Slukker øl tørsten lige så godt som vand?
Kan man egentlig lige så godt drikke øl, når man vil slukke tørsten?
julefrokost øl vand hvad er mest hydrerende hvad slukker tørsten bedst? tørstig sæt tørst vand væske øl

Julens snaps, steg og sul kan godt gøre os tørre i munden. Men hvordan får man så nemmest slukket tørsten – med øl eller vand? Det giver denne omgang Spørg Videnskaben dig svar på. (Foto: Shutterstock)

Julens snaps, steg og sul kan godt gøre os tørre i munden. Men hvordan får man så nemmest slukket tørsten – med øl eller vand? Det giver denne omgang Spørg Videnskaben dig svar på. (Foto: Shutterstock)

Når du til nytår sidder og mæsker dig i kransekage og sprøde kikseanretninger, kan munden godt føles lidt tør.

Til højre for dig står en flaske vand, men til venstre falder blikket på dugperlerne, der langsomt glider ned ad en brusende øl.

Hvad er egentlig den bedste tørstslukker, spørger vores læser Ida.

»Kan man lige så godt give efter for trangen og tage en øl i stedet for vand? Hvad hydrerer bedst?« spørger hun.

Vi forsøger at svare på spørgsmålet med hjælp fra et nyt studie på området og to forskere i sundhed og ernæring.

Alkohol er vanddrivende

For at finde ud af, hvilken væske, der bedst slukker tørsten, må vi først forstå kroppens hormonbalance.

Spørgsmålet om, hvad der hydrerer bedst, afhænger af væskens påvirkning af det såkaldte antiduretiske hormon, der regulerer væskebalancen i nyrerne, forklarer Søren Nielsen, der er professor i medicin, og som er tilknyttet Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.

»Alkohol hæmmer frigivelsen af det antiduretiske hormon og bevirker, at vi udskiller mere vand i urinen, hvilket til sidst gør os dehydrerede. Derfor er vand bedre til at hydrere end øl,« siger han.

Men helt så enkelt skal det ikke vise sig at være.

Nyt studie giver overraskende svar

For følger man resultaterne i et nyt britisk studie, er der ingen tvivl. Øl hydrerer akkurat lige så godt som vand. Og kaffe, te og cola for den sags skyld.

Studiet inkluderer 72 forsøgspersoner, der fik testet deres mængde af urin efter indtagelse af forskellige drikkevarer. Mængden af urin, fire timer efter at forsøgspersonerne havde drukket øl og vand, var den samme.

julefrokost øl vand hvad er mest hydrerende hvad slukker tørsten bedst? tørstig sæt tørst vand væske øl

»SKÅL!« Et nyt britisk studie viser, at øl og vand er lige godt til at slukke tørsten. Dog har både mængde, tidsinterval og alkoholprocent en indflydelse på resultatet, mener to forskere. (Foto: Shutterstock)

Og det kommer bag på Søren Nielsen, der er bekendt med studiet.

»Det overrasker mig virkelig. For der er ethanol i øl, og det, ved vi, er vanddrivende og dermed dehydrerende. Det findes der mange studier, der viser,« siger han.

Dog mener han, at det britiske studie, der er udgivet i American Journal of Clinical Nutrition, virker validt, og han vil derfor ikke helt afvise, at der er noget sandhed i resultatet.

Det handler om tidsintervaller og mængder

Når man bliver overrasket over noget, man ikke troede kunne lade sig gøre, er der to muligheder: Benægt eller prøv at forstå.

Søren Nielsen forklarer studiets overraskende resultat med tidsintervallet, fra forsøgspersonerne indtog øl og vand, til forskerne målte på deres væskebalance.

»Studiet viser, at øl overordnet set hydrerer lige så godt som vand. Jeg tror, at det skyldes tidsfaktoren, der maskerer øllens vanddrivende effekt. Man dehydrerer den første time, mens alkoholen stadig er i blodet. Men den forsvinder naturligvis efter fire timer, hvor de har målt mængden af urin,« forklarer han.

Effekten er dog hurtigt aftagende, og derfor når væskebalancen at udligne sig igen, når alkoholen er forbrændt, forklarer Søren Nielsen.

»Vores væskebalance i nyrerne regulerer sig selv langt hen ad vejen. Vi er indrettet til at føle tørst, når vi er dehydrerede, så det er et super godt system.«

julefrokost øl vand hvad er mest hydrerende hvad slukker tørsten bedst? tørstig sæt tørst vand væske øl

Når du træner, er det ideelt at drikke mælk bagefter. Mælken indeholder fedt, der hjælper væsken til at blive i kroppen, og protein, der hjælper med at opbygge muskler, fortæller Arne Astrup. (Foto: Shutterstock)

ængderne og alkoholprocenten er også væsentlige for, hvor hydrerende øl er, mener en anden forsker på området.

»Den øl, de testede i studiet, var en normal pilsner på fire procent alkohol. Hvis deltagerne havde fået mere øl med en højere procent, ville det helt klart hæmme det antiduretiske hormon, så de blev dehydrerede. Men man kan sagtens hydrere sig ved let øl i begrænsede mængder,« forklarer Arne Astrup, der er professor i medicin og leder på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Drik alkoholfri øl

Hvis du alligevel har svært ved at modstå trangen efter en lys pilsner, kan du passende købe en alkoholfri øl, mener Arne Astrup.

»Når jeg løber min 15 kilometers tur i Dyrehaven med vennerne, begynder vi altid med en alkoholfri øl. Øllen indeholder B-vitaminer og mineraler som eksempelvis kalium, der er med til at regulere væskebalancen i kroppen,« siger han.

Næringstofferne i øl har altså positive konsekvenser for vores kroppe – både fordi salte, vitaminer og mineraler er sunde for os, men også fordi de hjælper til, at vi holder væsken i kroppen længere, forklarer Arne Astrup.

»Øl har også den positive effekt, at den indeholder kulsyre, der gør, at væsken hurtigere bliver optaget i tarmene,« siger han.

Øl hydrerer i princippet lige så godt

I denne udgave af Spørg Videnskaben har vi forsøgt at give Ida svar på, om øl slukker tørsten lige så godt som vand.

De to ernærings- og sundhedsforskere anerkender det britiske studies resultater, som fastslår, at øl over længere tid er lige så hydrerende som vand.

Dog er alkohol med høje procenter i store doser dehydrerende, fordi ethanol hæmmer det antiduretiske hormon, der regulerer væskebalancen, forklarer begge forskere.

Alkohol i store mængder har desuden mange andre skadelige effekter, som gør, at vi ikke bør anbefale det flydende guld som tørstslukker, mener Arne Astrup.

»Det er forkert at anbefale øl som tørstslukker. Alkohol nedsætter også præstationsevnen, blandt andet i forhold til sport, og får man mere end Sundhedsstyrrelsen anbefaler, er øl på lang sigt skadelig for kroppen,« understreger han.

Vi takker Ida for hendes spørgsmål og kvitterer med en t-shirt.

Hvis du går rundt og undrer dig over noget, kan du altid skrive til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk