De fleste har nok ført en indre dialog - eller oplevet at en sang nærmest klæber sig til hjernen.
Typisk går dialogen i sig selv, eller sangen bliver erstattet med en anden. Men for nogle mennesker har stemmen en anden karakter.
En karakter, der bevirker, at det kan være svært for en person at skelne mellem virkelighed, og hvad der egentlig foregår i hovedet.
Så hvad sker der, når en person hører stemmer - og skelner man mellem forskellige former for stemmer?
I ugens podcast dykker de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, ned i netop det spørgsmål. Derudover taler de to værter med Heidi Wulf, som i mange år hørte flere stemmer - og til tider savner dem.
’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.
Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.
To slags stemmer
Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at stemmehøring - også kaldet hørehallucinationer - er et symptom, der knytter sig til skizofreni, men det ses også ved psykose, eller hvis man lider af posttraumatisk stresslidelse.
Ifølge Bjørn Ebdrup, forsker i skizofreni - overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup og klinisk lektor ved Københavns Universitet, er der to slags stemmer, som folk hører: Den auditive og den akustiske.
Bjørn Ebdrup forklarer, at den auditive stemme er den dialog - eller sang - som de fleste har prøvet at have på hjernen.
Anderledes forholder det sig imidlertid med den akustiske lyd:
»Den akustive kvalitet, som man taler om, når man hører stemmer, har en egentlig lydlig kvalitet. Det betyder, at det har en rummelighed over sig, og man kan eksempelvis spørge patienten, om personen kan forestille sig, at man skruer op for volumen på stemmen, og der vil de fleste af patienterne svare 'ja', fordi det har en mere konkret klang - det kommer altså et helt specifikt sted fra i hovedet,« forklarer Bjørn Ebdrup.
LÆS OGSÅ: Mentaltræning forandrer hjernen og reducerer stress
Hørte stemmer i flere år
Heidi Wulf er en af dem, som i mange år døjede med den akustiske lyd. Hun har været psykotisk og førte i flere år en dialog med indre stemmer - blandt andet navngav hun en af stemmerne 'Lille Marie'.
En indre stemme, som lod Hedi Wulf vide, at hun havde brug for hjælp.
»Lille Marie fortalte mig, at jeg skulle have noget hjælp. Hun overbeviste mig om, at der var noget at kæmpe for, og jeg skulle have noget hjælp nu,« fortæller Heidi Wulff, som i dag har fået medicin til at fortrænge de mange stemmer.
Flere gange har Heidi dog savnet stemmerne, hvilket du kan høre mere om i ugens podcast.
LÆS OGSÅ: Findes der fotografisk hukommelse?
LÆS OGSÅ: Det sker i hjernen, når vi skaber minder
LÆS OGSÅ: Er der sammenhæng mellem immunsystemet og skizofreni og depression?