Sodavandsdrikkere blev ældre før tid
Et dagligt indtag af sukkerholdig sodavand kan gøre kroppens celler hurtigere ældre, viser et nyt amerikansk studie. Dansk forsker mener dog, at der skal flere studier til, før vi kan kaste endelig dom.

I blodprøverne i studiet viste det sig, at de personer, der drak mest sodavand, havde 'ældre' celler. (Foto: Shutterstock)

I blodprøverne i studiet viste det sig, at de personer, der drak mest sodavand, havde 'ældre' celler. (Foto: Shutterstock)

Det kan være fristende at vælge en stor cola, inden du sniger dig ind i biografmørket på en ellers kedelig efterårsdag. Du synes måske også det er ret lækkert med en kold sportsvand efter træning - men måske burde du lade være.

De søde, brusende drikke er tidligere blevet skældt ud for at føre til fedme og type 2-diabetes - og nu falder der mere sodavand på kritikernes mølle.

Et nyt stort amerikansk studie har nemlig påvist, at der er en sammenhæng, mellem hvor meget sukkerholdig sodavand vi drikker, og hvor hurtigt vores celler bliver gamle - og den helt store synder i sodavanden er indholdet af sukker. Men er det så farligt at drikke sodavand?

»Vi skal selvfølgelig bruge sukker for at danne energi i dagligdagen, men der er unødvendigt meget sukker i sodavand, og det er ikke en fødevare, vi har brug for. Derfor kan man med fordel forsøge at undgå den,« råder lektor i molekylærbiologi Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet, der forsker i DNA og aldring. Hun har ikke selv deltaget i studiet.

Der skal flere studier til at bekræfte sodavandsdommen

I studiet fra UC San Francisco fik over 5.000 amerikanske forsøgspersoner sammenlignet deres sodavandsforbrug med deres celleforandringer.

Her viste det sig, at cellerne i de hvide blodlegemer hos de personer, der dagligt drak 500 ml sodavand, i gennemsnit var i en dårligere tilstand, som cirka svarede til, at de var 4,6 år ældre end ikke-sodavandsdrikkerne.

Tinna V. Stevnsner er ikke overrasket, hvis sodavand er skyld i celleforandringerne, men hun er heller ikke helt overbevist, før der er lavet flere studier.

»Det virker ikke usandsynligt, at sodavand har en effekt på cellerne, ikke mindst fordi man i artiklen har forsøgt at sammenligne personer, der i øvrigt har nogenlunde samme livsstil. For at kunne drage en mere sikker konklusion skal der dog yderligere studier til, hvor man for eksempel bør følge de samme personer over en årrække, for at se hvordan indtagelse af sodavand påvirker det enkelte individ,« siger hun. 

Sådan påvirker sukker dine celler

På vores DNA-strenge sidder vores telomerer, som beskytter vores DNA. Men telomererne kan også fortælle os noget om, hvor gamle vores celler er.

Hver gang vores celler deler sig, bliver telomererne nemlig en anelse kortere. Fordi vores celler konstant deler sig i løbet af vores liv, er længden på telomererne gode til at afsløre, hvilken tilstand vores celler er i.

»Hver gang vi danner energi i vores kroppe, så øges mængden af frie iltradikaler, og de kan sætte sig på vores telomerer og skade dem. Når vi drikker sodavand eller indtager andre sukkerrige fødevarer, så stiger vores stofskifte, og vi producerer en hel masse energi meget hurtigt, og det kan skade og stresse vores celler,« forklarer Tinna V. Stevnsner.

Når vi drikker sodavand eller indtager andre sukkerrige fødevarer, så stiger vores stofskifte, og vi producerer en hel masse energi meget hurtigt, og det kan skade og stresse vores celler.

Lektor Tinna V. Stevnsner, Aarhus Universitet

Når vores celler pludselig deler sig hurtigere, forsvinder en større mængde af telomererne, og derfor forsvinder vores telomerer hurtigere, når vi indtager sodavand med meget sukker i.

Juicedrikkere havde 'yngre' celler

I undersøgelsen blev deltagerne spurgt til, hvor meget sukkerholdig sodavand, light-sodavand og frugtjuice, de drak.

Her viste det sig, at de personer, der drak light-sodavand ikke havde nogle ændringer i forhold til den forventede længde på telomererne i deres celler, mens de personer, der drak meget juice, faktisk havde længere telomerer, end gennemsnittet.

Og det er selvom juice også indeholder meget sukker.

Ifølge Tinna V. Stevnsner kan det dog skyldes, at juicedrikkerne måske har haft en generelt sundere livsstil end sodavandsdrikkerne.

Cellernes naturlige udløbsdato beskytter mod kræft

Telomererne beskytter vores celler, og jo længere de er, jo bedre kan vores celler tåle at dele sig.

Men kan vi så gøre noget, for at gøre korte telomerer lange igen?

Det kan vi faktisk godt, for der findes et enzym kaldet telomerase, som vi allesammen har i vores celler. Enzymet kan gendanne vores telomerer, men det er normalt inaktivt.

Og selvom det lyder som en god idé at aktivere det, så er det faktisk ikke så smart, for enzymet styrker potentielle kræftcellers mulighed for at dele sig.

»Kræftceller har brug for at kunne dele sig konstant, og her stopper vores normale telomerer dem, men hvis vores telomerer ikke bliver kortere, når de deler sig, så kan kræftcellerne vokse uhæmmet. Der er altid en bagside af medaljen,« slutter Tinna V. Stevnsner.

Der er altså ikke umiddelbart nogen hurtig genvej til evigt liv, men måske holder du lidt længere, hvis du vælger en mindre sodavand i biografen.

Sådan blev undersøgelsen lavet

 • 5.309 raske personer blev spurgt om deres indtag af sodavand med sukker, light-sodavand og frugtjuice. Dem, der drak meget sukkerholdig sodavand, havde kortere telomerer end resten.
   
 • Forskerne undersøgte længden på forsøgspersonernes telomerer ved at tage prøver af deres hvide blodlegemer.
   
 • Baseret på den måde telomerer normalt bliver kortere, når vi ældes, regnede forskerne sig frem til, at en daglig dosis på 500 ml sukkerholdig sodavand forkorter telomererne med en længde, der svarer til 4,6 leveår. Gennemsnitligt drak forsøgspersonerne dagligt 350 ml sukkerholdig sodavand.
   
 • Omkring 21 procent af deltagerne svarede, at de drak mindst 500 ml sodavand om dagen.
   
 • Hos deltagerne, der drak light-sodavand, var der ikke nogen signifikant ændring i længden af telomerer.
   
 • Deltagerne, der drak frugtjuice og ikke sodavand, havde i gennemsnit længere telomerer end resten af forsøgspersonerne. Frugtjuice indeholder også meget sukker, men Ifølge molekylærbiolog Tinna V. Stevnsner kan det skyldes, at juicedrikkerne muligvis spiser generelt sundere end sodavandsdrikkerne.
   
 • Undersøgelsen tog højde for forsøgspersonernes motionsvaner, alder, indkomst og uddannelse, men der er ikke taget højde for den øvrige kost.
   
 • Undersøgelsen er taget ud fra spørgeskemaer, og man må derfor nøjes med at tage deltagernes svar for gode varer. Sådanne 'selvrapporteringer' kan være en svaghed ved studiet, da man ikke altid kan regne med, at folk svarer i fuldstændig overensstemmelse med sandheden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk