Sådan bliver du narret af din intuition
Ved du, hvor mange af hvert dyr, Moses tog med i sin ark? Hvis du kan svare ja, er dit svar forhåbentlig nul. Her får du forklaringen på, hvorfor du instinktivt accepterer forbindelsen mellem Moses og arken, selvom den er helt forkert.

Hjernen behandler informationer på to forskellige måder. Tænkning foregår lynhurtigt i system 1, der  bygger på instinkter og intuition.

I eksemplet med Moses’ Ark herover ser hjernen en kobling mellem Moses, dyrene og arken og accepterer blankt, at det var Moses, der byggede arken. Lidt efter går det måske op for dig, at det jo faktisk var Noah, der byggede den.

Når du bliver stillet en mere kompleks opgave er det en anden og mere langsom proces, som foregår i system 2. Måske svarer du lynhurtigt på et regnestykke, men lidt efter finder du ud af, at svaret var et andet.

Intuitionen får dig gennem dagen

Når der kommer en bold flyvende imod dig, og du afværger for at undgå at få den i hovedet, sker der en lynhurtig fortolkning i system 1, og du reagerer instinktivt på faren. Den fortolkningsproces tager forhåbentlig ikke mange splitsekunder.

Det er den hurtige tænkning i system 1, der slår til først, når vi skal handle hurtigt. Det er også det system, vi bruger, når vi går, og det er derfor, vi kan gå, se os omkring og tale med en ven samtidig.

Det er altså dette system, der sørger for, at hverdagens aktiviteter går glat.

Komplekse opgaver gør dig blind

Når du skal løse en kompleks opgave, kræver det koncentration. Når system 2 går i gang i hjernen, vil du begynde at spænde i musklerne, din hjerterytme stiger, og pupillerne udvider sig.

Når det sker, bliver du faktisk nærmest blind. Det gør du, fordi du koncentrerer dig om at løse en specifik opgave, og dit fokus vil primært ligge på opgaven - du holder simpelthen op med at lægge mærke til andre ting omkring dig.

Hvis du skulle bruge dette system hver gang, du skulle tage et skridt, ville du slet ikke kunne fokusere på andet.

De to måder at tænke på spiller sammen

Bare fordi, din intuition siger dig én ting, er det jo ikke sikkert, det er sandt. Der findes mange eksempler på optiske illusioner, hvor du nok har set nogle af dem før.

Læs for eksempel artiklen 'Illusion: Se Silvio Berlusconis hoved skrumpe' eller 'Se illusionstricket: Hånden, der forsvinder' - eller den meget populære artikel her hos Videnskab.dk: 'Se smukke mennesker blive til grimme udyr'

Når du støder på den samme illusion igen, vil system 1 stadig se illusionen, mens system 2 derimod hurtigt finder ud af, at det rent faktisk bare er et synsbedrag.

I videoen øverst i artiklen får du en lidt længere forklaring på, hvordan du tænker både hurtigt og langsomt, og hvordan din intuition hjælper dig med at begå dig og klare dig gennem dagligdagen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk