Sådan virker en test for coronavirus - og disse nye testmetoder er på vej
Hvilke test bruger sundhedsmyndighederne? Og hvor står vi med udviklingen? Britisk lektor giver dig overblikket.
COVID-19 corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Real-Time Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction vaccine behandling

Testning er afgørende for, at vi nøjagtigt kan beregne smitte- og overlevelsesraten. (Foto: Shutterstock)

Testning er afgørende for, at vi nøjagtigt kan beregne smitte- og overlevelsesraten. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Testning står allerøverst på listen over faktorer, der kan hjælpe med at inddæmme den globale spredning af COVID-19.

Blandt andet Sydkorea har brugt massetestning, og derfor har man der hurtigt været i stand til at identificere og isolere smittede personer.

Testning er desuden vigtig for, at vi nøjagtigt kan beregne smitte- og overlevelsesraten; data, som er afgørende for, at de offentlige sikkerhedstiltag rammer plet.

I takt med at coronavirussen spreder sig, bliver test udbudt til salg - enten til en høj pris af private klinikker (blandt andet en test til salg for 375 britiske pund, cirka 3.000 kroner, red.), eller test-kit, som ikke er godkendt af myndighederne, og som måske endda er falske.

Hvilke test bruger sundhedsmyndighederne? Hvor meget koster de? Og hvilken udvikling vil vi se fremover?

Hvilke testkit er på markedet?

Der er to overordnede måder at teste for SARS-CoV2 (coronavirussen der er skyld i sygdommen COVID-19):

Den første testmetode er en meget følsom metode, der leder efter virussens RNA ved hjælp af en teknik kaldet RT-PCR (Real-Time Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction, red.).

Testen kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve fra næsen eller halsen.

Den anden testmetode måler antistoffernes respons på virussen i blodet.

Vores krop laver mange forskellige antistoffer mod mange virusdele. Nogle antistoffer er meget nyttige. De dræber virussen eller stopper infektionen. Nogle er mindre nyttige; de binder sig til dele af virussen uden at hjælpe vores immunforsvar.

Denne nummer to test er meget enkel: Man dækker et reagensglas med virussen eller dyrkede virusdele. Så tilsætter man en lillebitte mængde meget fortyndet blod fra patienten, for at se om antistofferne binder sig til virussen i glasset. Til sidst udvikler man testen, for at se om antistofferne er til stede.

Forskellige landes test-strategier gør det svært at sammenligne resultater

I starten af udbruddet benyttede de fleste lande sig af RT-PCR-testen, fordi den hurtigt leverede svar.

I dag er der flere forskellige antistof-test-kit, hvilket vil øge antallet af rapporterede smittetilfælde.

Den store forskel på de forskellige landes corona-teststrategier gør det dog meget svært at sammenligne antallet af smittede personer landene imellem.

Storbritannien udviklede meget hurtigt en RT-PCR-test, der ved hjælp af et netværk af laboratorier udfører den samme standardiserede test. Det er stadig er den mest anvente metode.

Metoden leverer pålidelige data, men sammenholdt med udbruddets størrelsesorden og smittehastighed presser denne metode kapaciteten.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvor gode er de nuværende COVID-19-test?

RT-PCR-testmetoden er altså meget specifik og følsom - men hvis man er blevet smittet og er blevet rask igen, kan RT-PCR-testmetoden ikke længere afsløre, om man igen er blevet eller stadig er smittet.

Det skaber stor usikkerhed, især hvis man har været i karantæne som følge af milde eller ikke-entydige symptomer.

Og selvom selve RT-PCR-testen kun tager et par timer, kræver RT-PCR-testmetoden desuden et laboratorie, så metoden tager tid: Først skal slimprøven fra næse eller hals tages med en podepind, så skal prøven transporteres og udvikles.

Så før vi står med et resultat, kan der let gå adskillige dage.

Transportable RT-PCR-maskiner (såkaldte Rapid portable RT-PCR-maskiner) er banebrydende indenfor diagnoseteknologien. COVID-19-testning er kun lige blevet tilgængelig for disse maskiner, men selv den hurtigste maskiner tager omkring to timer. 

Maskinerne er blevet evalueret af britiske sundhedsvæsen, NHS, i forsøget på at forbedre behandlingen af influenza.

WHO anbefaler RT-PCR-testning

Det tager typisk et par uger at udvikle antistoffer mod nye infektioner. 

Antistofferne forbliver i blodet meget længere end selve virussen, så med en antistoftest kan man finde spor fra virussen, selv længe efter at sygdommen er ophørt, hvilket giver et historisk 'billede' af tidligere infektioner. De første studier indikerer, at det også gælder for COVID-19.

Denne type såkaldt 'serologi'-testning er et meget effektivt redskab, der kan bruges til eksempelvis at kontrollere, om vacciner virker, eller til at afdække, om en person er stødt på en infektion.

