppe, som fik udskrevet potent (stærk) hormoncreme

  5. gruppe, som fik udskrevet meget potent hormoncreme

Herefter undersøgte forskerne, hvor stor en andel der udviklede type 2-diabetes i løbet af studieperioden i de fem grupper.

Resultatet viste, at alle grupper, som havde brugt hormoncreme, havde større sandsynlighed for at udviklet type 2-diabetes, sammenlignet med gruppen som aldrig havde brugt hormoncreme. Risikoen steg med cremens styrke.

Studiet er finaniseret af Lundbeckfonden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk