Snart kan din smartphone opdage hudkræft
27 januar 2017

Inden længe behøver du formentlig ikke at gøre andet end at hive din smartphone op af lommen for at tjekke dig selv for hudkræft.

Det fortæller forskere fra Stanford University på baggrund af et nyt studie, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Mit største heureka-øjeblik (udtryk, der beskriver, at man har løst et vanskeligt problem, red.)  var, da jeg indså, præcis hvor allestedsnærværende smartphones vil blive. Alle vil have en supercomputer i lommen med et antal sensorer, inklusiv et kamera. Hvad nu hvis vi kunne bruge det til visuelt at screene for hudkræft? Eller andre lidelser?« siger ph.d.-studerende Andre Esteva fra Stanford University i pressemeddelelsen.

Han er medforfatter på det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature.

LÆS OGSÅ: Udskift lægen med en tricorder

I det nye studie lærte forskerne en computeralgoritme at genkende billeder af hudkræft. Algoritmen er oprindeligt udviklet af Google og var allerede i stand til for eksempel at skelne en hund fra en kat.

Efter oplæringsperioden testede forskerne algoritmen ved at lade den konkurrere med 21 hudlæger om, hvem der var bedst til at opdage hudkræft ud fra billeder.

Algoritmen viste sig at være lige så god som lægerne til at opdage hudkræft inden for alle de kategorier, som forskerne målte.

»Det var der, vores tankegang ændrede sig. Der sagde vi: 'Hør, det her er ikke bare et skoleprojekt for studerende, det her er en mulighed for at gøre noget stort for menneskeheden',« siger adjunkt og medforfatter Sebastian Thrun fra Stanford University i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Spændende teori: Din smartphone er en del af din bevidsthed

Selvom algoritmen foreløbig kun findes på en almindelig computer, planlægger forskerne inden for en nær fremtid at udvikle en version, der fungerer på en smartphone.

Overgangen til smartphones vil formentlig være let, mener forskerne, men algoritmen skal stadig testes mere i den virkelige verden, før den ligger klar i din appstore.

LÆS OGSÅ: Rygerlunger fundet tidligt med ny algoritme

LÆS OGSÅ: Computer har menneskelignende evner - opfinder nye skrifttegn

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.