Sådan går du bedst på høje hæle
Det kan godt lade sig gøre at være lækker på høje hæle uden at ødelægge kroppen. Balanceforsker demonstrerer de smarte tricks.

Hvis du går med stiletter eller havde planer om at gøre det i løbet af julen, har balanceforsker Beatrix Vereijken fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, nogle tips til dig.

»Det vigtigste, der sker, når du tager høje hæle på, er, at du forskyder kropsvægten fremover,« siger Vereijken.

»Så får du meget tryk på den forreste del af fodsålen. Samtidig skydes knæene fremad. Derfor skubbes både numsen og ryggen bagover og brystet fremad for at kompensere og holde balancen,« siger hun.

Stiletter kan give smerter i hele kroppen

Vereijken forklarer, at selv om mange opfatter det som en pæn kropsholdning, så vil kroppen selv protestere, fordi holdningen er unaturlig.

»Det svaj, du får i ryggen, og den kropsholdning, man har i stiletter, bliver for meget for kroppen. Du skal derfor spænde en hel masse muskler, som ikke er vant til at være spændt hele tiden.«

»Hvis du går for længe på høje hæle, ender du med smerter i alt fra fodsåler, ankler, knæ og ryg, helt op til nakken og hovedet,« siger Vereijken.

Ti gode råd til at gå på høje hæle

Men håbet er ikke ude, hvis du gerne vil bevare de høje hæle uden at smadre kroppen.

Der er nemlig nogle tips, du kan følge for at begrænse smerter og skader. Det vigtigste er at holde så meget kropsvægt som muligt over hælen. Her er Beatrix' tips:

1. Lad være med at tage de høje hæle på, før du tager af sted hjemmefra. Put skoene i tasken og hav dem kun på til selve festen. På den måde begrænser du den tid, du går rundt med høje hæle.

Kropsholdningen ender ofte med at være unaturlig, når man går i høje hæle. (Foto: Colourbox)

2. Vælg sko med god støtte omkring anklen. Så undgår du at skulle bruge ekstra muskler for at holde balancen.

3. Når du køber sko, skal du huske at tjekke, at skoens hæl sidder lige under balancepunktet for din hæl. Prøv mange par sko og mærk forskellen.

4. Hælens højde er ikke altafgørende for balancen. Det er næsten lige så vigtigt med en rigtigt placeret hæl på skoen. Se punkt 3.

5. Vælg sko med plateau. Du bliver højere, uden nødvendigvis at flytte al vægten over til tæerne.

6. Undgå at vinklen fra tå-enden til hæl-enden er så stor, at du nærmest kun støtter på tæerne.

7. Tag skoene af ved enhver anledning, f.eks. under bordet ved middagen. Knækket i foden er der også, når du sidder ned, og det tvinger foden ud i en unaturlig position.

8. Du behøver ikke have høje hæle på for at øve dig i at gå med højhælede sko. Træn din balance i bare tæer, så vil effekten også kunne ses, når du tager de høje hæle på.

9. Hold dig mest muligt bagoverbøjet.

10. Det bør være tilladt at danse i bare tæer. I hvert fald ud på de senere nattetimer.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker