Se video af vild opfindelse: Super let handske lader dig føle på ting i virtual reality

Handsken vejer ikke mere end et æble. Den bruger lufttryk til at give brugeren oplevelsen af at røre ved objekter i virtual reality. 

Handsken vejer ikke mere end et æble. Den bruger lufttryk til at give brugeren oplevelsen af at røre ved objekter i virtual reality. 

Kilde: 
19 juli 2019

Virtual reality er helt vildt virkelighedstro. 

Lige indtil du prøver at række ud og røre ved noget. 

Men det problem har forskere nu forsøgt at løse. De har nemlig udviklet en ny slags handske, der lader brugeren føle objekter i det kunstige virtuelle miljø.

Det skriver Science Magazine. 

De fleste VR-handsker, der er på markedet i dag, lader kun brugere mærke et objekts tekstur ved brug af vibrationer. Samtidig kræver de ofte tunge motorer og er klodsede i brug.

I forbindelse med et nyt studie har forskerne fra Korea forsøgt at skabe en let, ikke-begrænsende handske med en åben håndflade, der føles naturlig at bære - samtidig med at den kan skabe en realistisk oplevelse for brugeren, når man rører ved et objekt i VR-verdenen.

Handsken er udstyret med et stykke blødt silikone med sensorer, der registrerer håndbevægelser. Herudover har den såkaldte 'aktuatorer' - som er små silikoneknopper med elektroder, der kan skabe en elektrisk kraft. De skaber en fysisk fornemmelse i brugerens fingerspidser. 

vr handske ny let super

Her ses handsken tæt på. (Foto: Song mfl.)

En forsker testede handsken i et virtuelt skakspil, og da den virtuelle hånd rørte ved en brik, bad softwaren handsken om at producere elektricitet. Det medførte, at handskens midterste del af fingerspidserne blev fyldt med luft, som gav en følelse af objektets form, skriver forskerne i studiet.

Hele enheden - inklusive batteriet og kredsløbet, der sidder fast på brugerens håndled - vejer en sjettedel af et kilo, altså, cirka det samme som et æble. 

Forskerne foreslår nu, at handsken - som stadig kun er en prototype - kan bruges til forskellig VR-software, så brugerne nemt kan hente objekter i spil, eller blot få en realistisk fornemmelse, når de trykker på en knap eller trækker i et håndtag i den virtuelle verden. 

Studiet er udgivet i Scientific Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.