Selvskadere har større risiko for at blive voldtaget
Undersøgelser af voldtægtsofre viser, at 15 procent har ar fra gamle selvskader, som er lavet inden overgrebet. Tallet antyder, at der skal tages bedre hånd om selvskadende unge.

Når et ungt menneske skader sig selv med vilje, er det, fordi selvskaden er blevet en løsning på nogle svære følelser, personen ikke kan rumme. Når personen skærer sig, kan hun eller han et øjeblik slippe de svære følelser. Følelserne sidder dog stadig i kroppen bagefter. Derfor må vedkommende skære igen og igen. (Foto: Colourbox)

Når et ungt menneske skader sig selv med vilje, er det, fordi selvskaden er blevet en løsning på nogle svære følelser, personen ikke kan rumme. Når personen skærer sig, kan hun eller han et øjeblik slippe de svære følelser. Følelserne sidder dog stadig i kroppen bagefter. Derfor må vedkommende skære igen og igen. (Foto: Colourbox)

 

Piger, der er blevet voldtaget, døjer ofte med meget store traumer efter overgrebet.

Men mange voldtægtsofre har faktisk allerede psykiske problemer, inden krænkelsen finder sted.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Anne Bugge, der er læge og arbejder på Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet i Odense.

»En gennemgang af erklæringer fra voldtægtsofre har afsløret, at påfaldende mange af ofrene havde ar efter selvskader, som var lavet forud for selve voldtægten. Den opdagelse tyder på, at selvskadende unge er en sårbar gruppe, som vi skal holde bedre øje med for at lære dem, hvordan de undgår at komme ud i situationer, de ikke kan magte,« siger Anne Bugge.

15 procent af voldtægtsofre havde ar efter gamle selvskader

Anne Bugge har gennemgået 387 personundersøgelser efter voldtægter eller voldtægtsforsøg, der blev begået i perioden 2007-2010.

Her fandt hun ar efter gamle selvskader hos 59 af ofrene, svarende til 15 procent.

»Faktisk viste fotos, at der var flere end 59, der havde ar efter selvskader, men 59 af kvinderne bekræftede selv direkte, at arrene skyldtes selvskader. Det er et ret højt tal, så det fik mig til at se nærmere på sagen,« forklarer hun.

Knap halvdelen af voldtægtsofrene kendte gerningsmanden

Fakta

Den mest udbredte form for selvskade er ’cutting’, hvor man skærer i sig selv, f.eks. med et barberblad, en saks eller et glasskår. Den unge kan dog også skade sig på andre måder end ved at skære sig. Nogle brænder sig, slår hovedet ind i væggen eller kradser og bider sig selv. Uanset hvordan den unge skader sig selv, og hvor makabert det kan forekomme, er der for den unge tale om en lindrende handling. Selvskadende adfærd skal adskilles fra selvmordsforsøg, men 59 procent af de unge, der skader sig selv, har også haft selvmordstanker. Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade (LMS)

Fælles for de 59 kvinder var, at de var ret unge – mellem 13 og 20 år.

Knap halvdelen af kvinderne kendte gerningsmanden, det vil sige, han enten var en kæreste, ven, ekskæreste eller kollega, fortæller Anne Bugge.

»Der er typisk er tale om unge, sårbare piger, der kommer ud i en situation, hvor det kan være svært at sige til og fra. En del af overgrebene sker f.eks. i forbindelse med fester, hvor både offer og gerningsmand har drukket alkohol,« siger hun.

Selvskadende unge skal mere i fokus

Fælles for pigerne er, at det ikke er én enkelt faktor, der gør, at de bliver udsat for det, de gør. Erklæringerne viste for eksempel, at omkring 30 procent af voldtægtsofrene med selvskadende adfærd faktisk havde svære psykiske problemer såsom skizofreni, anoreksi eller depressioner inden overgrebet.

Den viden kan på sigt være med til at belyse, at unge med selvskadende adfærd er en sårbar gruppe, der skal mere fokus på at vejlede – både i skolerne, derhjemme eller i det behandlersystem, der måske får kontakt med den unge.

»Vores håb er, at det kan hjælpe med at forebygge, at de selvskadende unge kommer ud i situationer som f.eks. voldtægt,« siger Anne Bugge.

Hun har endnu ikke publiceret sine iagttagelser, da hun først vil gennemgå de øvrige 328 personundersøgelser af voldtægtsofre, bl.a. for at se, om hun kan finde det samme mønster af psykiske problemer blandt de voldtægtsofre, der ikke havde lavet selvskader.

Hvorfor skader nogle sig selv?
Når et ungt menneske skader sig selv med vilje, er det, fordi selvskaden er blevet en løsning på nogle svære følelser, personen ikke kan rumme. Når personen skærer sig, kan hun eller han et øjeblik slippe de svære følelser. Følelserne sidder dog stadig i kroppen bagefter. Derfor må vedkommende skære igen og igen.

Jo længere tid personen undertrykker følelserne og 'skærer dem væk' i stedet for at mærke dem, jo sværere bliver det for vedkommende at finde ud af, hvad han eller hun egentlig føler.

Mange skærer sig i armen, hvor sårene kan skjules med langærmede bluser, armbånd, svedbånd eller bandage, men mange skærer sig også mange andre steder på kroppen - enten fordi der ikke længere er plads på armene, fordi det ikke længere giver den samme følelse af forløsning, eller fordi arrene er blevet for svært at skjule. 

Flest unge skader sig selv
Undersøgelser peger på, at selvskade er langt mere udbredt blandt piger end drenge, og at det særligt er unge piger, der skader sig selv.

Det er imidlertid ikke kun unge, der skader sig selv, men det er ofte i den alder, at selvskaden starter.

Nogle af dem, der starter i teenagealderen, fortsætter med at selvskade i mange år. Der findes derfor også selvskadere blandt den voksne del af befolkningen - bare ikke i samme store omfang som blandt teenagerne.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade (LMS)
 

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker