Sang kan hjælpe KOL-patienter med at få vejret
Stort, dansk studie viser, at sang kan være med til at bedre symptomerne på KOL. Overlæge er vild med forsøget.
Sang kan hjælpe KOL-patienter med at få vejret

KOL- og andre lungepatienter er oversete grupper, som der mangler gode og motiverende tilbud til - men sangtræning kan måske være rehabiliterende såvel som socialt, mener forskeren bag studiet. (Billede: Shutterstock) 

KOL- og andre lungepatienter er oversete grupper, som der mangler gode og motiverende tilbud til - men sangtræning kan måske være rehabiliterende såvel som socialt, mener forskeren bag studiet. (Billede: Shutterstock) 

Sang er godt for sjælen, men nu tyder et studie på, at det også kan være godt for lungerne. 

Studiet, der er det første i Danmark - og det hidtil største i verden af sin slags - har undersøgt, hvordan en særlig type sangtræning kan bedre KOL-patienters symptomer og give dem bedre livskvalitet. 

»Vores forskning viser, at det her er et meget lovende felt, og at sang måske i fremtiden kan blive en fast del af hjælpen til KOL- og andre lungepatienter,« siger Mette Kaasgaard, der er studiets førsteforfatter og postdoc ved Lungemedicinsk Forskningsenhed i Region Sjælland.

Hun understreger dog, at området kræver yderligere forskning - blandt andet af de langvarige effekter af sang.

Hvad er KOL? 


Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, forkortet KOL, er en samlet betegnelse for kroniske sygdomme i lungerne.

Luftvejene nedbrydes og forsnævres, så luften ikke kan passere frit igennem.

Sygdommen gør, at ens lungefunktion bliver dårligere og dårligere over tid, og man begynder at få åndenød, hoste og slim i luftvejene, og man oplever træthed, angst og/eller nedsat fysisk aktivitet.

KOL findes i alle sværhedsgrader fra lette tilfælde, som ikke giver symptomer, til svære tilfælde, hvor vejrtrækningen er meget besværet, og personen må have ilt for at overleve.

Forskerens egen sygdom fik hende på sporet

Mette Kaasgaard er oprindeligt sanger og sangpædagog og kom på idéen til studiet, efter hun selv blev ramt af en lungesygdom.

Kor specifikt oprettet til mennesker med lungesygdomme er allerede et ret udbredt koncept, men der var endnu ikke nogen forskning, der beviste dets virkning, opdagede Mette Kaasgaard.

»Der fandtes mest kvalitativ forskning og anekdotiske beretninger af sangtrænings gavnlige effekter, og der var på daværende tidspunkt ikke megen klinisk forskning af dets virkning,« fortæller hun.

»Så det satte jeg mig for at lave.«

Målt mod motion 

I forsøget deltog 270 KOL-patienter fra forskellige danske kommuner. Forsøget foregik over ti uger, hvor patienterne enten deltog i sangtræning eller i fysisk træning. 

Nærmere bestemt skulle den syngende gruppe lave en bestemt type sangtræning, kaldet ‘Singing for Lung Health’. Denne metode tager udgangspunkt i de problemer, man har som lungepatient med særlige øvelser for åndedrættet, kroppen og stemmen.

Blandt andet trænes de deltagende i systematisk at forlænge udåndingen, hvorved det bliver nemmere at kontrollere sin vejrtrækning, fortæller Mette Kaasgaard.

Nedenstående video giver nogle eksempler herpå.

Videon er tilsendt af Mette Kaasgaard og viser nogle af de øvelser, de deltagende udførte. (Video: Anne Toftelund Jensen)

Deltagerne i de to grupper blev ved forsøgets start målt på deres fysik og på deres livskvalitet.

Hvad blev deltagerne målt på? 


Deltagerne i de to grupper blev ved forsøgets start målt på fysikken ved en 6 minutters
gangtest og på livskvaliteten gennem et valideret spørgeskema designet netop til KOL-patienter. 

Dertil blev de deltagende målt på andre parametre såsom angst, depression, lungefunktion og åndenød samt muskelstyrke.

»Idéen med at måle sangtræningen op mod fysisk træning var, at vi ved, at fysisk træning virker,« fortæller Mette Kaasgaard til Videnskab.dk. 

»Fysisk træning er guldstandarden inden for lungerehabilitering, både i forhold til KOL-patienters fysik men også i forhold til deres livsglæde.«

Efter ti uger blev patienterne testet igen, så man kunne se forskellen i forhold til, da de startede. 

Resultaterne viste, at begge grupper havde fået det bedre både i forhold til livsglæde og på fysikken. 

Men særlig interessant var, at der ikke var nogen betydelig forskel på de to grupper: Sanggruppen og fysisk træning-gruppen havde oplevet nærmest nøjagtigt den samme fremgang på samtlige af de målte parametre. 

»Det virker meget lovende,« mener Mette Kaasgaard.

»Og det peger altså på, at sang ikke kun er en hyggeaktivitet - der er også nogle målbare effekter af at deltage i denne type sangtræning.«  

Sygdommen rammer hele kroppen

Ulla Møller Weinreich, overlæge på lungemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab, er vild med konceptet. 

Hun fortæller til Videnskab.dk, at selvom KOL i sig selv er kronisk, og selvom sang måske ikke hjælper på lungefunktionen, kan de øvelser, man udfører i sang, hjælpe patienterne med deres vejrtrækning. 

Derfor mener hun bestemt også, at studiets resultater er troværdige.

»Det er først for relativt nyligt, at man er begyndt at se KOL som en sygdom, der rammer flere dele af kroppen og ikke kun lungerne. Sygdommen viser sig jo også i form af for eksempel angst og i at den muskulatur, der er forbundet med vejrtrækning, bliver svækket. Der kan sang gå ind og hjælpe med begge disse ting,« siger hun til Videnskab.dk.

Sang kan hjælpe KOL-patienter med at få vejret

Billede fra sangtræningen. Alle sanglærerene i projektet var på forhånd undervist i Singing For Lung Health-metoden af det engelske ekspertteam, der har udviklet metoden, fortæller Mette Kaasgaard. (Foto: Mette Kaasgaard og Anne Toftelund Jensen) 

Kan tage presset af sygevæsenet

Forskning som denne er vigtig, mener Mette Kaasgaard, da KOL- og andre lungepatienter er oversete grupper, der mangler gode og motiverende tilbud, som kan hjælpe med åndenød og angst.

»Det er vigtigt for dem, der er ramt af disse sygdomme, at have noget, de kan gå til, der kan løfte deres hverdag - og som både indvirker på det fysiske og det sociale,« siger hun til Videnskab.dk.

»Det er også vigtigt, da det kan udvide viften af tilbud til patienterne og måske mindske frafaldet i lungerehabilitering. Det kan gøre det lettere at holde fast i et aktivt liv på længere sigt.«

Forskning søger løsninger

Videnskab.dk sætter i et tema fokus på forskning, der bidrager til at løse velfærdssamfundets problemer. Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. Læs om aftalen her.

Det er Ulla Møller Weinreich enig i: 

»Mennesker kan lide forskellige ting, sådan er det jo. Og for nogle er det måske ikke muligt at lave fysisk træning, og derfor er det godt at have et alternativ. Hvis vi kan udvide viften af tilbud, kan vi måske også sørge for, at patienterne bliver ved med at gå til den rehabiliterende træning,« siger hun og tilføjer, at denne forskning måske også kan spare statskassen nogle udgifter: 

»Det er måske en lidt kynisk pointe, men set fra et sundhedsøkonomisk synspunkt er det jo meget fordelagtigt, hvis sang kan forebygge indlæggelser. På den måde kan det også hjælpe med at tage noget pres fra sundhedsvæsenet.«

Studiet er udgivet i tidsskriftet European Respiratory Journal.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk