Personer, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, vrider og vender sig om natten eller vågner tidligt uden at kunne falde i søvn igen i de tidlige morgentimer, har øget risiko for at udvikle astma sammenlignet med personer, der sover normalt, viser et nyt norsk studie.
\ Historien kort
- Nyt studie kobler søvnløshed til op til tre gange øget risiko for at udvikle astma ift. mennesker, der sover normalt.
- Forskerne bag mener, resultatet kan være nyttigt i forebyggelsen af astma i form af øget fokus på søvnproblemer.
- Der er dog brug for yderligere studier, hvis man skal nærmere en årsagssammenhæng mellem dårlig søvn og astma.
Det er velkendt, at personer, som lider af astma, har sværere ved at sove om natten, men ifølge forskerne bag det nye studie er det første gang, at forskere undersøger den omvendte situation, altså, om personer, som lider af søvnløshed, har øget risiko for at udvikle astma i voksenalderen. Her er svaret, at det har de.
Personer med kronisk søvnløshed, hvilket vil sige, at de har tegn på søvnløshed over længere perioder, har tre gange så høj risiko for at udvikle astma som normalbefolkningen.
»Det er en af de centrale opdagelser i vores forskning. Sammenlignet med folk, der ikke lider af søvnløshed, tyder noget på, at eventuelle ændringer i kroppen på grund af søvnløshed kan akkumuleres og resultere i alvorlige skadelige effekter på luftvejene,« fortæller førsteforfatteren til det nye studie, ph.d. og forsker Ben Brumpton fra Institutt for Samfunnsmedisin og Sykepleie, Norsk Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), og Klinikk for Lunge- og Arbeidsmedisin, Universitetssykehuset i Trondheim.
Studiet er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Respiratory Journal.
Øget fokus på dårlig søvn
Vivi Schlünssen er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og forsker i lungesygdomme, men hun har ikke deltaget i det nye studie.
Hun har dog læst det og mener, at studiet er interessant.
\ Astma
Astma betyder åndenød. Det er en sygdom i lungerne, der kan opstå hele livet – hos børn, voksne og ældre.
Astmasymptomerne kommer ofte i anfald med eksempelvis hoste, åndenød og hvæsende/pibende vejrtrækning.
Du kan have arvet sygdommen, eller den kan skyldes allergi. Men det er ikke altid, man kan finde årsagen til astma.
Hos de fleste er astma en kronisk sygdom. Nogle oplever at blive symptom- og medicinfri i en periode, hvorefter sygdommen atter kan vende tilbage.
Kilde: Astma-Allergi Danmark
»Det er spændende og ligger i tråd med den stigende interesse, der videnskabeligt er for, hvad søvn betyder for vores helbred, og hvad dårlig søvn kan forårsage af blandt andet sygdomme,« siger Vivi Schlünssen.
»Så vidt jeg ved, er det første gang, at forskere finder denne sammenhæng i denne type studie, men man skal selvfølgelig være opmærksom på, at man ikke kan se, om den sammenhæng, studiet finder, er udtryk for en reel årsagssammenhæng mellem søvnløshed og astma.«
\ Læs mere
Op til tre gange øget risiko for astma ved dårlig søvn
I det nye norske studie gennemførte forskerne 2 forskellige spørgeskemaundersøgelser med 11 års mellemrum. Resultatet viste, at:
- De personer, som i den første undersøgelse svarede, at de ofte havde svært ved at falde i søvn, havde 65 procent øget risiko for at have udviklet astma inden den anden undersøgelse 11 år senere i forhold til personer uden søvnproblemer.
- For de personer, der i den første spørgeskemaundersøgelse svarede, at de hver nat havde svært ved at falde i søvn, var risikoen øget med 108 procent.
- Personer, som i den første spørgeskemaundersøgelse svarede, at de vågnede for tidligt ofte eller hver nat uden at kunne falde i søvn igen, havde henholdsvis 36 procents og 92 procents øget risiko for at have udvikle astma.
