Snup et stoffrit hallucinations-fix
Hvis du nogensinde har spekuleret over, hvordan det mon er at være høj på LSD, så har du nu en harmløs chance for at prøve det. Videoen her skaber en optisk illusion og snyder din hjerne, så rummet omkring dig bølger i syrede, deforme mønstre.

Lysten til at eksperimentere med hallucinogene stoffer eksploderede i 1970'erne, men i dag er det de færreste, der tør udfordre skæbnen ved at sanseforvrænge sindet.

Men du behøver faktisk heller ikke at lægge dig ud med hverken svampe eller syre for at få en smagsprøve på, hvad det var, de grænsesøgende Woodstockere jagtede så ihærdigt.

Ved gentagne gange at stimulere din synssans kan videoen ovenover påvirke dig psykologisk, så der til sidst bliver skabt en optisk illusion, der mest af alt minder om en hallucination.

Fokuser dig til at snyde hjernen

Det vigtigste, når du ser videoen, er, at du holder øjnene på bogstaverne i midten af billedet. Mønstrene rundt om skal blot passere dit blik, mens du fastholder fokus.

På den måde bliver hjernen stimuleret, mens du har øje for noget andet.

Fakta

En hallucination er en sanseoplevelse, hvor sanserne snydes til at tro, de oplever noget, som egentlig ikke er der. Det sker typisk i tilfælde, hvor hjernen er under stor overbelastning. Eksempelvis under høj feber, ved ekstrem søvnmangel eller hvis man lider af en bestemt sindslidelse. Hallucinationer kan også fremprovokeres ved at indtage psykedeliske stoffer som LSD eller svampe.

Når du fjerner blikket fra skærmen, forventer hjernen stadig, at de mange mønstre er der, men den bliver snydt.

For at kompensere for de manglende mønstre laver hjernen dem selv, og den snyder derfor øjnene, der tror, at de ser noget, som egentlig ikke er der. Prøv selv!

Du kan også gå på opdagelse i nogle af de andre illusionsbedrag, som Videnskab.dk har liggende i arkivet - blandt andet kan du se smukke mennesker blive til grimme udyr, Silvio Berlusconis hoved skrumpe og en hånd der forsvinder ud i den blå luft.

OBS: Videoen øverst i artiklen er ganske ufarlig, dog bør du ikke se den, hvis du lider af lysfølsom epilepsi.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.