Silikone-robot kan hjælpe hjertet med at slå

Her ses den bløde robot i fuld gang med at hjælpe et grisehjerte med at slå. Bløde robotter er ideelle til at interagere med det bløde væv, der omslutter vores hjerter. (Video: Science Translational Medicine)

Her ses den bløde robot i fuld gang med at hjælpe et grisehjerte med at slå. Bløde robotter er ideelle til at interagere med det bløde væv, der omslutter vores hjerter. (Video: Science Translational Medicine)

Kilde: 
19 januar 2017

Der er godt nyt på vej til hjertefejlspatienter. Forskere har nemlig udviklet en blød silikone-robot, der kan placeres rundt om et hjerte og hjælpe det med at slå. Det skriver sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Hvis patienter med avancerede hjertefejl ikke kan få en transplantation, er den eneste mulighed i dag at implementere et instrument, der kan hjælpe med at pumpe blodet rundt. Men ventiler og pumper i disse instrumenter kommer i direkte kontakt med blod, og derfor kan der opstå infektion, og blodet kan størkne.

Det nye bløde robot-instrument kommer ikke i direkte kontakt med blod, og er derfor forbundet med langt færre risici. Det er lavet af et tyndt silikonemateriale, som ligner de ydre lag af hjertevævet.

Materialet omslutter hjertet og hjælper det med at pumpe gennem bløde trykluftsaktivatorer, der efterligner hjertets ydre muskellag med skiftevis trykkende og sugende bevægelser. Forskerne afprøvede apparatet på grise med hjertefejl, hvis hjertefunktion gik fra 47 procent til 97 procent efter eksperimentet.

»Dette studie demonstrerer, at det voksende teknologiske område inden for bløde robotter kan anvendes til kliniske behov og potentielt reducere hjertesygdomsbyrden og forbedre livskvaliteten for patienterne,« siger Ellen Roche, hovedforfatter af studiet og postdoc ved National University of Ireland, til sciencedaily.com.

Hjerteinstrumentet kan tilpasses hver enkelt patient, således at en patient med større svaghed i venstre side af hjertet kan få mere assistance der. Der skal dog laves mange flere tests, før instrumentet kan anvendes på mennesker, men ifølge forskerne er dette studie et stort skridt på vejen til bedre behandling af patienter med svære hjertefejl.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.