Forskere: Smagen af grønkål får fostre til at skære grædende grimasse
grædende foster

Scanningsbilledet viser et foster med et grædende ansigtsudtryk, som er blevet eksponeret for en kapsel med pulveriseret grønkål. (Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University/PA).

Scanningsbilledet viser et foster med et grædende ansigtsudtryk, som er blevet eksponeret for en kapsel med pulveriseret grønkål. (Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University/PA).

Kilde: 
23 september 2022

Ufødte babyer ser ud til at reagere på den kost, mor spiser. Det har forskere for første gang observeret, skriver The Guardian.

Forskerholdet kunne se, at fostrene i undersøgelsen oftere viste et udtryk af gråd, når de blev eksponeret for den bitre grønkål, mens den søde smag af gulerod i højere grad fik dem til at danne et latter-lignende udtryk. 

Resultaterne forstærker de formodninger, man tidligere har haft om, at børns madpræferencer allerede påvirkes, mens de ligger i livmoderen. 

I fostervandet er der nemlig aromaer fra moderens kost. Ved at sluge og indånde fostervandet, mener forskerne, at fosteret kan registrere aromaerne gennem smagssans omkring uge 14. Og ti uger senere, i uge 24, også gennem lugtmolekyler.

»Derfor tror vi, at den gentagne eksponering for smag før fødslen kan hjælpe med at etablere madpræferencer efter fødslen,« forklarer studiets ledende forsker, Beyza Ustun, i en pressemeddelelse fra Aston University i England. 

foster med latter-udtryk

Her ses et af scanningsbillederne af foster, som er blevet eksponeret for kapslen med pulveriseret gulerod, og som viser et smilende udtryk. (Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University/PA). 

For at finde ud af, hvordan fostre reagerer på specifikke smagsvarianter, lavede forskerne 180 ultralydsscanninger på 70 gravide kvinder. Tyve minutter inden hver scanning indtog kvinderne en kapsel med enten pulveriseret grønkål eller gulerod. Derudover inddrog forskerne 30 scanninger fra gravide kvinder, der ikke havde indtaget hverken den ene eller anden kapsel. 

Et opfølgende studie med de samme babyer skal undersøge, om de smage, de oplevede i livmoderen, gør dem mere eller mindre tilbøjelige til at ville spise forskellige fødevarer efter fødslen.

»Gentagne eksponeringer kan betyde, at fosteret vænner sig til smagen i livmoderen, hvis man udsætter fosteret for smage, som er mindre favoriserede, såsom grønkål,«  fortæller professor Jackie Blissett, som er medforfatter på studiet, der er publiceret i tidsskriftet Psychological Science.

»Det næste trin er at undersøge, om fostre viser mindre 'negative' reaktioner på disse smagsstoffer over tid, hvilket resulterer i større accept af disse smagsstoffer, når babyer først smager dem uden for livmoderen,« deler hun.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.