Se, hvordan dine hjerneceller snakker sammen
Ny viden om hjernens opbygning kan føre til en bedre forståelse og behandling af hjernesygdomme som depression, skizofreni og Alzheimers sygdom.

I forskernes video kan man se en animation af, hvordan nerveceller, proteiner og neurotransmittere er organiseret. (Video: Thomas Blanpied)

I forskernes video kan man se en animation af, hvordan nerveceller, proteiner og neurotransmittere er organiseret. (Video: Thomas Blanpied)

Lige nu taler din hjerne med din hjerne.

Eller rettere sagt - nervecellerne indeni din hjerne kommunikerer med hinanden ved hjælp af signalstoffer, der kaldes neurotransmittere. 

Det har forskerne vidst i mere end hundrede år, så det er der som sådan ikke noget nyt i. 

Det nye er, at forskerne nu kan se, hvordan det sker i detaljer.

Det kan de takket være et nyt studie i det anerkendte tidsskrift Nature, hvor det er lykkedes forskere at vise i detaljer, hvor præcise nervecellernes signaler egentlig er.

Du kan selv se med i videoen øverst i artiklen, hvor kommunikationen mellem nervecellerne er blevet animeret i en flot film.

LÆS OGSÅ: Forsker: Hjerneceller kan påvirke hinanden uden at have kontakt

Ny teknologi afslører nervecellernes hemmeligheder

Forskerne fra University of Maryland School of Medicine i USA brugte en helt ny billedteknologi på rottehjerner for at kunne se beskederne fra nervecellerne.

Rotternes synapser - der er de områder af nervecellerne, som er i kontakt med hinanden - minder meget om menneskers i deres struktur.

Teknikken gør det muligt at finde og spore bevægelserne til de specifikke proteinmolekyler indeni hver enkelt synapse - endda i levende celler.

LÆS OGSÅ: Forskere kortlægger pattedyrs hjerne for første gang

På den måde lykkedes det forskerne at finde frem til det overraskende nøjagtige mønster, som opstår, når nervecellerne sender beskeder til hinanden.

»Vi ser ting, som ingen andre har set før. Det er en helt ny form for undersøgelse,« siger hovedforfatter Thomas Blanpied, der leder forskergruppen, i en pressemeddelelse.

Selv om forskerne i mange år har kendt til de forskellige proteinmolekyler i synapserne, har de ikke vist, hvordan disse molekyler passer sammen, eller nøjagtigt hvad der sker, når informationen går fra én nervecelle til ene anden gennem synapserne.

Nu har forskerne taget billeder af hvert enkelt proteinmolekyle og placeret dem nøjagtigt.

Præcise proteiner rammer plet

Noget af det mest uventede ved opdagelsen var, at proteinerne er organiseret så præcist, skriver forskerne.

»Nervecellerne placerer sig mere præcist, end vi kunne forestille os, for at sende neurotransmitter-molekylerne ud så tæt på den anden nervecelles receptorer, som muligt,« siger Thomas Blanpied til Forskning.no.

»Også proteinerne i de to forskellige nerveceller er placeret med forbløffende præcision, og de danner nærmest en lige kanal mellem de to celler. Det optimerer styrken i overførslen,« siger han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Sådan får hjernen sine finurlige folder

Systemet er sårbart overfor små fejl

Nøjagtigheden forklarer, hvorfor synapserne er så effektive, mener forskerne.

Men samtidig gør det dem også sårbare overfor forstyrrelser. Hvis præcisionen bliver forstyrret, vil neurotransmitterne ganske enkelt ikke gøre deres arbejde effektivt nok, siger Blanpied til Forskning.no.

Forskerne mener, det nye indblik i nervecellernes opbygning kan føre til en bedre forståelse af hjernesygdomme som depression, skizofreni og Alzheimers sygdom.

Fremtidige studier kan på sigt også danne grundlag for, hvordan vi kan justere upræcise beskeder mellem nervercellerne, mener forskerne.

Blanpied og hans kolleger skal nu i gang med at undersøge, hvordan hjernecellerne kommunikerer i rotter, som har skizofreni.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker