Sådan vil myndighederne overbevise dig om HPV-vaccination
Sundhedsstyrelsens nye kampagne, Stop HPV, skal genoprette tilliden til HPV-vaccinen ved at lægge forskning frem og lære befolkningen at være kildekritiske. Forsker mener dog, at formidlingen stadig kan blive bedre.
HPV-vaccine Sundhedsstyrelsen bivirkninger stophpv.dk

Det nye site stopHPV.dk er Sundhedsstyrelsens, Kræftens Bekæmpelses og Lægeforeningens nye våben i kampen om at få flere piger vaccineret mod HPV. (Foto: Shutterstock)

Det nye site stopHPV.dk er Sundhedsstyrelsens, Kræftens Bekæmpelses og Lægeforeningens nye våben i kampen om at få flere piger vaccineret mod HPV. (Foto: Shutterstock)

»Jeg troede, jeg skulle ind og have en helt almindelig kontrol for mulige celleforandringer. Det viste sig ikke at blive helt så simpelt, som jeg havde regnet med.«

Ordene kommer fra Line Schelde, som medvirker i en ny informationsfilm om HPV-vaccination. I filmen, som du kan se nedenfor, fortæller Line Schelde, at en rutinemæssig screening blev efterfulgt af et ubehageligt opkald:

Om kampagnen
  • Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen står bag den nye kampagne.
  • Midlerne kommer fra Kræftens Bekæmpelse og fra en satspuljeaftale, vedtaget i Folketinget.
  • Kampagnen løber i to år.

»Efter den opfølgende prøve får jeg et opkald om, at jeg har svære celleforandringer og forstadier til kræft, og at jeg skal have lavet en kegleoperation hurtigst muligt.«

Filmen er en del af stopHPV.dk, som er en ny kampagne om HPV-vaccination af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

Kampagnen er en reaktion på den faldende tilslutning til HPV-vaccinen, der er udløst af de sidste års heftige debat om mulige bivirkninger ved vaccinen.

Antallet af vaccinerede piger, der fyldte 12 år i 2016, er på 30 procent - i 2012 var antallet 90 procent.

LÆS OGSÅ: Drastisk fald i antal HPV-vaccinerede piger

Line fik konstateret svære celleforandringer og forstadier til kræft som 23-årig og fik efterfølgende foretaget en kegleoperation. Her fortæller hun om forløbet og sine bekymringer. (Video: Stop HPV - stop livmoderhalskræft)

Formidling af videnskab skal fjerne tvivl

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse har lavet hver deres undersøgelse af, hvorfor mange forældre til 12-årige piger undgår HPV-vaccinen - og ét ord går igen i begge undersøgelser: Tvivl.

Forældrenes tvivl skal blandt andet fjernes ved videnskabsformidling. På stopHPV.dk kan man se en faktaboks med '10 facts om livmoderhalskræft og HPV-vaccination', og hvis man klikker på hver 'fact', bliver man henvist til den forskning, det er baseret på.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg mener, at det er vigtigt at lægge forskningen frem:

»Vi har set i debatten om HPV-vaccinationen, at der har været et stort fokus på videnskab og på visse studier. Derfor er det vigtigt for os at argumentere med videnskabelige studier, ligesom andre har gjort det i debatten. Og de evidensbaserede studier er lagt frem på stopHPV.dk, så folk kan gå ind og se alle de studier, VI anvender.«

LÆS OGSÅ: Kvinder uden HPV-vaccine fravælger også screening

Debatten kræver direkte kommunikation

Den voldsomme debat om bivirkninger, der især har kørt på sociale medier, gør, at Sundhedsstyrelsen vil kommunikere anderledes:

Om HPV
  • HPV er en forkortelse for human papilloma virus og er en virus, der overføres seksuelt.
  • Der findes over 100 forskellige HPV-typer, og HPV-typerne 16 og 18 er de mest almindelige.
  • HPV-vaccination beskytter imod HPV-typerne 16 og 18.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

»Den her situation har lært os, at nogle gange skal vi kommunikere mere direkte, men det er jo altid vigtigt at kommunikere troværdigt, så der skal findes en fornuftig balance,« siger Bolette Søborg og fortsætter:

»Men hvis der kommer videnskab på bordet fra modstanderne, som bliver præsenteret som væsentligere end det, Sundhedsstyrelsen kommer med, så skal vi gå ind og demaskere, hvad det er for et studie, og hvad man kan med det studie.«

LÆS OGSÅ: Sunde mænd får pludselig alvorlig kræftform - HPV får skylden

Evidenspyramide skal inspirere til kildekritik

Krumtappen i formidlingen af videnskab om HPV-vaccinen på stopHPV.dk er afsnittet 'Om videnskab og dokumentation'. Her kan man blandt andet studere den såkaldte ‘evidenspyramide’, som beskriver tyngden af de forskellige typer videnskabelige studier, der findes. Og det fremgår, at HPV-vaccinen er undersøgt i videnskabelige studier med høj evidens - det vil sige, at konklusionerne bygger på stærke studier, hvor resultater fra mange studier er blevet sammenlignet.

»Vi har lavet afsnittet for at forklare, hvordan man tolker videnskab, så folk kan finde ud af, hvad de kan stole på, når de støder på studier - for at kunne være kildekritiske,« siger Bolette Søborg og fortsætter:

»Hvis man får et studie præsenteret, kan man bagefter gå ind på vores hjemmeside og se, hvor studiet ligger i evidenspyramiden, og hvor meget man kan stole på de resultater, studiet viser.«

LÆS OGSÅ: Lægesønner får HPV-vaccine – fattige drenge gør ikke

I den nye kampagne indgår flere forskere, som anbefaler HPV-vaccinen. Bl.a. Morten Frisch, overlæge, dr.med., ph.d. og adjungeret professor ved Aalborg Universitet. Han forsker i HPV-relaterede sygdomme ved Statens Serum Institut. (Video: Stop HPV - stop livmoderhalskræft)

Forsker er positiv

Jesper Bo Nielsen er institutleder på Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, og han er positiv over for den nye kampagne og glad for, at stopHPV.dk har gjort en masse forskning tilgængelig.

»Jeg synes, at Stophpv.dk byder på en masse sober information, og det er rigtig fint, at man har prioriteret små informationsfilm frem for bogstaver og tal,« siger han og fortsætter:

»Det er godt, at man først bliver præsenteret for fakta og derefter har muligheden for at se den videnskab, der ligger til grund, så man kan se alle mellemregningerne,« siger Jesper Bo Nielsen.

stophpv.dk sundhedsstyrelsen ny kampagne videnskab i fokus

Hjemmesiden stopHPV.dk er centrum for hele den nye kampagne, men dialogen med forældre og piger vil foregå på kampagnens facebookside. Medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse 'bemander' siden. (Foto: Stophpv.dk)

StopHPV.dk bruger for mange procenttal

På stopHPV.dk kan man finde indlægssedler til HPV-medicin og fakta, der baserer sig på en masse tal og statistik. Hyppigheden af bivirkninger bliver også angivet i procenttal, men her mener Jesper Bo Nielsen, at der er plads til forbedring i kampagnens formidling af den slags information:

»Jeg synes, at det er lykkedes rigtig godt at få belyst, at der er en risiko for bivirkninger, og hvilke typer bivirkninger, det drejer sig om. Det halter dog med at få formidlet, hvor stor hyppigheden er, fordi man på sitet angiver hyppigheden i procenttal, der er svære at forholde sig til,« siger Jesper Bo Nielsen og uddyber:

»Procenttal er generelt rigtige dårlige til at formidle budskaber, og når man skriver: ‘0,4 procent af de vaccinerede har indberettet en formodning om en bivirkning’, så er store dele af befolkningen stået af - de kan ikke forholde sig til hvad 0,4 procent er.«

Louise fik i en alder af blot 26 år kræft i underlivet, som blev opdaget i forbindelse med den rutinemæssige screening. Hun var herefter igennem et 2-årigt langt sygdomsforløb og lever fortsat med eftervirkninger, herunder tab af frugtbarhed. (Video: Stop HPV - stop livmoderhalskræft)

Tilbage på 90 procent på to år

Den lave tilslutning til HPV-vaccinen viser, at tilliden til en vaccine kan ødelægges på få år. Den nye kampagne løber i to år, og Sundhedstyrelsens ambition er klar:

»Vores målsætning er at højne tilslutningen til HPV-vaccination, som lige nu er i et voldsomt fald for de piger, der er fyldt 12 i de foregående år. Vores målsætning er at få løftet vaccinationsdækningen til det, den har været tidligere, nemlig op over 90 procent for en fødselsårgang,« siger Bolette Søborg.

Jesper Bo Nielsen mener, at det er en rigtig målsætning.

»Ud fra en sundhedsfaglig vurdering mener jeg at Sundhedsstyrelsen er nødt til at have en ambition om at få tilslutningen tilbage på 90 procent. Min personlige holdning er, at den lave tilslutning til vaccinen er et stort sundhedsmæssigt problem,« siger Jesper Bo Nielsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk