Smil! Nyt studie indikerer, at det gør en forskel for dit humør
Kilde: 
12 april 2019

Smil til verden, så smiler verden til dig.

Det kan lyde som verdens mest irriterende råd, hvis man i forvejen er nedtrykt, og det halter lidt med humøret.

Men det at smile kan faktisk hjælpe, indikerer et nyt amerikansk metastudie, skriver ScienceAlert.

Studiet er foretaget af forskere fra University of Tennessee og Texas A&M University, der har set på i alt 138 studier, som tidligere har undersøgt, i hvilken grad vores ansigtsudtryk påvirker vores humør.

»Konventionel viden fortæller os, at vi kan få os selv til at føle en smule gladere, hvis vi smiler. Eller at vi kan blive mere alvorlige, hvis vi skuler,« fortæller ph.d.studerende i socialpsykologi ved University of Tennessee og en af forskerne bag studiet Nicholas Cole, ifølge ScienceAlert.

»Men psykologer har faktisk været uenige om den ide i over 100 år,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Gør lys os virkelig i godt humør?

Påstanden om, at dit humør kan påvirkes af dit ansigtsudtryk, er kendt som ansigts-feedback-hypotesen, og den har fandtes siden psykologiens spæde begyndelse.

Gennem tiden har studier både konkluderet for og imod hypotesen, men tilsyneladende har flest studier konkluderet for den, viser det statistiske metastudie, som Nicholas Cole har gennemført med sine kolleger.

De konkluderer desuden, at det næppe vil have en livsændrende effekt at smile eller se mere alvorlig ud, men at nogle studier altså har kunnet påvise en mindre effekt.

»Vi har stadig meget at lære om ansigts-feedback-effekter, men metaanalysen bringer os lidt tættere på at forstå, hvordan følelser virker,« siger Nicholas Cole til ScienceAlert.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Psychological Bulletin.

LÆS OGSÅ: Din egen stemme kan påvirke dit humør

LÆS OGSÅ: Matematik kan tilpasse playlisten til dit humør

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.