Skal dine børn spise mere grønt? Så læg endnu flere grøntsager på tallerkenen, siger nyt studie

(Foto: Shutterstock)

(Foto: Shutterstock)

Kilde: 
28 juni 2021

Det lyder kontradiktorisk, at flere grøntsager på tallerkenen skulle få grøntsagshadende børn til at spise grønnere, men det er, hvad ernæringsforskere rapporterer i et nyt studie.

Større grøntsagsportioner fik nemlig børnene til at spise op mod 68 procent mere grønt.

Det skriver ScienceAlert.

Studiet blev lavet på 67 børn i alderen 3–5 år over 4 uger.

I eksperimentet fordoblede forskerne mængden af grøntsager—broccoli og majs—på tallerkenen fra 60 til 120 gram, for at se hvordan børnenes spiseadfærd ændrede sig.

Det havde den effekt, at børnene i gennemsnit indtog 21 gram mere grønt om dagen end med de mindre portioner, hvilket svarer til en stigning på 68 procent.

Andre faktorer er dog ikke helt ligegyldige.

Forskerne var særligt opmærksomme på, at grøntsagstyperne passede godt med den anden mad, som blev serveret, og de mener, at andre grøntsagsvalg ville have påvirket studiets resultat.

»Hvis man tilbyder grøntsagerne ved siden af eksempelvis chicken nuggets, bliver man nok skuffet,« fortæller ernæringsforsker Barbara Rolls, ifølge ScienceAlert.

»Madkombinationen er noget, man er nødt til at være opmærksom på, da grøntsagernes velsmag sammenlignet med de andre madvarer på tallerkenen påvirker reaktionen på portionsstørrelsen.«

Forskerne prøvede også flere andre ting, for at se effekten, såsom at tilføje salt og smør til grøntsagerne, men portionsstørrelsen var langt den vigtigste faktor for, hvor mange grøntsager der gled ned i børnemaverne.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Appetite. 

 

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.