Småbørn på vegansk kost
Selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler vegansk kost til børn under to år, skriver styrelsen, at små børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette kosttilskud, og energiindholdet er tilstrækkeligt. Det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov.
Forældre opfordres derfor til at søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammensættes, så barnet får dækket behovet for energi og næringsstoffer.
Kilde: ‘Vegetarisk og vegansk kost – hvad er forskellen, og hvordan skal du spise?’, Altomkost.dk, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevarestyrelsen, 2022.
Bør børn over to år leve på plantebaseret kost?
Når det gælder vegansk kost til større børn, er de to forskere, Brainstorm har talt med, enige om, hvad forskningen på området viser. Men de har lidt forskellige opfattelser af, hvordan anbefalingen bør lyde.
Kim F. Michaelsen vil hverken anbefale eller fraråde børn over to år at leve helt vegansk. Der mangler stadig grundige studier om effekten af at lade børn spise vegansk, mener han.
Den anden forsker, Per Bendix Jeppesen, er enig i, at effekten skal undersøges grundigere. Men han vurderer alligevel, at lidt større børn godt kan leve vegansk, så længe forældrene er påpasselige med, at de får de nødvendige kosttilskud.
Hans vurdering sker på baggrund af flere af de studier, der hidtil er kommet ud (her, her og her), der har undersøgt effekten af at lade børn og gravide mødre spise vegansk eller vegetarisk.
Sørg for, at børnene får de rigtige vitaminer
Når forældre lader deres større børn leve vegansk, er det vigtigt, at børnene får de påkrævede vitaminer og mineraler.
»Det, der kan være problemet, er, at de ikke får nok B12- og D-vitamin, for det finder vi jo især i kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Hvis man udelukkende spiser vegansk og ikke indtager de her produkter, kan man hurtigt komme til at mangle disse vitaminer,« fortæller Per Bendix Jeppsen, der primært forsker i type 2-diabetes i relation til kost. Han har også afholdt mange foredrag om, hvordan forskellige fødevarer påvirker hjernen, rundtom i landet.
- B12 er ifølge Per Bendix Jeppesen et »ekstremt vigtigt« vitamin, fordi det indgår i dannelsen af røde blodlegemer og opbygningen af vores nervesystem. For lidt af det kan give blodmangel, nedsat fertilitet og neurologiske forstyrrelser, såsom indlæringsvanskeligheder. Det kan også hæmme væksten hos børn, der stadig er i voksealderen.
- D-vitamin er også meget vigtigt, da det styrker tænder, muskler, knogler og led samt vores immunforsvar. Hvis vi ikke får nok D-vitamin, øger det risikoen for knogleskørhed, åreforkalkning, nogle typer af kræft samt inflammation, der kan nå hjernen og måske øge risikoen for Alzheimers sygdom, forklarer Per Bendix Jeppesen.
»Børn på vegansk kost skal også have nok selen. Selen indgår i en række proteiner og enzymer og findes i større mængder i fisk, skaldyr og tangprodukter, men også i kød, æg og nøddeprodukter. Det er med til at beskytte mod tungmetaller såsom kviksølv, der kan trænge ind i hjernen og give indlæringsvanskeligheder. Selen er ikke mindst vigtigt for vores immunforsvar og blodkredsløb,« siger han.
Ud over B12, D-vitamin og selen kræver en vegansk kost også, at man husker at få tilstrækkeligt calcium, som styrker knogler og tænder, og omega-3 fedtsyrer, der indgår i hjernens og nervecellernes opbygning, lyder det.
Anbefalede kosttilskud til børn fra to år
- Vitamin D: 10 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis.
- Vitamin B12:
- 0,8 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis (børn fra to til fem år).
- 1,3 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis (børn fra seks til ni år).
- 2,0 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis (børn fra 10 år).
- Calcium:
- 500 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis (børn fra to til ni år).
- 750 mikrogram pr. anbefalet daglig dosis (børn fra 10 år). Tilskuddet af calcium kan tages som et separat tilskud, hvis børnevitamintabletten ikke indeholder calcium. Separate calciumtilskud findes som tabletter og som brusetabletter.
Ikke alle børnevitamintabletter indeholder de vitaminer og mineraler, som børn, der spiser vegansk, har behov for. Tjek derfor, om produktet indeholder de rigtige vitaminer og mineraler.
Derudover anbefales voksne samt børn over to år, der spiser vegansk, at spise varieret inden for planteriget.
Kilde: ‘Vegetarisk og vegansk kost – hvad er forskellen, og hvordan skal du spise?’, Altomkost.dk, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevarestyrelsen, 2022.
Høje B12-niveauer er forbundet med sund udvikling hos mindre børn
Kim F. Michaelsen vil hverken anbefale eller fraråde vegansk kost til børn over to år, fordi han ikke mener, forskningen kan udelukke, at det påvirker deres udvikling negativt.
Han er medforfatter til et studie, hvor forskerne har undersøgt B12-niveauerne hos 208 treårige børn, der ikke spiser en vegetarisk eller vegansk kost. Her finder forskerne, at den fjerdedel af børnene, der har det laveste niveau af B12 i blodet, også scorer lidt lavere på en test af børnenes fysiske og kognitive udvikling.
»Vi udleder, at det godt kan være, at der kan være børn med et lavt B12-indtag, der kan have mindre kognitive problemer. Og det kan jo være et problem hos børn, der spiser vegansk og ikke får de rigtige tilskud. Det er et gråzoneområde, som bør undersøges bedre,« siger Kim F. Michaelsen
Studie har fulgt plantespisere i 40 år
Det, der gør spørgsmålet om, hvordan vegansk mad påvirker børn, så svært at svare kort på, er, at der på én gang er store potentielle sundhedsfordele og -risici ved at spise mindre kød.
Særligt ét studie er med til at kaste lys over begge dele, fortæller Per Bendix Jeppesen.
I studiet fra Oxford Universitet i England har forskere fulgt to grupper på i alt 11.000 britiske patienter siden 1980, hvoraf den ene spiser vegetarisk eller vegansk, og den anden spiser kød, for at se, hvordan det går dem i løbet af deres liv.
»Resultaterne vakte stor opsigt, da de kom ud, men de skal tages med et gran salt. Selvom forskningen er blevet udgivet i anerkendte videnskabelige tidsskrifter, vil det kunne ændre sig ved næste undersøgelse om nogle år, hvor tallene viser nogle andre sammenhænge end nu. Det kan godt ændre sig,« siger Per Bendix Jeppesen.
På den negative side viser studiet foreløbigt, at de veganske deltagere har et for lavt B12-niveau og en betydeligt forøget risiko for slagtilfælde sammenlignet med kødspiserne. Sidstnævnte kan hænge sammen med, at veganere får for få vitaminer - især B12 - og mineraler, vurderer Per Bendix Jeppesen.
På den positive side er deres risiko for at få diabetes kun halvt så stor som kødspiserne, og de er i lavere risiko for iskæmisk hjertesygdom, nyresten, grå stær og muligvis visse typer af kræft, fortæller han.
Veganere kan mangle næringsstof, der er vigtig for hjernens infrastruktur
Børn, der spiser vegansk, kan risikere at få for lidt af næringsstoffet kolin.
Det findes i ganske små mængder i grøntsager, men vi får det især fra oksekød, mælk og fisk.
Kolin er vigtigt for dannelsen af acetylkolin, som er et af hjernens vigtigste signalstoffer. Det hjælper nervecellerne med at kommunikere med hinanden - en funktion, der er kritisk for hjernens infrastruktur.
For lidt kolin kan både forårsage problemer med muskelkontrol og hukommelse, og det er blevet koblet med depression.
Kilder: Per Bendix Jeppesen og ‘Choline, Neurological Development and Brain Function: A Systematic Review Focusing on the First 1000 Days’, Nurtients, 2020. DOI: 10.3390/nu12061731.
Er det umagen værd at spise vegansk?
Nu spekulerer du måske over, om det overhovedet er umagen værd at lade børn spise vegansk, når der er så mange ting, man skal holde øje med. Ifølge Per Bendix Jeppesen er svaret ‘ja’.
»For det første er en vegansk diæt godt for klimaet og miljøet. Desuden lader det til at give en række sundhedsmæssige fordele. Man skal bare være opmærksom på, at især børn får de vitaminer og mineraler, de ikke kan få gennem kosten, og man bør måske vælge et mindre stringent kostregime for de små børn,« siger han.
De gevaldige klimagevinster ved at spise en mere plantebaseret kost har Videnskab.dk skrevet flere artikler om. For eksempel kan du læse om, hvordan FN’s klimapanel gang på gang konkluderer, at vi skal spise mindre kød, hvis klimaforandringerne skal nedbringes, her.
Du kan også læse om beregninger i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, der viser, at 35 til 50 procent af de nordamerikanske landarealer, der i dag er opdyrkede, kan blive fritlagte og bruges til skov, der suger CO2, hvis alle landmænd i USA dropper kødproduktionen.
Kim F. Michaelsen er enig i, at der er vigtige effekter på klimaet og miljøet ved at spise mindre kød. Man skal dog huske, at når vi taler om børn fra nul til to år, er det mindre mængder kød og mejeriprodukter, man sparer, ved at give børnene en vegansk kost, lyder hans vurdering.
I takt med at flere bliver veganere, håber Kim F. Michaelsen, at forskningen i fremtiden kan være med til at undersøge, hvordan veganske børn kan få en optimal B12-balance, så vi kan være helt sikre på, at deres udvikling ikke bliver påvirket.