Søvnstudie kan forklare, hvorfor nogen tror på spøgelser
spøgelser står ved vindue i soveværelse

Er det et spøgelse, der bliver ved med at vække mig, eller har jeg bare søvnproblemer? Nyt studie finder forbindelse mellem overtro og søvn, men dog uden årsagsforklaring. (Billede: Shutterstock)

Er det et spøgelse, der bliver ved med at vække mig, eller har jeg bare søvnproblemer? Nyt studie finder forbindelse mellem overtro og søvn, men dog uden årsagsforklaring. (Billede: Shutterstock)

Kilde: 
24 januar 2023

Hvis du går og er bange for spøgelser, rumvæsner og dæmoner, kan det måske skyldes, at du sover dårligt. 

Et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Sleep Research, har nemlig fundet en forbindelse mellem søvnproblemer og overtro.

Forskerne, som er fra University of London i England, fandt således ud af, at personer, der sover dårligt, eller som har søvnlidelser, har en større tendens til at tro på det overnaturlige.

Det skriver The Independent.

Studiet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med knap 9.000 deltagere, hvor deltagerne skulle svare på spørgsmål om søvn og overnaturlige fænomener.

Mange deltagere havde en tendens til at tro på, at menneskers sjæle lever videre efter døden, spøgelser og dæmoners eksistens, rumvæsner på Jorden, evnen til at kommunikere med de døde, og at nærdødsoplevelser er bevis på et efterliv. 

Forbindelsen mellem troen på ovenstående overnaturlige fænomener og søvnproblemer viste sig ret konkret i undersøgelsen. 

Personer med søvnlidelsen ‘Exploding head syndrome’, er for eksempel mere tilbøjelige til at tro på, at rumvæsner har besøgt Jorden. Det er et syndrom, der får personer til at høre høje brag, når de er ved at falde i søvn, og som Videnskab.dk har skrevet en artikel om.

Årsagen til de forskellige sammenhænge skal ifølge forskerne muligvis findes i, at troen på det overnaturlige kan give angst, som kan lede til søvnproblemer.

Forskerne understreger dog, at der endnu ikke er fundet en årsagsforklaring mellem søvnproblemer og overtro.

»De bagvedliggende mekanismer mellem de her forbindelser er formentlig komplekse og skal undersøges yderligere for at kunne forstå, hvorfor mennesker nogle gange er overbeviste om, at de har hørt noget mystisk om natten,« skriver forskerne i studiet.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.