Skal moderkage på menuen?
Mange pattedyr spiser af moderkagen. Er der noget, vi mennesker ikke har forstået, spørger amerikansk professor.

Der kan muligvis være gavnlige effekter af at spise moderkagen efter fødsels. Måske kan det have en positiv indvirkning på fx fødselsdepression eller moderens tilknytning til barnet. (Foto: Colourbox)

Der kan muligvis være gavnlige effekter af at spise moderkagen efter fødsels. Måske kan det have en positiv indvirkning på fx fødselsdepression eller moderens tilknytning til barnet. (Foto: Colourbox)

I en ny videnskabelig artikel stiller tre amerikanske neurologer spørgsmål ved, om der også for mennesker kan være fordele ved at indtage moderkagen efter fødsel.

Det betyder ikke, at forskerne nu siger god for at kvinder, eller andre, bør fortære store mængder – men at de mener, at dette område fortjener mere forskning.

En af de tre er Mark Kristal, professor i neurovidenskab og psykologi ved University at Buffalo (UB). Han har gennem 40 år studeret pattedyrs indtag af moderkage.

Utallige anekdoter om moderkager

Den erfarne professor siger, at der for nyligt har været en opblomstring af anekdotiske rapporter om moderkagespisningens påståede gavnlige effekt for nybagte mødre.

Mark Kristal mener, der er grund til at bevare roen, og at sådanne beretninger mere bærer præg af den berømte placeboeffekt, end noget medicinsk påviseligt hos os mennesker.

»En del vil prøve hvad som helst, men vi skal ikke tildele sådan nogle undtagelser for meget vægt, selvom beretningerne kan være vældig detaljerede.«

»De er ikke holdbare som videnskabelige studier,« kommenterer Mark Kristal i en pressemeddelelse.

Afviser ikke den positive effekt af at spise moderkage

UB-professoren åbner alligevel op for mulige positive effekter hos mennesker.

En tom tallerken – men måske står der en dag moderkage på menuen… (Foto: Colourbox)

Mark Kristal peger på, at der kan findes komponenter i moderkagen, som dæmper tilstande som fødselsdepression hos moderen, og vanskeligheder ved at etablere nær tilknytning til barnet.

Foreløbigt er der ikke gennemført studier på mennesker, hvor fordele er blevet undersøgt.

Et styrket mor-barn-sammenspil, stimulering af omsorgsadfærd hos moren, samt øgede muligheder for ny befrugtning, er blandt de faktorer, som neurologtrioen trækker frem i deres nye artikel.

Moderkage for de få?

Mark Kristal er for øvrigt ikke bekendt med nogen videnskabelig dokumentation på menneskelige kulturer, hvor moderkage indtages jævnligt.

Han tilføjer, at denne opfattelse støttes af et nyligt omfattende studie udført af antropologer ved University of Nevada, Las Vegas.

»Måske er det mere fordelagtigt for os mennesker ikke at spise moderkage?« spørger han, uden foreløbigt at have noget sikkert svar.

»Hvis vi skulle finde ud af, hvorfor mennesker spiser, eller ikke spiser, moderkage, er det uanset hvad vigtigt, at vi leder efter medicinske eller adfærdsmæssige fordele – af samme grund, som når vi ser efter plantebaserede medicinske stoffer,« mener han.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.