Skal min afføring flyde eller synke til bunds?
En sund kost giver en sund og regelmæssig afføring. Men hvordan kan man se på sin bæ, om man har spist sundt? Skal den flyde ovenpå som en badebold eller synke til bunds med et plump?
Lort afføring flyde synke

Afføringen skal helst forlade tarmen, når man sætter sig på toilettet, uden at man skal presse alt for meget. (Foto: Shutterstock)

Afføringen skal helst forlade tarmen, når man sætter sig på toilettet, uden at man skal presse alt for meget. (Foto: Shutterstock)

Alle gør det. Statsministeren, dronningen, selv nyhedsredaktøren på Videnskab.dk: De går på toilettet og skaffer sig af med deres ekskrementer.

Alligevel er det at lave stort i den grad et tabubelagt emne i vores del af verden. Det er uopdragent at prutte i det offentlige rum, og oh skræk og gru hvis nogen skulle høre plasket, når ens efterladenskaber rammer wc-vandet på arbejdets toilet.

Jenni Christensen har brudt tabuet og skrevet til Spørg Videnskaben, fordi hun gerne vil vide mere om kendetegnet på den sunde afføring. Eller rettere, hvordan ens bæ kan afsløre, om man har spist sundt:

»En god veninde, der går meget op i sundhed, har lige sagt, at kendetegnet på sund kost, er, at afføringen skal synke til bunds i vandet i toiletkummen. Jeg har altid opfattet, at bæer, der lægger sig i overfladen, er bedst. Hvad er rigtigt og hvorfor?«

Videnskab.dk har gladeligt kastet sig ud i at finde svar på det spørgsmål og i samme forbindelse efterforsket flere store mysterier omkring tarmens og afføringens forunderlige verden.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Bæ skal flyde… eller synke langsomt

Den første forsker, som slipper forskningen og kikkertundersøgelserne for at tale med Videnskab.dk, er seniorforsker på kirurgisk afdeling på Nordsjællands Hospital, Dennis Raahave.

Han har skrevet ph.d. om skjult forstoppelse og hæmorider og er ikke i tvivl, og hvordan en bæ helst skal opføre sig.

»Det ikke er et tegn på sund kost, hvis de synker for meget til bunds. De bør være lidt til den lette side,« siger han.

Det vil sige, at de enten skal flyde oven på eller synke stille og roligt ned. Men ikke ramme bunden af kummen med et kæmpe plask, som om de var lavet af bly. Ifølge Dennis Raahave er det faktisk denne lyd, der har medført ordet lort for afføring (et lydord).

Hvis afføringen flyder, er det ifølge Dennis Raahave tegn på, at man har spist fibre nok.

»De mennesker, der laver nogle, der dumper hårdt ned, er ofte mennesker, som spiser meget kød, mens vegetaren, som lever udelukkende af grøntsager, vil have nogle, som flyder ovenpå, fordi de har et meget stort indhold af fibre,« siger han.

Fibre findes i grøntsager og groft brød. De fordøjes ikke, men virker fremmende på afføringens tur gennem tarmen, fordi de både suger væske, som sikrer, at bæen ikke bliver for hård, og giver afføringen en fast struktur, så den ikke bliver tynd.

Så mange fibre gør ifølge Dennis Raahave, at fæces bevæger sig hurtigere gennem tarmen, og at man kan komme af med en større mængde, så der ikke ophobes afføring i tarmene.

En synker kan være okay

Dennis Raahaves kollega Elisabeth Knudsen, speciallæge i mave-tarmsygdomme med egen praksis i Nordsjælland, er dog ikke helt enig i hans betragtninger omkring vores efterladenskaber.

»Man kan ikke sige, at en flyder er bedre, end en, der synker. Og om den synker eller flyder har ikke nødvendigvis noget med fiberindholdet at gøre. En, der synker, kan altså godt indeholde nok fibre, afhængig af massevægt,« siger hun ud fra sine erfaringer i praksissen.

Hun understreger, at hun er enig i, at fibre anses for at være sundt for ens fordøjelse. Men at nogle mennesker tilsyneladende ikke har gavn af for mange fibre.

»Jeg tilråder fibre med måde, idet en hel del mennesker får oppustet mave af for mange fibre,« siger hun.

Hvis din afføring lægger sig som en lille brun badebold oven på vandet i WC kummen, så kan du være tryg og glad. Du har spist nok fibre, og du har en sund afføring. Synker den stille og roligt til bunds, er det også okay.

Men hvis du nærmest kan høre, at den rammer kummen under vandet, så er det nok på tide at gå i gang med at gnaske nogle gulerødder.

Flydere kan være tegn på fedtdiarré

Flyder ens bæ altid ovenpå, og døjer man med kronisk betændelse i bygspytkirtlen, er det vigtigt at holde øje med afføringens konsistens og farve.

Er den gullig og meget klattet, kan det være tegn på fedtdiarré, som opstår, fordi man ikke er i stand til at fordøje fedtet i kosten.

Vores humør påvirker afføringen

Fibre er dog ikke nok til at forhindre tung afføring. Det er nemlig ikke kun vores indtag af fibre, der påvirker bæens vægt, form og størrelse.

Konsistensen på ens afføring kan variere meget, afhængig af både kost, motion og hvor meget vand, man har drukket.

Motion, nok væske og en kost med mange fibre giver en fast og ikke hård konsistens. Mens mangel på væske, meget kød i kosten og en stillesiddende hverdag kan give hård mave.

Derudover kan vores mentale velbefindende også påvirke afføringen meget direkte.

Dennis Raahave forklarer, at der er et intimt samspil mellem hjernen og tarmene. I mavetarmkanalen findes nemlig mange nerveceller, som opfanger signaler om, hvad der foregår i tarmen og sender besked videre til hjernen.

»Men disse nerveceller får også besked om, hvad der foregår i hjernen. Hvordan vi har det mentalt har altså en direkte indflydelse på vores fordøjelse. Der er interaktion mellem hjerne og mave,« forklarer Dennis Raahave.

Er man for eksempel nervøs eller stresset, kan det hos nogle give tynd mave. Mens nogle oplever hård mave grænsende til forstoppelse, hvis de er meget spændt eller glæder sig til noget.

Konsistens som en pølse i små dele

Elisabeth Knudsen oplever også dette samspil mellem tarm og psyke. Men hun nuancerer igen Dennis Raahaves udsagn og påpeger, at det er meget individuelt, hvad der påvirker vores afføring.

»Det er velkendt, at en del mennesker altid får hård afføring, når de skal ud at rejse, mens nogle kun kan gå på toilettet i hjemmet. Vi kalder det hjerne-tarmrefleksen. Ligesom nogle altid får diarré, hvis de bliver stressede,« siger hun.

Hun vurderer, at konsistensen godt kan variere i fasthed, uden at det er usundt.

Generelt skal afføringen dog helst skal være tilpas fast uden at blive alt for hård og samlet i store pølser, fortæller Dennis Raahave. Selv om der godt kan være variationer alt efter ens humør og aktivitetsniveau.

»Det skal ikke være sådan en kæmpe grillpølse, men mindre stykker, som kommer automatisk ud, uden at man skal presse for meget, når man sætter sig på toilettet,« siger han.

Hvis afføringen har den konsistens, er det tegn på, at der er nok fibre i den, mener han.

Et døgn fra indtagelse til afføring

Ifølge Dennis Raahave er det mest sunde og mest almindelige at gå på toilettet cirka en gang om dagen.

Han har tidligere stået for et studie, hvor forskerne testede normalpersoner udtrukket fra cpr-registeret. Kriteriet for at være med i studiet var, at de hverken havde maveplager eller problemer med afføringen.

Et toiletbesøg skal være forbundet med velvære. Tag evt. noget læsestof med og giv dig god tid (Foto: Colourbox)

»Resultatet var, at passagetiden, fra man spiser noget mad, til det kommer ud som afføring, er 24,75 timer. Man kan selv lave forsøget ved at spise majs eller rødbede, og så se hvor lang tid efter bæen er rød eller fyldt med majs,« siger Dennis Raahave.

De patienter, han møder, som kun har afføring 1-2 gange om ugen, ender næsten altid med at få problemer på et senere tidspunkt.

»Det er ikke godt, hvis der går flere dage imellem. Så er tarmpassagen for langsom. Det skal ligge omkring 1-2 gange om dagen,« siger han.

Æggeprutter kan være tegn på skjult forstoppelse

Selv om man går på toilettet hver dag – de fleste gør det om morgenen, hvor dagens første måltid sætter gang i tarmene – kan man faktisk godt gå rundt med ophobet afføring i tyktarmen.

»Hvis du har nogle meget ildelugtende prutter og afføring, så kan det være tegn på, at der konstant står afføring i tarmen. Og det er usundt,« siger Dennis Raahave.

Det er normalt at have nogen ophobning af afføring i venstre side af tyktarmen, hvor afføringen samles, før den glider ned i endetarmen og giver afføringstrangen.

Men er tarmen konstant fyldt ud af bæ, så kan det både give betændelse i tarmen og måske også kræftsvulster.

»90 procent af alle de steder, hvor man finder svulster i tarmen, er der, hvor der er ophobning af afføring. Så det er usundt med depoter,« siger Dennis Raahave.

Ifølge Elisabeth Knudsen er det dog ikke nødvendigt at blive voldsomt bekymret, hvis ens prutter lugter meget dårligt.

»Hvis afføringen lugter meget grimt, kan det også være udtryk for, at der er svovlproducerende bakterier i tarmen. Det er ikke hverken mere eller mindre sundt, men kan da være generende for andre,« siger hun.

Men hvis du døjer med mavepine, kun går på wc en eller to gange om ugen – eller endda mindre – og dine prutter lugter meget dårligt, så kan det være tegn på ophobet afføring, som står og gærder i tarmen.

Lav bæ når trangen melder sig

Dennis Raahave vurderer, at helt op til en million danskere går rundt med skjult forstoppelse. Han har endda skrevet en kronik om det i Politiken.

»Jeg har mødt mange patienter, som begynder at bryde deres normale afføringsrefleks allerede i en meget tidlig alder, fordi det ikke passer godt lige nu at gå på wc. Gør man det ofte nok, så holder trangen op med at komme,« siger han.

Det fører til, at man begynder at ophobe afføring i sin tarm, og at det hele ikke kommer med ud, selv om man går på wc.

Dennis Raahaves bedste råd til alle er: Følg dine tarmes signal og nyd toiletbesøget.

»Gå på wc, når trangen melder sig. Og husk, at ligesom et måltid mad kan gøre os glade, når vi er sultne, så skal der faktisk også være glæde ved at gå på toilettet. Det skal give en følelse af velvære,« siger han.

Vi siger tak for til forskerne for deres grundige svar og tak til Jenni Christensen for at henlede opmærksomheden på dette svære emne. Vi sender en Spørg Videnskaben T-shirt til Jenni og denne gang også til den ene af forskerne, som ønskede sig netop sådan en T-shirt.

Har du selv et spørgsmål, du gerne vi have videnskabens svar på, så skriv til sv@videnskab.dk

[read-also nid:31546 title:Ny spray får afføring til at glide lettere i toiletkummen - kan reducere vandforbruget]]

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk