Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Smudsafvisende stoffer skader mere, end det skidt de afviser
Perfluorerede, kemiske stoffer er blevet brugt til imprægnering de seneste 50 år. De sprøjtes på alt lige fra pizzabakker og sofaer til regntøj og støvler. Men kampen mod rødvinspletter, svamp og snavs er ikke uden sundhedsmæssige omkostninger.

På Syddansk Universitet har professor i miljømedicin Philippe Grandjean i samarbejde med kollegaer på Færøerne skabt opsigtsvækkende resultater med såkaldte perfluorerede stoffer.

Der er tale om undersøgelser, der viser, at jo mere et menneske udsættes for kemiske stoffer i dagligdagen, desto dårligere vil det reagere på simple vaccinationer som eksempelvis stivkrampe og difteri (en akut luftvejsinfektion, red.).

»Det her må helt klart give anledning til overvejelser omkring udfasning af de her stoffer. Som læge må jeg sige, at det altså er vigtigt, at vaccinerne virker så effektivt som muligt,« lyder det fra Philippe Grandjean.

Fire vaccinationer var uden effekt

Undersøgelsen er den første af sin slags i verden og bidrager med vigtig information i kampen mod forurening med kemiske giftstoffer. Resultaterne bygger blandt andet på forsøg med mus og blodprøver fra 600 færøske mødre og deres nyfødte børn.

Over en syv-årig periode blev børnene undersøgt for mængden af perfluorerede stoffer i kroppen. Det viste sig blandt andet, at nogle børn havde så dårlig antistof-reaktion på grund af mængden af kemiske giftstoffer i kroppen, at selv vaccinationer helt op til fire gange var uden effekt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk