Lille, men vildt studie: Det biologiske ur er skruet tilbage hos ni ældre mænd efter pillekur

I et lille studie er det lykkedes forskerne at vende den biologiske alder blandt ni hvide mænd. Resultaterne er vilde, men de skal læses med stor forsigtighed. (Foto: Shutterstock)

I et lille studie er det lykkedes forskerne at vende den biologiske alder blandt ni hvide mænd. Resultaterne er vilde, men de skal læses med stor forsigtighed. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
09 september 2019

Man bliver ikke yngre.

Det plejer man i hvert fald at sige, men nu giver et lille amerikansk studie antydning af, at den biologiske alder måske kan skrues tilbage, skriver Nature.

I et meget lille klinisk studie er forskere fra University of California tilsyneladende lykkedes med - ikke bare at bremse - den biologiske alder, men at skrue den tilbage med 2,5 år i gennemsnit blandt 9 frivillige. 

LÆS OGSÅ: Blodprøve afslører din biologiske alder

De ni frivillige i studiet tog i et helt år en blanding af tre piller: Et væksthormon og to diabetes-medikamenter. 

Til forskernes store overraskelse har pille-cocktailen nedsat de frivilliges biologiske alder og styrket deres immunforsvar. 

»Jeg havde forventet, at uret (det biologiske ur, red.) ville gå langsommere, men ikke at det ville skrues tilbage. Det føles ret futuristisk,« siger en forskerne bag Steve Horvath, professor i epigenetik ved University of California, ifølge Nature.

Epigenetik er et molekylærbiologisk forskningsfelt, som beskæftiger sig med DNA-ændringer, som kan overføres fra en generation til en anden, uden at det direkte involverer ændringer i den genetiske kode.

LÆS OGSÅ. Fra genetik til epigenetik

Steve Horvath målte forsøgspersonernes biologiske alder gennem fire epigenetiske faktorer, der normalt bruges til at slå den biologiske alder fast.

I alle de fire faktorer så forsøgspersonerne ud til at være ‘blevet yngre’, fortæller Steve Horvath. 

Han advarer samtidig om, at resultaterne stadig er usikre, da forsøget er meget småt, og der ingen kontrolgruppe har været.  

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i fase 1 i et medicinsk forsøg?

De ni frivillige var alle hvide mænd i alderen fra 51 til 65 år. 

Nu planlægger forskerne at gennemføre det samme studie på andre forsøgspersoner. Herunder kvinder, personer i en anden aldersgruppe, samt personer af anden etnicitet.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Aging Cell. 

LÆS OGSÅ: Her topper du i livet – se din bedste alder for alt

LÆS OGSÅ: Store opdagelser: Epigenetik – arvelige påvirkninger og forandringer

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.