Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Se video: Stærk smag kommer, når du føler smerte
Smagssansen kan ikke opfange det stærke i den mad, du spiser. Det kan til gengæld din sans for smerte.
Sponseret af Smag for Livet


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

Mange tror, at stærk smag er en grundsmag ligesom surt, sødt, salt, bittert og umami.

Men det er ikke tilfældet.

Det er nemlig ikke smagssansen, men derimod vores sans for smerte, der er aktiveret, når vi spiser noget stærkt. Denne sans kaldes den kemestetiske sans eller trigeminalsansen efter Trigeminus-nerven, som sender besked til hjernen, når der er noget stærkt i munden. Du kan læse mere om Trigeminus-nerven i faktaboksen under videoen.

Det er ikke kun chili, der giver os en stærk og brændende smag i munden. Det gør også for eksempel sennep, peber, peberrod, løg, hvidløg, ingefær og alle de andre 'stærke' eller 'varme' krydderier. 

Når du mærker bruset i en sodavand, er det også din kemestetiske sans, der er i gang, og det er både din mund og næse, der kan mærke det.

Stærk smag varer længere

Trigeminus-nerven


Trigeminus-nerven er den femte kranienerve. Den har bl.a. udløbere og nerveender i mundhulen, som stimuleres af stoffer, der fremkalder irritation, for eksempel capsaicin fra chili, isothiocyanat fra peberrod og piperin fra sort peber. Stimuleringen af trigeminus-nerven udgør en del af smagsoplevelsen og kaldes kemestesi.

Stærk smag adskiller sig også fra grundsmagene ved at udvikle sig langsomt og blive i munden i helt op til 10 minutter efter, at du har taget en bid af noget stærkt. 

Det er helt anderledes end for smagssansen, hvor du får den mest intense oplevelse i de sekunder, maden er i munden.

Den stærke smag bidrager ligesom smagssansen, lugtesansen og følesansen til madens smag og kan gøre den mere spændende.

Hvis du vil vide mere, kan læse om, hvordan du smager med alle dine sanser, eller du kan kaste dig ud i en række sjove sanseeksperimenter.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk