Ser du træt ud? Det kan skade dit sociale liv
Kilde: 
18 maj 2017

Skulle du lige se ét afsnit mere af Netflix-serien, havde du tusind tanker farende rundt i hovedet, eller lå du bare i sengen uden at kunne falde i søvn?

Uanset, hvad grunden er, gaber du måske lidt ekstra i dag, og det kan have andre konsekvenser, end at du føler dig uudhvilet.

Det skriver Theguardian.com

Røde øjne, gab, bleghed og mørke rander under øjnene gør dig nemlig ikke bare mindre attraktiv, set fra andres synspunkt. Det får dem også til at se dig som mere usund og giver dem mindre lyst til at socialisere med dig. 

For når du ser mindre sund ud, er andre mere tilbøjelige til at trække sig væk fra dig. Det forklarer John Axelsson, der er leder af forskningsgruppen på Karolinska Instituttet.

»Mangel på søvn har indflydelse på, hvordan andre ser dig, så det er ikke en dårlig ide at prioritere søvn. Men man bør ikke være for bekymret. Effekten er ikke stor. Det er ikke sådan, at ingen har lyst til at være sammen med dig, når du har sovet for lidt,« siger han til Theguardian.com

Forskerne kom frem til resultatet ved at fotografere 25 mennesker efter 2 nætters almindelig søvn og efter 2 nætter med kun fire timers søvn.

122 andre personer skulle herefter vurdere, hvor attraktive, sunde, søvnige og pålidelige de 25 mennesker så ud.

Det havde ikke indflydelse på testpersonernes pålidelighed, om de havde sovet normalt eller kun i fire timer. Men de blev mindre attraktive, mere usunde og søvnige at se på for de personer, der skulle vurdere dem. Og især dem, der så mest trætte ud, havde færre lyst til at socialisere med. 

Studiet er publiceret i Royal Societys Open Science

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.