- Personer, som svarede, at deres søvn var dårlig mindst én gang om ugen, havde 94 procents øget risiko for at have udviklet astma i de efterfølgende 11 år.
- Personer, som både ved undersøgelsens start og ved dens afslutning 11 år senere svarede, at de sov dårligt om natten, blev karakteriseret som lidende af kronisk søvnløshed, og denne gruppe havde tre gange højere risiko for at have udviklet astma sammenlignet med personer uden søvnproblemer.
»Vi vurderede hvert tegn på søvnløshed individuelt for at få et overblik over, om der var en sammenhæng mellem antallet af symptomer på søvnløshed og risikoen for at udvikle astma,« fortæller en anden af forskerne bag det nye studie, søvnforsker, ph.d. og læge Linn Beate Strand fra Institutt for Samfunnsmedisin og Sykepleie, NTNU.
»Det er der, og eftersom søvnløshed er en tilstand, som er til at behandle, kan øget fokus på de negative helbredseffekter af søvnløshed være nyttige i forebyggelsen af astma.«
\ Læs mere

Kan være fejl i rapportering
Vivi Schlünssen påpeger dog, at der kan være andre sammenhænge, som gør, at dårlig søvn er forbundet med astma.
\ 17.927 nordmænd undersøgt
I forskningen har de norske forskere gjort brug af en helbredsundersøgelse, hvor 17.927 nordmænd mellem 20 og 65 år har været med.
Forsøgsdeltagerne udfyldte en spørgeskemaundersøgelse omkring blandt andet deres søvnmønstre og eventuelle sygdomme i 1986-1987 og igen i 1997-1998.
Ingen af forsøgsdeltagerne led af astma ved undersøgelsens start, mens 686 (3,8 %) havde udviklet astma ved undersøgelsens afslutning. 234 (1,3 %) af disse havde ingen tegn på søvnløshed, mens resten af de personer, som havde udviklet astma (2,5 %), rapporterede et eller flere tegn på at sove dårligt ved undersøgelsens start.
10.364 af personerne i forsøget rapporterede, at de mindst én gang om ugen oplevede den type søvnproblemer, som forskerne kunne relatere til en øget risiko for at udvikle astma.
Blandt andet peger hun på, at personerne i undersøgelsen selv har rapporteret om deres søvn- og astmaforhold.
»Det kan jo godt være, at nogle mennesker i højere grad tænker om sig selv, at de fejler noget eller sover dårligt om natten. Derfor kan man jo godt forestille sig, at de mennesker, som mener, at de sover dårligt om natten, også har tendens til at tro, at de har astma. Det kan man ikke se i studiet, og derfor skal det undersøges yderligere i andre type studier, hvis man skal nærmere en årsagssammenhæng,« siger Vivi Schlünssen.
\ Læs mere
Forskere var overraskede
Ifølge Ben Brumpton har et tidligere studie indikeret denne sammenhæng, men det er første gang, at man får det undersøgt så grundigt som nu.
»Indtil videre er årsagerne til sammenhængen ukendte. Vi ved, at søvnløshed kan lede til inflammationer og metaboliske ændringer i kroppen, som muligvis kan lede til astma, men det skal undersøges grundigere, før man kan drage de konklusioner,« siger Ben Brumpton, der også fortæller, at det markante resultat rent faktisk kom som en overraskelse for forskerne selv.
»Vi havde selvfølgelig planlagt forsøget og haft nogle indikationer af, at der kunne være en sammenhæng, men vi var overraskede over, at den var så tydelig,« lyder det fra Ben Brumpton, som slutter:
»Vi kan selvfølgelig ikke udelukke omvendt årsagssammenhæng, og at personer, som er disponeret for at få astma, sover dårligt, og at det er årsagen til, at vi ser de her tal. Men vi ekskluderede fra starten af forsøget alle de deltagerne, som i spørgeskemaundersøgelsen svarede, af de ofte var stakåndede eller havde hvæsende vejrtrækning, selv hvis de ikke havde astma.«