Sådan bliver du fantastisk god til at huske
Her får du råd fra én af verdens skarpeste hjerner om, hvordan du bliver bedre til at huske. Du får også en kort guide til gode artikler om intelligens og hukommelse på Videnskab.dk.

Det lyder i virkeligheden såre simpelt. Hvis du vil en tur ned at købe ind i Netto og ikke har noget papir at skrive en huskeseddel på, skal du gøre noget helt andet.

Tænk på et sted, du kender godt, for eksempel dit hus, og start ved hoveddøren.

Husk alt, hvad du skal købe ind - sådan her

Hvis du skal hente ost i Netto, så tænk på, at hoveddøren er smurt ind i ost. Skal du også have mælk, så forestil dig, at du åbner døren og ser, at gulvet i gangen indenfor er dækket af mælk.

Sådan bliver du ved at danne dig billeder, mens du går gennem dit hus i hjernen og kæder steder og ting sammen med varer, du skal huske at købe ind i Netto.

Hvis det går dig lige så godt, som det er gået manden bag det gode råd, kan du ende med at have noget nær verdens skarpeste hukommelse.

Nelson Dellis – som du kan høre og se i videoen herover, hvor han fortæller lidt mere om sin huske-teknik – har de seneste to år vundet de amerikanske hjernemesterskaber og har sat sig på historiske rekorder som den, der:

  • hurtigst har memoreret et helt spil kort – det tog ham helt præcist 63 sekunder
  • har kunnet huske det længste tal på fem minutter – et tal på 303 cifre

Søndag viser Discovery Channel, som også står bag de to klip her i artiklen, hans forsøg på at vinde for tredje år i træk i udsendelsen ’Hjernemesterskaber i USA’.

Flere gode råd, bl.a. fra deltagere i VM i hukommelse

Hvis du har lyst til at sætte dig til rette og forsøge at konkurrere med ham, skal du dog nok have lidt ekstra hjælp, for han har jo trænet i sin egen metode i rigtig lang tid.

Så er det jo godt, at Videnskab.dk allerede har et væld af spændende og lærerige artikler om hukommelse og intelligens liggende i arkivet.

Hvad med at få flere gode råd – fra to danske studerende, der har tidligere i år deltog i VM i hukommelse?

Og så skal du vide, at det altid er en god ide at teste dig selv undervejs, når du skal lære noget nyt.

Forhindringer: Derfor kan det være svært at huske

Når du har læst de to artikler, er du hjulpet godt på vej. Men spørgsmålet er selvfølgelig, om du dermed er blevet lige så skarp som vores amerikanske ven. Du risikerer nemlig undervejs i processen mod at blive den bedste i hele verden til at huske at løbe ind i en række større forhindringer.

Kender du for eksempel det, at viden bare har det med at forsvinde? Det kan være svært nok bare at huske enkelte ord – og endnu sværere at huske det, vi lærte for længere tid siden, for eksempel tilbage i skoletiden.

Ja, spørgsmålet er faktisk, om et nogenlunde normalt tænkende menneske overhovedet kan stole på hukommelsen.

Som om det ikke var nok udfordringer, er der oven i købet en lang række omstændigheder, der kan gøre din IQ dårligere.

Vidste du for eksempel, at du bliver lidt dummere, hvis du har været ude i slagsmål under puberteten – eller ryger ud i store pengebekymringer?

Der er faktisk også en betydelig risiko for, at du virkelig skal kæmpe ekstra for at blive verdens bedste til at huske, hvis du ikke har så mange tænder i munden – eller hvis du går meget i byen.

Nårh-ja, og så skal du holde dig fra fodbold eller i hvert fald fra at lave hovedstød under kampen. Det giver en vis form for hjerneskade.

Til gengæld kan du få lidt ekstra optur af at vide, at selvom det skulle gå helt galt, så tyder meget på, at du kan blive ved med at kunne huske dine følelser.

Masser af nyttig viden om hukommelse og intelligens

Hvis du allerede er blevet lidt træt i hovedet af alle de gode råd og alt det, du ikke må, så kan du også bare fordybe dig lidt i den overordnede viden om intelligens og hukommelse.

Kunne det for eksempel ikke være interessant at vide, om der virkelig findes fotografisk hukommelse?

Hvad intelligens egentlig er?

Eller hvad med en vurdering af den måske vigtigste intelligensdyst af dem alle: Hvem er klogest af hunden og katten?

Du kan også dykke længere ned i hjernens mysterier ved at granske alle vores artikler om intelligens - eller du kan læne dig tilbage og bare nyde synet af Nelson Dellis, der herunder demonstrerer sin evne til at huske et helt spil kort.

God fornøjelse!

Nelson Dellis demonstrerer via Skype, at han kan huske rækkefølgen i et helt spil kort. (Video: Discovery Channel)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk