Søvnlidelse kan føre til sexovergreb i søvne
Ægteparret havde hed sex hver eneste nat i 13 år. Først da manden klagede over sit kedelige sexliv, viste det sig, at han havde sovet igennem det hele.
sex søvn søvnlidelse søvnforstyrelse sexsomni i søvne erindring søvnapnø onani overgreb sengekammerat Kleine-Levin syndrom

De har sex – til tider uden sengekammeratens samtykke – og om morgenen husker de intet. Der forskes meget i søvnforstyrrelsen sexsomni, men forskerne ved stadig ikke meget om lidelsen. (Foto: Shutterstock)

De har sex – til tider uden sengekammeratens samtykke – og om morgenen husker de intet. Der forskes meget i søvnforstyrrelsen sexsomni, men forskerne ved stadig ikke meget om lidelsen. (Foto: Shutterstock)

De onanerer, de tilfredsstiller deres partner, de har samleje – men om morgenen husker de intet. 

Sexsomni er en søvnlidelse, der i visse tilfælde har ført til overgreb, som er endt i retten. Når det sker, er begge parter ofre, mener søvnforskerne.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om sexsomni, der af nogle regnes som lige så naturlig som andre søvnsygdomme, for eksempel søvnvandring.

Og sex sælger – også blandt forskerne. Ud af knap 200 seminarier, symposier, kurser og andre sessions ved den verdensomspændende søvnkongres i oktober var der ét, som fik rigtig meget opmærksomhed.

Titlen var: »Sex og søvn. Hvad kan gå galt?«

Ret meget, viser det sig.

Historien kort 
  • Sexsomni er en sjælden søvnlidelse, der kan hænge sammen med søvngængeri eller søvnapnø.
  • Sexsomni-ramte husker intet den følgende morgen, men den instinktive, sygelige adfærd kan få store konsekvenser.
  • Der forskes meget i lidelsen, men forskernes nuværende viden udgør stadig kun toppen af ​​isbjerget.

»Meget instinktiv adfærd kommer frem, når vi sover – på en sygelig måde,« forklarer Carlos H. Schenck. Han er professor ved University of Minnesota i USA og praktiserer psykiatri ved et center for søvnsygdomme.

Husker intet den følgende morgen 

»Vi spiser i søvne, vi går i søvne, vi bevæger os, vi er bange, vi har sex i søvne. For nogle er det problematisk seksuel opførsel, som optræder, mens de sover,« fortæller Carlos H. Schenck.

Et egentlig tal på, hvor mange mennesker som lever med sexsomni, har han ikke.

»Jeg er overbevist om, at for mange mennesker, som sover sammen, sker det som en del af det gode samliv. Og de går ikke i terapi,« siger han.

De, som kommer til terapi, gør det, fordi de onanerer, beføler sengekammeraten, snakker om sex, oplever spontane orgasmer eller gennemfører fuldbyrdet samleje – i søvne. De fleste husker intet om, hvad de har gjort den følgende morgen.

Kun lidt viden om lidelsen

»Vores nuværende viden om sexsomni udgør stadig kun toppen af ​​isbjerget,« mener Carlos H. Schenck.

Han præsenterer en række nye rapporter, der omhandler enkeltfund. Sikre tal, på hvor stor en andel det drejer sig om, har han mindre af.

Sexsomni kan hænge sammen med andre søvnlidelser som eksempelvis søvngængeri eller søvnapnø.

Visse tilfælde indikerer, at det kan være arveligt. Læger og forskere fortæller om en far og søn, der begge havde sex med deres respektive partnere, mens de sov, og om en mor og datter, der begge havde spontane orgasmer i søvne.

Søvnonani på kasernen

Carlos H. Schenck fortæller om adskillige tilfælde, der ganske vist er bekymrende for den involverede, men som heldigvis ikke har resulteret i overgreb.

»En 20-årig soldat fra Taiwan, der onanerede i søvne, oplevede, at det blev udløst af skiftearbejde. Som du nok kan gætte dig til, var han ikke særlig populær på kasernen,« fortæller Carlos H. Schenck.

En 47-årig tyrkisk husmor gik til lægen, fordi hun fik spontane orgasmer i søvne. Det viste sig, at hendes 77-årige mor oplevede det samme. 

En artikel, der ligger klar og venter på publicering i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine, fortæller om en 57-årig kvinde med mere end 20 års forhistorie med spontane orgasmer og andre hændelser i søvne. Det havde ingen betydning, om hun havde sex, før hun lagde sig til at sove eller ej.

»Hendes gynækolog fik hende til at skamme sig. Hun udviklede søvnfobi og mente, at det ødelagde hendes liv,« fortæller Carlos H. Schenck.

sex søvn søvnlidelse søvnforstyrelse sexsomni i søvne erindring søvnapnø onani overgreb sengekammerat Kleine-Levin syndrom

Onani i søvne gjorde en soldat taiwansk mand upopulær på kasernen. (Foto: Shutterstock)

Hed sex i søvne i 13 år

Han fortæller også om en patient, der klagede over for lidt sex, selvom han igennem 13 år havde haft et hedt elskovsliv – dog uden selv at være klar over det.

»Hans kone og ham havde et hedt sexliv – meget vildere og mere fantasifuldt, end når han var vågen. Bagefter stod han op, vaskede sig og sov videre. Næste morgen huskede han intet. Hvis han initierede sex, før han lagde sig til at sove, tænkte hans kone 'om to timer er det jo bare på’n igen' – så hun sagde nej,« fortæller Carlos H. Schenck.

Det viste sig, at manden led af søvnapnø –det vil sige, han snorkede og holdt op med at trække vejret om natten. Da han fik behandling i form af en snorkeskinne – en mundskinne, der holder underkæben fremme om natten, hvilket frigører luftvejene – var det også slut med sexsomnien.

Et andet eksempel er manden, der forsøgte at klæde sin kone af i sengen, men som altid var medgørlig og lagde sig til at sove, hvis hun vækkede ham.

»Det er en vigtig skillelinje, for nogle insisterer, selvom sengekammeraten ikke vil,« understreger Carlos H. Schenck.

Mister hæmningerne fuldstændig

sex søvn søvnlidelse søvnforstyrelse sexsomni i søvne erindring søvnapnø onani overgreb sengekammerat Kleine-Levin syndrom

En mand kunne ikke huske 13 års hed natteaktivitet. (Foto: Shutterstock)

Isabelle Arnuff fortæller om lignede tilfælde. Hun er professor ved Sorbonne Universitetet i Paris, søvnleder ved universitetshospitalet Pitié-Salpêtrière og én af ​​verdens førende forskere i Kleine-Levin syndromet, der ofte kaldes 'Tornerosesyndromet'; en meget sjælden neurologisk lidelse.

De Kleine-Levin syndrom-ramte sover i perioder døgnet rundt. En periode kan vare fra et par dage til flere uger.

»Hyperseksualitet sammen med Kleine-Levin rammer oftere mænd end kvinder. Det fører ofte til, at hæmningerne helt forsvinder,« forklarer Isabelle Arnuff, der fortæller om teenagere med ufrivillig seksuelt ladet adfærd ofte foran familiemedlemmer eller lærere.

Længtes efter den forkerte mand

Isabelle Arnuff fortæller også om et par i 30'erne, der kom for at bede om råd. De var lykkeligt gift og havde et godt sexliv. Men nogle nætter var manden voldelig i søvne.

»Han sov i stuen for at afværge, at det skete, men han gik i søvne tilbage til soveværelset. De spurgte, om de burde købe et elektrochokvåben – en taser,« beretter Isabelle Arnuff.

Det var også vanskeligt for parret, hvor den 75-årige hustru onanerede i søvne, mens hun stønnede »Michael«.

Det kunne have været en sød historie, hvis det ikke lige var, fordi hendes mand hed noget helt andet.

Parret i 30'erne med elektrochokproblemet blev hjulpet gennem medicinering af manden. Andre gange er det nok med rådgivning eller bare at sikre, at den ramte ikke sover sammen med andre, forklarer Isabelle Arnulf.

sex søvn søvnlidelse søvnforstyrelse sexsomni i søvne erindring søvnapnø onani overgreb sengekammerat Kleine-Levin syndrom

En 75-årige kvinde onanerede i søvne samtidig med, at hun stønnede »Michael«. Det kunne have været en sød historie, hvis det ikke lige var fordi, hendes mand hed noget helt andet. (Foto: Shutterstock)

Syv år i retssystemet

»Mennesker med sexsomni er ikke kun potentielle lovovertrædere, men også potentielle ofre,« siger Francesca Ingravallo, der er lektor ved universitetet i Bologna, og som har gennemgået sexsomnisager i retsvæsenet.

En 42-årig, fraskilt italiener blev hårdt ramt af, at tilstanden er så lidt kendt.

I 1999 blev han beskyldt for at beføle sin datter seksuelt. To år senere fastslog retten, at det var umuligt at godtage hans påstand om, at han gjorde det i søvne:

»Mennesket har naturlige forsvarsmekanismer, der garanterer et tilstrækkeligt bevidsthedsniveau for at undgå utilsigtede kriminelle handlinger – også i løbet af søvnen,« hed det sig i dommen. 

Han blev idømt to års fængsel, 30.000 euro i erstatning og dækning af sagsomkostningerne.

Først i 2006 blev hans appel behandlet, og her blev han frikendt.

»Sådan en sag har ikke alene juridiske, men også psykologiske konsekvenser. Den italienske mand mistede forældremyndigheden, han blev hængt ud i offentligheden, og han led et stort økonomisk tab,« fortæller Francesca Ingravallo.

Svenske og norske sexsomni-sager

Pål Grøndahl, psykologispecialist og forsker ved Kompetencecenter for sikkerheds-, fængsels- og retspsykiatri ved Oslo Universitetshospital, har skrevet om den første sexsomnisag, hvor en kvinde blev tiltalt.

sex søvn søvnlidelse søvnforstyrelse sexsomni i søvne erindring søvnapnø onani overgreb sengekammerat Kleine-Levin syndrom

Flere retssager har handlet om overgreb i søvne, som den anklagede ikke selv kunne huske. (Foto: Shutterstock)

Kvinden havde befølt en dreng, men hun blev frikendt, efter at psykiateren, der behandlede hende, vidnede om søvnlidelsen.

»Pål Grøndahl har beskrevet seks svenske og én norsk sag. I alle sagerne er kendelsen på linje med det, ekspertvidnerne siger,« fortæller Francesca Ingravallo, der er overbevist om, at seksuelle overgreb i forbindelse med mulig sexsomni er et stigende fænomen.

Hun mener, at sagerne viser ekspertvidnernes vigtige rolle, men hun understreger, at de ikke skal dømme, men forklare, hvis patienten lider af sexsomni. 

Det skal gøres på grundlag af, om patienten eller familien har en forhistorie med søvnlidelser, om der tidligere har været episoder, hvor patienten har foretaget sig forskellige ting i søvne, søvnvaner, brug af rusmidler, stress og søvnmangel.

»Patienter med søvnlidelser skal være opmærksomme på risici og mulige konsekvenser. Det er vigtigt at undgå at sætte sig i højrisikosituationer, som eksempelvis at dele seng eller soveværelse med børn,« slutter Francesca Ingravallo.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk