Sådan undgår du at slå stinkende prutter
Forskere har fundet ud af, hvilke fødevarer der kan gøre dine prutter særdeles ildelugtende, og hvilke du skal spise for at få nærmest lugtfri fimser.
Ildelugtende prutter protein

Proteinholdige madvarer kan være skyld i, at det lugter fælt, når du slår en fis. (Foto: Shutterstock)

Proteinholdige madvarer kan være skyld i, at det lugter fælt, når du slår en fis. (Foto: Shutterstock)

Hvis man slipper en lille vind i en større forsamling, håber man som regel på to ting:

  1.  At prutten er lydløs.
  2. At den ikke lugter af rådne æg.

Hvis man har en vis selvkontrol, kan man måske slå en prut helt uden lyd, og det sidste kan man spise sig til, viser ny forskning.

Forskere fra Monash University i Melbourne har ifølge Newscientist.com fundet ud af, at ens prutter er mindre ildelugtende, hvis man skærer ned på de proteinholdige fødevarer.

»Det her forklarer blandt andet, hvorfor bodybuildere, der indtager meget protein, er kendt for at slå særdeles stinkende prutter,« siger Chu Yao, der faktisk forsker i tarmgasser – altså prutter – ved Monash University i Melbourne, og som står bag studiet, til Newscientist.com.

Resultaterne blev præsenteret på konferencen Australian Gastroenterology Week 10. – 12. Oktober 2016.

Svovlbrinte står bag pruttens stank

Selv om man ikke skulle tro det, består prutter faktisk primært af lugtfrie gasser. De indeholder oxygen og nitrogen, som vi får fra luften omkring os, og hydrogen, methan og kuldioxid, der bliver produceret, når tarmbakterierne forarbejder de kulhydrater, vi spiser.

ildelugtende prutter protein

Folk med tendens til ekstra luft i maven bliver ofte rådet til at spise færre fibre, men det gør bare lugten endnu værre, påpeger forskerne. (Foto: Shutterstock)


Den velkendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte, som opstår, når tarmbakterierne får protein.

Forskerne ville derfor undersøge, hvordan niveauet af svovlbrinte i tarmen kunne påvirkes. Til det brugte de afføringsprøver fra syv raske mennesker. 

Prøverne blandede de med cystein, der er en aminosyre, som især findes i kød, æg og mælkeprodukter. Cystein fik ifølge forskerne niveauet af svovlbrinte til at blive syv gange så højt som normalt.

LÆS OGSÅ: Mytedrab: Det er ufarligt at holde på en prut

Fuldkorn og grøntsager giver lugtfrie prutter

Det forhøjede niveau af svovlbrinte faldt dog væsentligt, da forskerne blandede fire 'langsomme' (se faktaboks) kulhydrater i afføringsprøven.

Hurtige og langsomme kulhydrater

Kulhydrater kan deles op i hurtige og langsomme:

De hurtige findes oftest i sukkerholde madvarer, som kan være smarte at indtage, hvis man eksempelvis løber et maraton. Disse kulhydrater bliver hurtigt optaget i kroppen og kan derfor levere energi med det samme.

De langsomme kulhydrater findes især i fuldkornsbrød, grøntsager og frugt og optages langsomt i kroppen. Det er disse, man ifølge forskerne skal spise rigeligt af, hvis man vil undgå de lugtende prutter.

Kilde: Den Store Danske

To af de fire kulhydrater indeholdt såkaldt resistent stivelse, som blandt andet findes i kartofler, bananer, bælgfrugter, fuldkorn, artiskokker og asparges.

Fødevarerne med resistent stivelse reducerede produktionen af svovlbrinte med 75 procent. Disse fødevarer er nemlig nemme at fordøje, og det betyder, at de bliver nedbrudt før protein.

»Opmærksomheden bliver taget væk fra proteinerne, og så bliver der ikke produceret svolvbrinte,« siger Chu Yao til Newscientist.com.

De to andre kulhydrater, der reducerede produktionen af svolvbrinte, var psyllium og sterculia. Disse reducerede dog kun svolvbrinteniveauet med 25 procent.

LÆS OGSÅ: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Nye resultater er en mytedræber

Forskerne mener, at resultaterne er med til at punktere en myte, der lyder, at mennesker, som slår ildelugtende prutter, bør spise færre fibre.

Myten, som hænger godt ved, er opstået, fordi nogle mennesker med tilbøjelighed til meget luft i maven bliver rådet til at spise færre fibre for at reducere produktionen af hydrogen, methan og kuldioxid i tarmene.

Men det vil ifølge forskerne blot gøre plads til, at produktionen af svolvbrinte kan forøges og dermed gøre prutterne rigtig fæle.

Og faktisk er de, der har tendens til at slå lidt flere prutter, ikke så kede af antallet af prutter, men mere lugten, viser tidligere forskning.

»Da vi undersøgte, hvad der bekymrede folk, der døjede med luft i maven, var det ikke så meget, at de havde behov for at slippe en vind, men mere lugten. Men det mest bekymrende er jo, at de her mennesker går rundt og tror, at de ikke skal spise fibre, af frygt for at deres prutter lugter dårligt,« siger Rosemary Staton, der har forsket i produktionen af tarmgas hos University of South Wales men ikke er en del af det nye studie, til Newscientist.com.

LÆS OGSÅ: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

LÆS OGSÅ: Hvordan påvirker bakterier i tarmen din personlighed og sundhed?

LÆS OGSÅ: Er cola godt mod dårlig mave?

LÆS OGSÅ: Hvorfor har min prut en lyd?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk