Skader snus din kondition? 
Nej, det gør det formentlig ikke. Men snus påvirker din sundhed på mange andre måder. Det kan du blive klogere på i videoen her.

Når man bruger snus i stedet for cigaretter, undgår man at få skadelig cigaretrøg ned i lungerne. Til gengæld indeholder de små snuspakker kræftfremkaldende stoffer og store mængder nikotin - og så er de dårlige for tænderne. (Video: Tjek)

Når man bruger snus i stedet for cigaretter, undgår man at få skadelig cigaretrøg ned i lungerne. Til gengæld indeholder de små snuspakker kræftfremkaldende stoffer og store mængder nikotin - og så er de dårlige for tænderne. (Video: Tjek)

Måske er du en af dem, der har skippet cigaretterne til fordel for deres fætter i den runde dåse - nemlig snus.

Ellers kender du nok en, der har, for antallet af snusbrugere i Danmark er stigende - særligt blandt unge. 

Også mange sportsudøvere vælger snus frem for cigaretter for at undgå cigaretrøg i lungerne, der som bekendt har konsekvenser for konditionen.

Men påvirker det slet ikke din kondition at bruge snus? 

Det undersøger vi i denne udgave af Coach, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Videnskab på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.

Snus skader ikke din kondition

Det kan siges ganske kort; nej, snus skader ikke din kondition.

Det er altså ikke din kondi, du skal være bekymret for, hvis du snuser. 

Det skyldes, at det er den skadelige røg fra cigaretter, som du får ned i lungerne, når du ryger, der påvirker konditionen på både kort og lang sigt.

Når du tænder en cigaret, dannes stoffet kulilte. Kulilten går ind i blodet og tager noget af iltens plads, så der transporteres mindre ilt rundt i din krop. Og det påvirker faktisk konditionen, i flere timer efter du har røget. 

På længere sigt skader røgen lungerne, som kan udvikle forskellige sygdomme og dermed blive dårligere til at optage ilt. 

Men snus er røgfri, og det er altså derfor, det ikke går ud over din kondition, hvis du bruger snus i stedet for at ryge cigaretter. 

Er snus så helt ufarligt?

Selvom de små nikotinpakker ikke skader din kondition og træning, går det ud over din sundhed på flere andre måder, hvis du bruger snus. 

Når man lægger snus ind i munden, kan det få tandkødet til at trække sig tilbage. Det blotter tandrødderne og kan på sigt give løse tænder. 

Og så er snus vanedannende. Snus indeholder store mængder nikotin, der får din hjerne til at frigive signalstoffet dopamin, et stof, som påvirker områder i hjernen, der giver en tilfredshedsfølelse.

Selvom det kan føles rart i en kort periode, vil din krop hurtigt begynde at hungre efter nikotin igen. Og så kan du opleve abstinenser som rastløshed, nedtrykthed og koncentrationsbesvær.

Indeholder kræftfremkaldende stoffer 

Snus, som vi kender det, er stadig et forholdsvist nyt fænomen. Det er derfor begrænset, hvor meget de sundhedsmæssige konsekvenser af at bruge snus er blevet undersøgt. 

Men vi ved, at snus ligesom cigaretter indeholder kræftfremkaldende stoffer. Og nogle studier har vist en statistisk sammenhæng mellem snus og kræft i spiserøret og bugspytkirtlen.

Der er indtil videre kun tale om en statistisk sammenhæng, og man kan derfor ikke sige med sikkerhed, at snus kan føre til kræft. 

Bootomline: Snus er ikke sundt for din krop. Men det er altså ikke dit kondital, der er i fare, hvis du er en af dem, der bruger de små pakker, når nikotintrangen presser på.

Viden fra forskere og fagfolk 

I videoen ovenfor kan du blive endnu klogere på, hvordan både snus og cigaretrøg påvirker din krop. 

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.

I denne video har vi snakket med:

  • Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
  • Kristian Overgaard, lektor, Institut for Folkesundhed - Idræt, Aarhus Universitet
  • Karl Erik Lund, seniorforsker i rusmidler og tobak, Folkehelseinstituttet (Norge)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.