Simpelt og sjovt synsbedrag: Hvem jager hvem?
Det er rød, der jager blå... Nej, blå, der jager rød. Nej rød. Nej blå. De to prikker skifter plads, men kan du se hvorfor?

Hvad bestemmer, om vi ser noget som jaget og andet som jægeren?

Det bør være nemt at svare på, men ifølge denne simple optiske illusion kan man manipulere med det ved enkelte ændringer i baggrunden.

10 sjove synsbedrag

Videnskab.dk bringer videoerne fra de 10 finalister fra den internationale illusionstricks-konkurrence ‘Best Illusion of the Year Contest 2018’

Konkurrencen laves af det amerikanske ‘The Neural Correlate Society’ og sætter fokus på optiske illusioners videnskabelige potentiale.

I starten er det tydeligt, at den røde jager den blå prik, men på et tidspunkt i videoen skifter de to prikker plads, og den jagede og bliver jægeren.

I virkeligheden skifter de to prikker dog ikke plads. Den blå bliver nemlig ved med at kredse rundt om den røde prik.

Det er bevægelsen af baggrunden, der ændres, og det får os til at se det, som om de to prikkers plads ændrer sig ifølge forskerne bag.

Videoen er skabt af Benjamin van Buren, der forsker i perception ved Katholieke Universiteit Leuven i Belgien, og Brian Scholl, der er professor i psykologi ved Yale University.

Hvis du vil vide, hvorfor hjernen overhovedet bliver snydt af optiske illusioner, kan du kaste dig over vores skægge artikel Mere end sjov og ballade: Optiske illusioner giver vigtig viden om, hvordan vi oplever verden.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.