Slip hjernens superkræfter løs: Sådan booster du din kreativitet
Kreativitet kommer ikke bare til os - det kræver arbejde, fortæller forsker.
kreativitet, arbejde, kolleger, kontor

Kreativitet kommer ikke ud af ingenting - tilegn dig viden og tal med andre personer om dine idéer, lyder nogle af rådene fra Signe Allerup Vangkilde. (Foto: Shutterstock)

Kreativitet kommer ikke ud af ingenting - tilegn dig viden og tal med andre personer om dine idéer, lyder nogle af rådene fra Signe Allerup Vangkilde. (Foto: Shutterstock)

Kender du følelsen af at stirre blindt på en opgave, uden at løsningerne kommer til dig? Så er der heldigvis hjælp at hente i forskningslitteraturen.

Men fortvivl ikke - du behøver ikke selv bladre gennem de mange videnskabelige artikler om problemløsning, der er skrevet gennem tiden. 

Det har Signe Allerup Vangkilde, der er lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, nemlig gjort, og hun serverer dem her i et sammenkog bestående af fem gode råd.

Lad os tage dem et ad gangen.

Brainstorm giver dig hjernetips til weekenden

Tredje sæson af Brainstorm - Videnskab.dk's podcast- og artikelprojekt om hjernen - er lige gået i gang.

I den anledning får du miniserien 'Slip din hjernes superkræfter løs'. Seks artikler, der forsyner dig med tips til at udnytte din hjernes utrolige kræfter i dagligdagen. 

Du kan glæde dig til en ny artikel hver søndag mellem den 26. september og den 31. oktober. 

Hvis du bare ikke kan få nok af hjernen, så følg Brainstorm på Instagram for endnu mere ny, fascinerende og brugbar hjerneviden.

1) Det kræver stor viden at være kreativ

Der eksisterer en myte om, at mennesker enten er kreative eller ikke er kreative. Men sandheden er, at man skal arbejde for sagen, fortæller Signe Allerup Vangkilde.

»Viden er en forudsætning for kreativitet. Det er sjældent, at folk er kreative på et område, som de ikke ved noget om,« siger Signe Allerup Vangkilde.

Det kræver altså benarbejde at skabe gode forudsætninger for kreativiteten.

2) Tag dig god tid

Sommetider kommer den gode idé ikke lige med det samme, men først når der er gået noget tid.

»Man kan næsten tale om en inkubationstid, ligesom man gør med sygdomme. Men det er veletableret, at det hjælper at lade tingene ligge lidt, mens man tager en lur eller arbejder med noget andet,« siger Signe Allerup Vangkilde.

3) Tænk ud af boksen

I dagligdagen kategoriserer vi alt, hvad vi møder. En hammer kan hamre, og en sav kan save. Men når vi skal finde på nye, kreative løsninger, kræver det ofte, at vi tænker på tværs af kategorierne.

»I den klassiske problemløsningslitteratur er det et godt eksempel at bruge et redskab til noget andet, end det normalt er beregnet til.«

4) Vær åben

Når man skal være kreativ kan man hurtigt komme til at droppe en idé, fordi den virker lidt urealistisk. 

»Men kreativitet handler netop om at overskride en verden, der er inddelt i kategorier. Så det er vigtigt at være åben for at bryde kasserne ned,« fortæller Signe Allerup Vangkilde.

5) Vend dine idéer med andre

Kreative processer kommer ikke kun indefra. Derfor kan du med fordel arbejde sammen med andre. 

»Prøv at arbejde i et miljø, hvor du kan få vendt dine idéer med andre og bruge dem til at spille bold med. Børn er for eksempel tit kreative i leg, og de bruger hinanden til at se verden på nye måder. Det kan vi også,« siger Signe Allerup Vangkilde.

Det var det sidste råd i denne omgang, men hvis du vil høre mere om kreativitet og hjernen, så kan du hoppe ind og høre Brainstorms podcast herunder.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk