Nogle går i søvne. Andre er plaget af mareridt om natten.
Og så er der dem, der i søvne kaster sig over partneren og har sex – uden at være klar over det.
Søvnforstyrrelsen 'sexomni' er af det amerikanske søvnselskab blevet anerkendt som en søvnlidelse på linje med søvnapnø og at gå i søvne.
Det betyder, at sexomni regnes som lige så naturlig som de andre søvnsygdomme.
»Nogle synes, at sexomni har et komisk skær. Men de tilfælde, jeg har været involveret i som vurderingsmand i Danmark, var bestemt ikke nogen spøg. Ofrene har været ramt, og den enkelte person har været ramt.«
»Det er vigtigt, at man har en meget stringent vurdering af sagerne. Vurderingerne er vanskelige, risikoen for fejldiagnosticering foreligger, og ofrene kan omfatte børn, unge og kvinder,« fortæller Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet.
Kan sammenlignes med at gå i søvne
At sammenligne sexomni med at gå i søvne er faktisk rammende. Begge fænomener er såkaldte parasomnier – søvnfænomener, hvor den sovende gør eller oplever ting i søvne, som vedkommende ikke selv kan styre.
»Forældre vil kende det fra deres børn. Bliver et barn taget op, når det ligger i dyb søvn, kan det begynde at slå omkring sig. Og bagefter kan det ikke huske, hvad det har gjort,« siger Poul Jennum.
I det tilfælde opstår søvnlidelsen, fordi den voksne river barnet ud af det søvnstadie, det befinder sig i. Men også medicin, alkohol eller følelsesmæssig uro kan antænde en parasomni i nogle mennesker.
I 2013 frifandt Retten i Glostrup en 32-årig mand for voldtægt af to 17-årige piger, fordi overgrebet var sket, mens manden sov.
Han lavede bollebevægelser mod den ene pige, og rørte den anden på inderlåret.
Først da manden vågnede og blev klar over, at noget kunne være galt, gik han til fagkundskaben og modtog en forklaring og diagnosen sexomni. Det var den, hjalp ham til frifindelse.
Retten kan altså tage hensyn til en vurdering fra søvneksperter, når den træffer afgørelser i sager, hvor der kan være sexomni involveret.
I søvneksperternes vurdering tager de stilling til, hvorvidt der er tale om, at manden – og i meget sjældne tilfælde kvinden – har sygdommen.
Søvnlidelser er mest udbredte blandt børn
Parasomnier er mest udbredt blandt børn, men nogle fortsætter med at have dem, når de bliver voksne.
Det kan ifølge Poul Jennum føre til forskellige former for adfærdsforstyrrelser, for eksempel:
- kan patienterne sætte sig op i sengen og kigge sig omkring.
- De kan stå ud af sengen og pludselig vågne for at finde sig selv et andet sted.
- Eller de kan sætte vand over eller tænde for gassen uden at være klar over det.
»Der er også eksempler på folk, der går ud af deres dør og smækker den efter sig, så de ikke kan komme ind igen,« fortæller Poul Jennum.
LÆS OGSÅ: Søvnlidelse kan føre til sexovergreb i søvne
Mand gav ufrivillige smæk og havde samleje
Sexomni er en af de mest sjældne parasomnier, og der bliver derfor ikke forsket så meget i den.
Men lige nu (i 2014, red.) har den opsigtsvækkende lidelse fået fornyet interesse fra søvnforskere.
Det er sket i forbindelse med, at Brandon Moore, der forsker i psykiatri ved Western Michigan University i USA, har fremlagt nye forskningsresultater på det årlige møde i foreningen American Academy of Psychiatry and the Law.
Resultaterne tog udgangspunkt i et studie af en 44-årig mand, som led af sexomni. I alle de 20 år, han havde været gift, havde han nogle nætter grebet fat i sin kone og gennemført samlejer. Han havde også givet hende smæk og nevet hende.
»Det er helt bestemt en prøvelse for deres ægteskab,« fortæller Brandon Moore til MedPage Today.
Nogle gange har vi som eksperter været i tvivl om, hvorvidt der faktisk var tale om bevidste handlinger. Det er komplekse sager med alvorlige konsekvenser for både ofrene og patienten.
Formentlig meget få tilfælde i Danmark
Poul Jennum bemærker, at sexomni er overset, men gør opmærksom på, at man langt fra kan kalde det en almindelig lidelse.
Kun forholdsvis få sager er blevet beskrevet i den internationale videnskabelige litteratur, og der findes kun få juridiske sager, hvor folk har sex-krænket, fordi de led af sexomni.
»Parasomnier er hyppige. Men de voldelige, hvor man slår ægtefæller eller forgriber sig på dem, er meget sjældne. Her i Danmark har vi en vurderingssag omkring sexomni en gang om året eller hvert andet år. Så jeg vurderer, at det bestemt ikke er særlig udbredt,« siger Poul Jennum.
Der er stor forskel på, hvordan sexomni kommer til udtryk. De fleste rører kun ved den, de sover sammen med.
Kun i sjældne tilfælde fører det til fuldbyrdede samlejer – som i det tilfælde, Brandon Moore har undersøgt.
LÆS OGSÅ: Analsex: Disse tre teknikker giver større nydelse, fortæller kvinder
LÆS OGSÅ: Sjælden søvnsygdom får kvinder til at onanere i søvne
LÆS OGSÅ: Sex: 4 simple teknikker giver kvinder mere nydelse