Sådan får man lus - og slipper af med dem igen
Bliv klogere på de blodsugende 'snyltedyr' lus, og undgå, at det summer af aktivitet i hovedbunden.

Piger har dobbelt så stor risiko for at få lus som drenge. Nogle har dem endda uden at vide det, for selvom det tit klør, er det faktisk ikke altid. (Foto:Shutterstock)

Piger har dobbelt så stor risiko for at få lus som drenge. Nogle har dem endda uden at vide det, for selvom det tit klør, er det faktisk ikke altid. (Foto:Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

 

Vi mennesker tror, vi er øverst i fødekæden, men pediculosis-capiti, hovedlusen, sidder over os - på toppen af vores hoveder.

Hovedlus er små, vingeløse insekter, der lever på hårbunden, hvor de bider og suger blod. Lus bevæger sig rundt ved at holde om hårstråene.

Når lusene har parret sig, lægger hunlusen æg i særlige pupper, der sidder på en 'stilk', der er kittet fast til hårene helt nede ved hovedbunden.

Det menes, at omkring 13 procent af alle skolebørn har lus på et hvilket som helst givent tidspunkt. Piger har dobbelt så stor risiko for at blive smittet.

Pediculosis-capitis har eksisteret i millioner af år, og mennesket er den eneste vært for den hovedlus, som vi kender i dag. Chimpanser har - som de fleste andre pattedyr - lignende, men genetisk distinkte lus.

Lus førte til skyttegravsfeber

Hovedlusen er almindeligvis relativt harmløs og mere en irritation end en egentlig sygdom.

Men under Første Verdenskrig var hovedlus skyld i store sygdomsudbrud - og af og til død. Da soldaterne havde den samme uniform på hver eneste dag, var lusene i stand til at bevæge sig væk fra hovedbunden og slå sig ned i uniformernes sømme og syninger.

Lusene blev smittebærere for bakterien Bartonella henselae (kattekradssyge, red.), som forårsagede skyttegravsfeber. Sygdommen havde blandt andre tre berømte ofre - Tolkien, A.A. Milne og C.S. Lewis.

Lus klør meget - og hvis man kradser igen, kan det føre til en sekundær infektion med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) - en potentielt alvorlig sygdom.

Når det er sagt, er det største problem for langt de fleste mennesker, hvordan de slipper af med lusene.

Lus opbygger resistens mod behandling

Nylagte æg er gennemsigtige og derfor vanskelige at få øje på. Når den 1 mm lange lusenymfe er skudt ud af ægget, bliver de tomme æggeskaller siddende tilbage på håret og fyldes med luft. De ses da som små hvide perler og vil stadig sidde tilbage i håret, længe efter man er lusefri. (Foto:By Jarmo Holopainen, University of Kuopio [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons)

I de sidste 50 år har vi set det ene bekæmpelsesmiddel efter det andet miste effektiviteten, i takt med at lusene finder en måde at tilpasse og udvikle sig og efterhånden blive modstandsdygtige og immune.

De seneste 10 år har den mest pålidelige metode til at få bugt med lusene været dagligt at gnide et tykt lag balsam ind i håret og så kæmme for manuelt at trække lusene ud.

Hvis du har en datter med langt, kraftigt hår, kan det let tage en halv time om dagen. Hvis du har to eller tre døtre med lus, udvikler proceduren sig hurtigt til et mareridt.

 

Hvordan får man lus?

En hunlus lægger mellem 3 og 8 æg om dagen. Æggene hæfter sig fast til håret cirka 1.5 centimeter fra hovedbunden, hvor de nyder godt af luftfugtigheden og varmen.

Lus kan ikke flyve eller hoppe fra hoved til hoved. De kan kun kravle.

Man kan få lus ved tæt hoved-til-hoved-kontakt med en person, der har lus. Det kan ske når man leger, krammer, omfavner og er fysisk tæt på hinanden.

Lus er mest almindelige blandt børn og deres familier. Hvis der er lus i familien, så fortæl det til alle, I har været i kontakt med, så de kan tjekke deres familie.

Normalt er der ingen grund til at behandle hele familien - med mindre de også har lus. Ekstra rengøring af hus eller klasseværelse har ikke vist sig at være nødvendig, og det hjælper heller ikke at skifte sengetøj.

 

Sådan får du bugt med lusene

Det er ikke alle, der får lus, der kradser sig håret - halvdelen klør sig ikke - så det er i sig selv ikke tegn nok.

Lus kan være svære at få øje på, fordi de bevæger sig så hurtigt.

Hovedlus er gennemsigtige, men farves af det blod de suger, som ses i tarmen hos en velnæret lus. (Foto: By S.E. Thorpe (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons)

Hvis du har mistanke om lus, er balsam og tættekam den letteste og mest effektive måde at finde dem efter følgende procedure:

 

  • Fingrene bruges til at massere 50 milliliter balsam ind i hovedbunden i tørt hår.
     

 

  • Red håret i gennem med en almindelig børste eller bredtandet kam, så håret ikke er uglet eller filtret. Det gør det svært for lusene at hæfte sig fast på håret.
     

 

  • Inddel håret i seks sektioner og træk tættekammen gennem en hårtot - helt fra hovedbund til hårspids i ét træk.
     

 

  • Tør tættekammen af på et stykke køkkenrulle og tjek både i balsam og på tættekammen, om der er lus.

 

Andre behandlingsmetoder mod lus

Den ikke-medicinske behandling mod hovedlus, som er beskrevet ovenover, er ganske enkel - balsam og tættekam mindst en gang om ugen, indtil der ikke længere er lus.

Lus kan også behandles med lusemidler, og der findes lusemidler både med og uden lægemiddelstoffer. Vær forsigtig, hvis produkterne benyttes under graviditet eller amning, og hvis barnet er under 1 år.

Det er ikke sikkert, at lusemidlerne dræber alle æggene, så de skal anvendes 2 gange med 7 dages mellemrum. Hvis lusemidlet virker, dør lusene inden for 20 minutter. Hvis de ikke dør, er der opstået resistens mod lusemidlet.

 

Piller mod lus

Hvis behandlingen ikke lykkes, og der stadig er lus, når du kæmmer med balsam, anbefales det at kontakte lægen for at få enten en henvisning til en speciallæge eller en recept på et receptpligtigt lusemiddel.

Ivermectin er et receptpligtig lægemiddel, som fås enten i tabletform eller som en tyndtflydende creme, man gnider ind i hovedbunden.

Selvom en enkelt dosering stopper lusene, anbefales det at gentage behandlingen efter syv dage for at sikre, at alle uklækkede æg også er væk.

Hvis barnet er for lille til at kunne sluge en pille, fås ivermectin også som flydende mikstur. Det anbefales, at babyer, gravide og kvinder, som ammer, bruger ivermectin-lotion til hovedbunden.

I Australien har man brugt Ivermectin i 15 år. Der gives kun tilskud, hvis produktet bruges til behandlingen af fnat - selvom det blev sat på listen af tilskudberettede lægemidler. Så måske kommer du til at betale fuld pris for at komme af med hovedlusene.

Rodney Sinclair hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk