Kort nyt

Kort nyt

I genren 'Kort nyt' giver vi hurtigt overblik over nye forskningsresultater og refererer det mest interessante, andre medier har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Små mængder nitrat i drikkevand øger kræftrisiko

Grænsen for, hvor meget nitrat, der må være i dansk drikkevand, er alt for høj, vurderer forskerne.

Annonce:

Små koncentrationer af nitrat, langt under det, der på nuværende tidspunkt må være i det danske drikkevand, er forbundet med en øget risiko for tarmkræft, viser ny forskning fra Aarhus Universitet og GEUS, skriver Dagbladet Information.

I studiet, som omfatter i alt 2,7 millioner mennesker, finder forskerne, at nitratkoncentrationer på helt ned til 4 milligram per liter drikkevand, er forbundet med en øget risiko for tarmkræft.

På nuværende tidspunkt må der være 50 milligram nitrat per liter drikkevand i de danske haner.

Forskerne bag undersøgelsen anbefaler, at grænseværdierne sættes ned:

»Konklusionen i vores undersøgelser er på linje med resultaterne i flere internationale studier, der indikerer, at grænseværdien burde være lavere for at beskytte mod kroniske helbredseffekter og ikke kun akutte effekter,« siger professor i miljømedicin Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet til Information.

Miljø- og Fødevareministeriet har nu bedt miljøstyrelsen og sundhedsmyndighederne om at gennemgå de nye forskningsresultater med henblik på at vurdere, om de nuværende grænseværdier skal sættes ned.

Studiet fra Aarhus Universitet og GEUS betegnes som den hidtil største epidemiologiske undersøgelse på området. Den omfatter alle danskere, der blev 35 år i perioden 1978-2011. Det er i alt 2,7 millioner mennesker.

Annonce:

Forskerne har sammenholdt de voksne danskeres nitratbelastning via drikkevandet med kræfthyppigheden. På den måde har de påvist sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og øget risiko for tyktarms-og endetarmskræft.

ar