Kender du følelsen af at stirre blindt på en opgave, uden at løsningerne kommer til dig? Så er der heldigvis hjælp at hente i forskningslitteraturen.
Men fortvivl ikke - du behøver ikke selv bladre gennem de mange videnskabelige artikler om problemløsning, der er skrevet gennem tiden.
Det har Signe Allerup Vangkilde, der er lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, nemlig gjort, og hun serverer dem her i et sammenkog bestående af fem gode råd.
Lad os tage dem et ad gangen.
Tredje sæson af Brainstorm - Videnskab.dk's podcast- og artikelprojekt om hjernen - er lige gået i gang.
I den anledning får du miniserien 'Slip din hjernes superkræfter løs'. Seks artikler, der forsyner dig med tips til at udnytte din hjernes utrolige kræfter i dagligdagen.
Du kan glæde dig til en ny artikel hver søndag mellem den 26. september og den 31. oktober.
Hvis du bare ikke kan få nok af hjernen, så følg Brainstorm på Instagram for endnu mere ny, fascinerende og brugbar hjerneviden.
1) Det kræver stor viden at være kreativ
Der eksisterer en myte om, at mennesker enten er kreative eller ikke er kreative. Men sandheden er, at man skal arbejde for sagen, fortæller Signe Allerup Vangkilde.
»Viden er en forudsætning for kreativitet. Det er sjældent, at folk er kreative på et område, som de ikke ved noget om,« siger Signe Allerup Vangkilde.
Det kræver altså benarbejde at skabe gode forudsætninger for kreativiteten.
2) Tag dig god tid
Sommetider kommer den gode idé ikke lige med det samme, men først når der er gået noget tid.
»Man kan næsten tale om en inkubationstid, ligesom man gør med sygdomme. Men det er veletableret, at det hjælper at lade tingene ligge lidt, mens man tager en lur eller arbejder med noget andet,« siger Signe Allerup Vangkilde.
3) Tænk ud af boksen
I dagligdagen kategoriserer vi alt, hvad vi møder. En hammer kan hamre, og en sav kan save. Men når vi skal finde på nye, kreative løsninger, kræver det ofte, at vi tænker på tværs af kategorierne.
»I den klassiske problemløsningslitteratur er det et godt eksempel at bruge et redskab til noget andet, end det normalt er beregnet til.«
4) Vær åben
Når man skal være kreativ kan man hurtigt komme til at droppe en idé, fordi den virker lidt urealistisk.
»Men kreativitet handler netop om at overskride en verden, der er inddelt i kategorier. Så det er vigtigt at være åben for at bryde kasserne ned,« fortæller Signe Allerup Vangkilde.
5) Vend dine idéer med andre
Kreative processer kommer ikke kun indefra. Derfor kan du med fordel arbejde sammen med andre.
»Prøv at arbejde i et miljø, hvor du kan få vendt dine idéer med andre og bruge dem til at spille bold med. Børn er for eksempel tit kreative i leg, og de bruger hinanden til at se verden på nye måder. Det kan vi også,« siger Signe Allerup Vangkilde.
Det var det sidste råd i denne omgang, men hvis du vil høre mere om kreativitet og hjernen, så kan du hoppe ind og høre Brainstorms podcast herunder.