Skærmtid skader ikke unges mentale helbred, ifølge studie. Men »studiet har sine begrænsninger«
09 april 2019

Har teenageres skærmtid – når de eksempelvis ser TV, spiller computer eller kigger på telefonen – konsekvenser for deres mentale sundhed?

Ikke i alvorlig grad ifølge et nyt studie.

»Ved at analysere tre forskellige dataset, der inkluderer en forbedret måling af skærmtid, fandt vi kun få klare beviser for, at skærmtid forringer teenageres velvære, også hvis brugen af digital teknologi sker lige inden sengetid,« siger medforfatter på studiet, professor Andrew Przybylski fra Oxford Internet Institute, til Psychological Science.

LÆS OGSÅ: Skal du være bekymret over dit gamerbarn? Hjælp forskerne med at finde ud af det

Forskerne har anvendt data fra mere end 17.000 teenagere fra Irland (5.363), USA (709) og Storbritannien (11.884).

De har blandt andet set på, hvor lang tid teenagerne bruger foran en skærm hver dag.

I modsætning til tidligere studier har de her brugt data, både fra teenagernes egne registreringer og fra en slags tidslog.

Hermed undgår de at skulle stole blindt på deltagernes egne erindringer om, hvor lang tid de har brugt.

LÆS OGSÅ: Findes 'teknologiafhængighed'? Amerikansk forsker afliver seks myter

Med oplysninger fra deltagerne selv samt fra deres omsorgsgivere har forskerne desuden opstillet omfattende profiler af teenagernes velbefindende ved at måle deres psykosociale funktioner, tegn på depression, selvværd og humør. 

Forskerne fandt, at:

  • den totale daglige skærmtid, både i weekenden og på hverdage, har ringe indflydelse på det mentale helbred
  • brugen af digitale skærme 2 timer, 1 time eller 30 minutter før sengetid har ingen klar forbindelse til forringelse af velværen

Bernadka Dubicka, Royal College of Psychiatrists, har ikke været en del af det nye studie, og til The Guardian advarer hun om, at studiets konklusioner har deres begrænsninger.

»Studiet ser på, hvor lang tid børnene bruger på at se på skærme, men ikke på, hvor skadeligt det indhold, de ser på, kan være,« siger hun til The Guardian. 

»Jeg ser jævnligt unge mennesker, der bevidst har skadet sig selv efter at have diskuteret selvskade-teknikker på sociale medier. Det er nødvendigt, at der forskes i det komplekse forhold mellem onlineindhold og unge mennesker, med særligt fokus på de mest sårbare.«

Det fulde studie er udgivet hos SAGE.

LÆS OGSÅ: Forældre frygter at børn bliver afhængige af Facebook

LÆS OGSÅ: Elektrisk lys og skærmtid ødelægger søvnen og skader helbredet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.