Snorken kan være livsfarlig
Snorken er både støjende og farlig. En person, der snorker, kan larme lige så højt som et trykluftbor og risikerer også alvorlige skader på helbredet. Hvad sker der, når man snorker?

Mellem 15 og 25% af alle mennesker på Jorden snorker regelmæssigt. Det kan støje voldsomt - og nogle snorkere holder desuden vejret. Sygdommen kaldes søvnapnø, og har forbindelse til risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, blodprop og diabetes. (Foto: Colourbox)

Mellem 15 og 25% af alle mennesker på Jorden snorker regelmæssigt. Det kan støje voldsomt - og nogle snorkere holder desuden vejret. Sygdommen kaldes søvnapnø, og har forbindelse til risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, blodprop og diabetes. (Foto: Colourbox)

De fleste har sikkert prøvet at blive holdt vågen af om natten af højlydt snorken - fra manden, konen eller personen i værelset ved siden af.

Hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Men hvad sker der, når vi snorker? Hvem snorker mest? Og hvorfor kan snorken være farlig for helbredet?

Videnskab.dk har søgt svar hos en pioner indenfor søvnsygdomme, professor i klinisk neurofysiologi ved Københavns Universitet Poul Jennum.

Han studerer sygdomme og symptomer, som påvirker vores søvn, og de søvnlidelser der har indflydelse på vores vågentilstand. Forskningen inkluderer støjmålinger.

»Vi lavede på et tidspunkt nogle forsøg, hvor vi målte lydstyrken af en patient, der snorkede. Vi målte helt op til 92 decibel,« fortæller Poul Jennum, der arbejder som overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

Snorken er, kort fortalt, en tilstand, hvor støj skabes af vibrationer bag i en persons svælg, når vedkommende sover. Snorken er vibrationer i den øvre luftvej, mens personen trækker vejret ind.

»Luftvejen lukker altså delvist til. Det er det, der får luften til at vibrere, når den skal forbi, og det er disse vibrationer, som skaber lyden. Snorken opstår i de bløde dele af den øvre luftvej, i svælget, ganebuen, den bløde gane, drøblen, tungen og bagvæggen,« forklarer Poul Jennum.

Alle kan snorke - men det er ikke normalt

Fakta

VIDSTE DU

Fakta om lydstyrke:
I lydstyrke varierer snorken mellem 50 dB til 100 dB - hvilket svarer til et lufttrykbor!

50 dB er lyden af en stor transformer 30 m væk. 70-75 dB er lyden af en bil, der kører forbi 8 meter væk, mens 100 dB er lyden af en jetjager der flyver 300 meter over dit hoved.
Der er en grund til, at snorkere og deres partnere kan få høreskader!

Snorken kan opstå i alle aldre og kan have mange årsager. Halvdelen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet.

Børn kan snorke, fordi mandler og polypper lukker luftvejene til. Hos voksne bliver snorken ofte værre med årene. Forskerne formoder, at den topper omkring 40-60-års alderen.

Selvom mange mennesker snorker, er fænomenet ikke normalt. Det er et symptom på, at personen under sin søvn har svært ved at trække vejret, for eksempel på grund af rygning eller overvægt.

Overvægt fører blandt andet til aflejring af fedt i luftvejene, så luftrøret bliver mindre og pladsen ringere. Det fremmer snorken.

Alkohol og sovemedicin kan også fremprovokere snorken. Ligesom de støjende vibrationer i svælget kan skyldes såkaldte strukturelle ændringer i luftvejene såsom mandler og polypper.

Dobbelt så mange mænd snorker

Mænd snorker oftere end kvinder, på grund af forskelle på de mandlige og kvindelige kønshormoner. Tilsvarende lider flere mænd af søvnapnø - det at man holder vejret som led i, at man snorker.

»Testoron i større mængder øger sandsynligvis risikoen for snorken og søvnapnø, fordi der med testosteron skabes ændringer i den øvre luftvej,« fortæller Poul Jennum.

Poul Jennum er professor i klinisk neurofysiologi ved Københavns Universitet med tilhørende overlægestilling ved Dansk Center for Søvnmedicin, Klinisk Neurofysiologisk Afdeling på Glostrup Hospital. Han har gennem flere år fokuseret på sygdomme som søvnapnø og narkolepsi og var med til at opbygge Dansk Center for Søvnmedicin ved Klinisk Fysiologisk Afdeling på Glostrup Hospital. (Foto: Amtssygehuset i Glostrup)

»Det kvindelige kønshormon progesteron stimulerer på sin side vejrtrækningen, så det kan forklare, hvorfor færre kvinder snorker. Vi ved, at efter menopausen har kvinder større risiko for at snorke og udvikle søvnapnø.«

Søvnapnø - så kan det blive farligt

Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover.

Mellem 30% og 50% af disse regelmæssige snorkere holder desuden vejret.

»Fænomenet kaldes søvnapnø, og så er det, at snorken bliver meget skadelig for helbredet,« fortæller Poul Jennum.

»Søvnapnø er en sygdom, hvor der gentagne gange opstår vejrtrækningspauser, fordi luftvejen bliver helt blokeret. Pausen bliver afbrudt under snorken, når hjernen kortvarigt "vågner" og får genetableret vejrtrækningen.«

Både regulær snorken og søvnapnø forstyrrer søvnen for den snorkende og for partneren, så de bliver trætte om dagen.

En værre bivirkning er det imidlertid, at især søvnapnø er forbundet med risiko for hjertekarsygdomme, blodprop i hjernen, diabetes og overvægt. Jo sværere snorken og jo mere udpræget søvnapnø, desto større er risikoen.

Vi lavede på et tidspunkt nogle forsøg, hvor vi målte lydstyrken af en patient, der snorkede. Vi målte helt op til 92 decibel

Poul Jennum

En tommelfingerregel er, at en person har søvnapnø, hvis han eller hun har mere end 5 apnøer per time - og altså holder op med at trække vejret fem gange i timen. Så bør han/hun søge læge og få behandling. For der findes behandling mod søvnapnø.

Risikoen for komplikationer stiger med antallet af apnøer. Hvis en person holder vejret mere end 20 gange på en time, så er risikoen for hjertekarsygdomme og blodprop i hjernen markant højere end for alle andre risikofaktorer, fastslår Poul Jennum:

»Risikoen for hjertekarsygdomme er mellem 1,5 til 3 gange større end for eksempel højt kolesteroltal - og så har vi endda taget højde for overvægt, nedsat motion med mere.«

Gør noget!

Snorken og især søvnapnø påvirker både personens egen og en eventuel partners søvn. Det faktum bliver ofte overset, men en god nats søvn - hver nat - er afgørende for et godt helbred og velvære.

»Lider patienten af søvnapnø skal han eller hun opsøge sin egen læge,« siger Poul Jennum.

Han fortæller, at den bedste og mest effektive behandling er positivt luftvejsovertryk, hvor patienten sover med en maske tilsluttet en maskine. Overtrykket sikrer en åben luftvej.

Behandlingen normaliserer vejrtrækningen og søvnen, og reducerer komplikationerne inklusiv hjerte-kar-risikoen.

Nogle patienter kan have effekt af tandskinner, hvor kontrollerede undersøgelser har vist effekt på snorken og søvnapnø. Få patienter kan eventuelt opereres.

Artiklen er lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk