Snus giver ikke kræft
Moderne snustobak er ikke farligt for helbredet. Det konkluderer britiske forskere på basis af en stor undersøgelse.

Den skandinaviske snustobak ser ikke ud til at være farlig for helbredet.(Foto: Gustaf Brundin)

Den skandinaviske snustobak ser ikke ud til at være farlig for helbredet.(Foto: Gustaf Brundin)

Snus medfører lille eller ingen risiko for kræft. Det viser en metaundersøgelse foretaget af forskere ved PN Lee Statistics and Computing i Storbritannien. Undersøgelsen er blevet publiceret i tidsskriftet BMC Medicin.

Forskerne gennemgik 89 skandinaviske og amerikanske undersøgelser. Formålet var at se efter øget risiko for kræft ved brug af røgfrie tobaksprodukter, såsom tyggetobak og snus.

Resultaterne fra snusforskning i flere lande blev analyseret, blandt andet tre undersøgelser fra Danmark, 11 fra Sverige og en fra Norge.

Forskerne fandt, efter at have kontrolleret for om brugerne også røg, at der var yderst begrænsede negative helbredseffekter ved brugen af dagens amerikanske tyggetobak og skandinaviske snus.

»Vores arbejde viser ganske tydelig, at i modsætning til rygning, så er der lille eller ingen risiko for kræft ved brugen af røgfri tobak,« udtaler Peter Lee i en pressemeddelelse.

Ingen helbredsrisiko

Antallet af dødsfald fra kræft forårsaget af tobak ville blive reduceret kraftigt, hvis rygerne i stedet havde brugt røgfri tobak, viser den britiske undersøgelse.

»Det er tydeligt, at risikoen for kræft ved brugen af røgfri tobak er kvantitativt set meget mindre, end det vi ved om virkningen af at ryge, hvis der i det hele taget er nogen helbredsrisiko,« siger Peter Lee.

Der blev påvist en sammenhæng mellem kræft i mundhulen og enkelte røgfrie tobaksprodukter der blev brugt i USA førhen. Men denne sammenhæng blev ikke fundet for dagens amerikanske produkter, og ikke for skandinavisk snus.

»Vores analyser viser, at der ikke er sammenhæng mellem kræft i mundhulen og brugen af røgfrie tobaksprodukter,« siger Lee. Han baserer dette på resultaterne fra 14 undersøgelser publiceret efter 1990, som alle kontrollerer for samtidig rygning.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.