Skizofreni: Hvad sker der i hjernen, når man hører stemmer?
Flere har ført en indre dialog, men hvad sker der egentlig i hjernen, når den indre dialog ikke kan fortrænges?
brainstorm

Brainstorm kigger i dette afsnit nærmere på, hvad sker der i hjernen, når man hører stemmer. (Foto: Shutterstock)

Brainstorm kigger i dette afsnit nærmere på, hvad sker der i hjernen, når man hører stemmer. (Foto: Shutterstock)

De fleste har nok ført en indre dialog - eller oplevet, at en sang nærmest klæber sig til hjernen. 

Typisk går dialogen i sig selv, eller sangen bliver erstattet med en anden. Men for nogle mennesker har stemmen en anden karakter.

En karakter, der bevirker, at det kan være svært for en person at skelne mellem virkelighed, og hvad der egentlig foregår i hovedet. 

Så hvad sker der, når en person hører stemmer - og skelner man mellem forskellige former for stemmer?

I ugens afsnit af Brainstorm dykker de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, ned i netop det spørgsmål. Derudover taler de to værter med Heidi Wulf, som i mange år hørte flere stemmer - og til tider savner dem. 

Brainstorm: Videnskab.dk's projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

To slags stemmer

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at stemmehøring - også kaldet hørehallucinationer - er et symptom, der knytter sig til skizofreni, men det ses også ved psykose, eller hvis man lider af posttraumatisk stresslidelse.

Ifølge Bjørn Ebdrup, forsker i skizofreni - overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup og klinisk lektor ved Københavns Universitet, er der to slags stemmer, som folk hører: Den auditive og den akustiske. 

Bjørn Ebdrup forklarer, at den auditive stemme er den dialog - eller sang - som de fleste har prøvet at have på hjernen.

Anderledes forholder det sig imidlertid med den akustiske lyd:

»Den akustive kvalitet, som man taler om, når man hører stemmer, har en egentlig lydlig kvalitet. Det betyder, at det har en rummelighed over sig, og man kan eksempelvis spørge patienten, om personen kan forestille sig, at man skruer op for volumen på stemmen, og der vil de fleste af patienterne svare: 'ja', fordi det har en mere konkret klang - det kommer altså et helt specifikt sted fra i hovedet,« forklarer Bjørn Ebdrup.

LÆS OGSÅ: Avatar-terapi hjælper skizofrene med at bekæmpe stemmerne

Hørte stemmer i flere år

Heidi Wulf er en af dem, som i mange år døjede med den akustiske lyd. Hun har været psykotisk og førte i flere år en dialog med indre stemmer - blandt andet navngav hun en af stemmerne 'Lille Marie'.

En indre stemme, som lod Hedi Wulf vide, at hun havde brug for hjælp. 

»Lille Marie fortalte mig, at jeg skulle have noget hjælp. Hun overbeviste mig om, at der var noget at kæmpe for, og jeg skulle have noget hjælp nu,« fortæller Heidi Wulff, som i dag har fået medicin til at fortrænge de mange stemmer. 

Flere gange har Heidi dog savnet stemmerne, hvilket du kan høre mere om i ugens podcast. 

LÆS OGSÅ: Skizofrene kan hjælpes med hjerneskanninger

LÆS OGSÅ: Skizofreni: Intensiv behandling har stor effekt

LÆS OGSÅ: Skizofreniforskning giver filosof ny viden om menneskets selv

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk