Sjovt dansk studie: Blondiner har det ikke sjovere
Et hold danske læger har brugt deres pauser til at køre i vandrutsjebaner, for at finde ud af om blondiner virkelig har det sjovere.
blondiner_vandrutsjebaner_forsoeg.jpg

Studiet er lavet for sjov - men principperne bag giver indblik i, hvordan forskerne arbejder. (Foto: Shutterstock)

Studiet er lavet for sjov - men principperne bag giver indblik i, hvordan forskerne arbejder. (Foto: Shutterstock)

Det er jul. Julefrokosterne skaber fuldt hus i byen. Festen er begyndt. Dansegulvet bugner af hårtoppe med brune, sorte, røde og blonde farver. Ud af højttalerne toner lyden af Rod Stewarts sang fra 1978: ’Blondes have more fun’.

Alle morer sig. Men har blondinerne det sjovere end de andre?

Et hold danske læger og forskere fra både Herlev Hospital, Odense Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital Køge har ved hjælp af vandrutsjebaner undersøgt den gamle myte.

Studiet er netop udgivet i det australske Medical Journal of Australias julenummer, der vanen tro indeholder den mere underholdende del af forskningen.

»Under nogle lange kursusdage i Tyrkiet, havde vi nogle pauser midt på dagen. Her besluttede vi os for at bruge vandrutsjebanen til at undersøge, om blondiner virkelig har det sjovere,« siger hovedforfatter på studiet, Dennis Bregner Zetner, læge og ph.d.-studerende ved Center for Perioperativ Optimering på Herlev Hospital.

Og studiet viser, at det blonde hår har det sjovt. Men det har andre hårfarver også.

21 kollegaer deltog i forsøget

Forskerne bad 21 af deres kollegaer om at tage en tur i en vandrutsjebane. De kendte ikke selv formålet med undersøgelsen.

Inden deltagerne tog turen i vandrutsjebanen, blev deres vægt, højde og hårfarve målt. I forsøget bestod deltagerne af:

  • 10 blondiner
  • 9 ikke-blondiner
  • 2 uidentificerbare (de var skaldede)

Før turen skulle forsøgspersonerne også udfylde et spørgeskema om deres humør, en såkaldt ’Profile of Mood States – Adolescents (POMS‐A).’ Her vurderer man deres sindstilstand (for eksempel om de var udmattede, trætte, forvirrede, vrede, eller lignende). 

Efter turen i vandrutsjebanen skulle deltagerne igen svare på spørgeskemaet, men også udfylde en 'Visual Analogue Scale' (VAS), hvor deltagerne sætter en streg på en lige linje, som fortæller, hvor sjovt de har det.

VAS-skala

Princippet bag VAS-skalaen, som forsøgspersonerne skulle bruge til at vise, hvor sjovt de havde det. Skalaen var præcis ti centimeter lang, og forskerne brugte en lineal til at måle, hvor man satte stregen henne. Her er skalaen frit tegnet efter beskrivelserne. (Illustration: Tore Bonnerup).

LÆS OGSÅ: Rødhårede reagerer anderledes på smerte

Deltagerne blev smidt i bad

Og der blev grinet på vej ned ad vandrutsjebanen. Både de blonde, de ikke-blonde og de skaldede. Men inden næste tur, skulle morskaben nulstilles.  

»Når deltagerne havde udfyldt spørgeskemaet, skulle de i bad i ét minut. En såkaldt ’wash out’, som er et udtryk, man bruger, når en forsøgsdeltager skal ’nulstilles’ ved for eksempel at skifte medicin, som normalt tager en uges tid. Her tog vi det bare bogstaveligt og smed dem i bad inden anden runde,« fortæller Dennis Bregner Zetner.  

Efter badet tog skulle deltagerne tage endnu en tur i vandrutsjebanen, denne gang liggende. Da turen var færdig, skulle de igen igennem spørgeskemaet og en VAS.

Forskerne fandt, at der ikke var nogen signifikant forskel på, hvor sjovt deltagerne havde det på vandrutsjebanen.

»Resultaterne var klare: Vi fandt intet bevis på, at blondiner har det sjovere,« siger Dennis Bregner Zetner.

De ikke-blonde og de skaldede havde det lige så sjovt. 

LÆS OGSÅ: Ti politisk ukorrekte sandheder om mennesket

billede_af_vandrutsjebanen.png

Vandrutsjebanen, som blev brugt til forsøget. (Foto: Dennis Bregner Zetner (Bragt i Medical Journal of Australia))

Et sjovt forsøg, der giver indblik i rigtig forskning

Rod Stewart tog altså tilsyneladende fejl. 

Blondinerne i studiet havde det ikke sjovere, men forsøget har været vigtig læring for eleverne på kurset. 

»Artiklen, som er udgivet i Medical Journal of Australia, er naturligvis lavet i sjov. Dog er der anvendt fuldstændig samme principper, som anvendes i almindelig og mere seriøs forskning,« forklarer professor og overlæge Jacob Rosenberg.

»Denne type forsøg er dels sjove at udføre, men samtidig en god mulighed for at lære lidt om principperne bag klinisk forskning for de yngre forskere, som har været involveret i artiklen«, siger han.

LÆS OGSÅ: Så er beviset her: Blondiner er ikke dummere end brunetter

LÆS OGSÅ: Evolutionen har en svaghed for blondiner

LÆS OGSÅ: Myter om rødhårede begyndte for 2.000 år siden

LÆS OGSÅ: Hvorfor skifter mine børn hårfarve?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.