Smør giver ikke hjerteproblemer
Kilde: 
30 juni 2016

KORT NYT FRA UDLANDET: 

I et nyt studie fra Tufts University fremgår det nemlig, at der ikke er nogen sammenhæng mellem hjertesygdomme og det at spise smør. Selvom smør er forbundet med en øget risiko for tidlig død, fandt forskerne ud af, at risikoen er ekstremt lille, og at det måske ligefrem kan nedsætte risikoen for at få diabetes type 2. Det skriver livescience.com.

»Selvom folk, der spiser mere smør, generelt har en dårligere diæt og en dårligere livsstil, så var det overordnet rimelig neutralt. Det tyder på, at smør er en form for ’middelvejsmad’,« fortæller Laura Pimpin, som er ph.d. ved Tufts University og medforfatter på det nye studie, ifølge lifescience.com.

Læs også: Smør eller margarine - hvad er mest usundt?

Forskeren fortæller nemlig, at smør er sundere end sukker og stivelse, såsom hvidt brød og kartofler, som er forbundet med en øget risiko for diabetes og hjertekarsygdomme. Til gengæld er det mere usundt end olie, såsom olivenolie, som indeholder meget umættet fedt, og er forbundet med en lavere risiko for livsstilssygdomme.

I studiet har forskerne set på ni tidligere studier, som tilsammen havde undersøgt 636.000 mennesker i 15 forskellige lande. De tidligere studier havde fulgt forsøgsdeltagernes sundhed i gennem ti til 23 år. Det gennemsnitlige indtag af smør lå i nogle af studierne på en tredjedel af en spiseske smør om dagen, mens det i andre lå på tre spiseskeer om dagen.

Læs også: Mikrobiologi gjorde lurmærket smør til en succes

En spiseske smør om dagen var forbundet med en procent højere risiko for at dø for tidligt, men nedsatte til gengæld risikoen for at få diabetes 2 med fire procent.

Smør indeholder mættet fedt, som bliver set som det ’dårlige fedt, men forskerne er begyndt at kigge på hele fødevarer frem for enkelte næringsstoffer. Det er, fordi kombinationen af næringsstoffer, som i smør, kan have en anderledes virkning på folks sundhed end et enkelt næringsstof alene.

Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Plos One.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.