Nuværende antistof-testning for den nye coronavirus er imidlertid ikke endeligt testet, så vi ved ikke, hvor pålidelige de er. Derfor anbefaler Verdenssundhedsorganisationen RT-PCR-testning.

Professor Chris Whitty, der er den britiske regerings øverste rådgiver indenfor sundhed, har sagt, at en test, der pålideligt kan afsløre tidligere infektion, vil være 'transformerende'.

Antistof-test er omstændigt

Selvom antistof-testning-konceptet er veletableret, er der udfordringer forbundet med produktion og brug.

I modsætning til RT-PCR tager det tid at udvikle målingen af antistoffer. Der er desuden brug for virusdele, der skal renses og standardiseres.

For at kontrollere, om testningen fungerer, er der behov for meget omhyggeligt udvalgte patientprøver. 

En antistoftest skal kontrolleres med mange forskellige prøver; ikke blot for at afdække nøjagtigheden, men også for at afdække, hvor længe efter infektionen prøven bliver positiv, og hvor længe den forbliver positiv, efter at patienten er blevet rask. 

Det skal gøres med mange forskellige patienter, fordi hvert individ genererer et unikt sæt antistoffer.

RT-PCR-testningen kan derimod evalueres ved at tage en kendt virusmængde og så kontrollere resultatet. Virussen blev dyrket i laboratorier, kort tid efter de første britiske patienter blev identificeret, så vi har længe haft nøjagtig RT-PCR-testning.

Men arbejdspresset på de overbelastede centraliserede laboratorier, der er i stand til at køre et stort antal RT-PCR, betyder, at det er en relativt langsommelig og  bekostelig proces.

Laboratorietest versus hjemmetest-kit

Lyn-test - der fungerer som eksempelvis graviditest, men som påviser antivirale antistoffer i stedet for graviditetshormoner - er hurtigere og potentielt billigere, men de er ikke så nøjagtige som laboratorietestning.

I stedet for et reagensglas bruger denne slags test særligt modificeret papir.

Blodprøver flyder langs papiret, hvilket resulterer i den velkendte: én streg = negativ, to streger = positiv.

Lyn-testene er hurtige at producere og lette at bruge, men det er vigtigt, at de bliver designet meget omhyggeligt, og at de bliver godkendt.

Derfor bliver de heller brugt officielt i stor udstrækning endnu.

Pris versus kvalitet - billige test er ikke altid sikre

Kvalitetskontrol og godkendelse vejer tungt på vægtskålen rent prismæssigt:

En ikke-godkendt test koster cirka 4 kroner - og måske virker den endda! En godkendt lyntest koster typisk 40 kroner.

Ligsom med vacciner er det afgørende, at testningen er præcis og sikker, og det kræver tid og penge.

Unøjagtig testning i forbindelse med det nuværende udbrud vil være katastrofalt: 

Prøv at forestille dig, at du testede negativt, men rent faktisk var smittet, og at du så smittede endnu flere personer.

En del af disse test-kit har en nøjagtighed på omkring 80 procent. Det lyder måske ikke så slemt, men rent faktisk betyder det, at 1 ud af 5 test leverer det forkerte svar.

Fejlmargen varierer med sygdommen

Fejlmargen varierer med sygdommen. For visse sygdomme kan testen give et positivt resultat, selv om du ikke er smittet med coronavirussen, fordi du har antistoffer for noget lignende.

Måske tror du, at du tester negativt med en lyn-test, men det er muligvis kun, fordi stregerne er svære at se.

Selvom testen fungerer optimalt i laboratorier, er det let at begå fejl, når man bruger testen derhjemme. Derfor slår laboratorietestning også hjemmetest-kit på nøjagtighed.

Ved at sammenholde flere test - eksempelvis mange forskellige virusdele - kan vi opnå større nøjagtighed, men det kræver mere tid og ekspertvurderinger, for ikke at tale om laboratorieudstyr.

Kontrasten mellem de nøjagtige, men arbejdskrævende, laboratorietest og de mindre nøjagtige, men transportable, lyntest-kit er grunden til, at forskerteams (som eksempelvis vores ved University of Reading) arbejder hårdt på at udvikle ny mikrobiologi og blodtestteknologi.

Fremskynd tilslutningen til innovative teknologier

Innovatørerne bør tillade, at flere laboratorietest bliver udført i små, transportable lyn-enheder.

Men det er også afgørende, at vi udvider sundhedsmyndighedernes kapacitet for konventionel, godkendt COVID-19-testning, i takt med at den nuværende pandemi udvikler sig.

Jeg håber inderligt, at det presserende behov for testning vil fremskynde både tilslutningen til innovative teknologier, mens det på samme tid vil øge vores kapacitet for at påvise mikrober og virusser ved hjælp af velkendte laboratoriemetoder.

Alexander Edwards modtager støtte fra EPSRC, Wellcome Trust og Newton Fund. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk