Salt mad gør dig sulten – ikke tørstig
Kilde: 
18 april 2017

At salt mad gør tørstig, er for mange en naturlig tanke, men nu har forskere vist, at det måske ikke er andet end indbildning. Det skriver Sciencedaily.com.

Forskere gjorde opdagelsen, da de lavede en simulationsmission til Mars med 10 mandlige astronauter. Her fandt de ud af, at de astronauter, der spiste mere saltholdig mad, opbevarede mere væske i kroppen, drak mindre vand og spiste mere, fordi de havde brug for mere energi.

Fordi tidligere studier har vist, at et højere indtag af salt øger mængden af urin hos en person, er det blevet antaget, at det ekstra væske kommer af, at man drikker mere, når man spiser mere salt. Men den antagelse fejer det nye studiet af bordet.

I forsøget blev 10 astronauter ad 2 omgange holdt 'indespærret' i et simulationsrumskib i henholdsvis 105 og 205 dage.

Det gav forskerne en perfekt mulighed for at kontrollere alt, hvad astronauterne indtog og sikre, at der ikke var forskellige udefrakommende faktorer, der spillede ind på resultaterne, når de gav dem forskellige mængder salt i ellers helt ens mad. 

De astronauter, der fik mest salt i maden, klagede over, at de var sultne. Samtidig viste det sig, at saltet gik i urinen, mens væsken trak sig ud og blev i kroppen, hvor det blev opbevaret i nyrerne.

Et tegn på, at urea – urinstof – ikke blot er affaldsstoffer, forklarer en af forskerne.

»Det har i stedet vist sig at være en meget vigtig osmolyt – et komponent, der binder vand og hjælper med at transportere det. Dets rolle er at bevare vandet i vores kroppe, når vi udskiller salt,« siger Friedrich C. Luft, der er medforfatter på studiet og professor ved Max-Delbrück-centeret for molekylær medicin i Tyskland ifølge Sciencedaily.com. 

»Naturen har åbenbart fundet en måde at holde på væske, som ellers ville blive trukket med ud i urinen af saltet,« tilføjer han. 

Studiet er publiceret i The Journal of Clinical Investigation

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.