Sådan får ældre mænd mere lyst til sex
Nyt studie viser, at creme med testosteron giver 65-årige mænd større sexlyst og forbedret præstationsevne. Salven gjorde dog ikke forsøgsdeltagerne sundere, livligere eller hurtigere i andre henseender.

En testosteronsalve kan gøre 65-årige mænd mere seksuelt aktive og øge både præstationsevne og lyst. Men testosteron må ikke ses som et vidundermiddel uden bivirkninger. (Foto: Shutterstock)

En testosteronsalve kan gøre 65-årige mænd mere seksuelt aktive og øge både præstationsevne og lyst. Men testosteron må ikke ses som et vidundermiddel uden bivirkninger. (Foto: Shutterstock)

 

Seniorer har aldrig været yngre end idag, og nu er der endnu mere grund til, at den tendens fortsætter.

Et nyt studie viser nemlig, at en salve gør 65-årige mænd mere seksuelt aktive og øger både præstationsevne og lyst.  

I forsøget, der er udgivet i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, blev de 790 forsøgsdeltagere bedt om at dagligt at bruge en creme i et år.

Nogle af de ældre herrer fik tildelt en testosteronsalve, mens deltagerne i kontrolgruppen, fik en placebosalve helt uden virkemiddel.

Salven, der blev udleveret i testgruppen, havde et testosteronniveau, som man almindeligvis finder blandt mænd, der er mellem 19 og 40 år. Og med testosteronen fulgte også en øget libido.

Mændene fortalte, at både antallet af sexakter og den fysiske præstationsevne steg i takt med lysten. Kontrolgruppen havde ikke den samme oplevelse.

Blev ikke lettere til fods

Studiet målte ikke kun deltagernes aktivitet i soveværelset; forskerne ville nemlig også gerne vide, om testosteronet gjorde deltagerne livligere på andre måder.

Alle deltagerne blev derfor bedt om at måle, hvor langt de kunne gå på seks minutter, før de startede behandlingen. Dette blev igen målt, da året var omme.

Resultatet viste, at der ikke var noget, som tydede på, at cremen havde gjort deltagerne sundere eller hurtigere til bens.

Hormoncremen havde et testosteronniveau, som man typisk finder blandt mænd mellem 19 og 40 år. Og med testosteronen fulgte også en øget libido. Men der var ikke ellers noget, som tydede på, at cremen havde gjort deltagerne 'yngre', sundere eller hurtigere til bens. (Foto: Shutterstock)

Mændene, som havde fået testosteroncremen, rapporterede, at de var i bedre humør end de, som var i kontrolgruppen. Men de oplevede ikke, at de havde mere energi end før.

 

Antallet af brugere er fordoblet i Norge

Salver og piller, der øger testosteronniveauet i kroppen, er blevet et varmt emne for mænd, der ønsker at holde sig unge, til de er langt over 60.

Antallet af norske mænd, der bruger receptpligtige lægemidler med testosteron som virkemiddel, blev fordoblet mellem 2009 og 2014. Men lægemidlerne er ikke altid den bedste løsning.

»Det er meget oppe i tiden. Folk, der er overvægtige og dovne, lægger skylden på manglen af testosteron i stedet for at holde sig aktive og træne noget af mavefedtet væk,« udtaler Anders Palmstrøm Jørgensen, der er overlæge ved Oslo Universitetssygehus og leder af Norsk Endokrinologisk Forening.

Ifølge Norges Folkehelseinstituts receptregister er de fleste brugere mellem 40 og 69 år gamle. Men testosteronsalven må ikke anses som et vidundermiddel uden bivirkninger.

»Når man tilfører store doser testosteron, falder kroppens egen produktion,« fortæller Anders Palmstrøm Jørgensen.

Han forklarer, at de fleste, som stopper med testosteronsalverne, vil opleve en kort nedgangsperiode, før testosteronproduktionen genfinder sit normale leje.

»Det, vi ser, når vi giver testosteron til patienter med hypofysesygdomme eller andre reelle behov for testosteron, er stigende blodtryk og blodprocent samt forstørret prostata. Et tidligere studie med ældre mænd blev afbrudt, da testosteronet førte til hjertekarproblemer blandt forsøgspersonerne,« afslutter Palmstrøm Jørgensen.

© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.