Sådan skal du spise for at optimere dit vitaminindtag
Nogle æblesorter i supermarkedet indeholder meget mere C-vitamin end andre, og en laks har mest D-vitamin et bestemt sted på kroppen, viser forskning. Læs her, hvordan du kan optimere dit vitaminindtag gennem kosten.
æbler vitaminer fødevarer mælk laks

Vitaminindholdet i æblers skræl er lige så højt som i al kødet tilsammen. Der er i øvrigt stor forskel på, hvor meget C-vitamin forskellige æblesorter indholder. (Foto: Shutterstock)

Vitaminindholdet i æblers skræl er lige så højt som i al kødet tilsammen. Der er i øvrigt stor forskel på, hvor meget C-vitamin forskellige æblesorter indholder. (Foto: Shutterstock)

Hører du til dem, der altid spiser æbler med skræl, fordi du har hørt, at vitaminerne sidder i det yderste lag? Det bør du blive ved med.

For vitaminindholdet i æblets skræl er lige så høj som det samlede indhold i resten af æblet, viser forskning.

»Vi har målt indholdet af C-vitamin både i æblers skræl og i æbler uden skræl,« sagde seniorforsker Pia Knuthsen fra DTU Fødevareinstituttet, da hun for nyligt var til International Vitamin Konference i København.

»Der er lige så meget C-vitamin i skrællen som i hele det skrællede æble på trods af, at vægten af det skrællede æble er væsentligt højere end selve skrællen,« fortsatte hun.

Æblesorter har forskellig vitaminindhold

Fødevareinstituttets målinger viser også, at der er stor forskel på vitaminindholdet i forskellige æblesorter på det danske marked, fortalte Pia Knuthsen på konferencen.

Et Discovery æble indeholder for eksempel 34 procent af den anbefalede daglige dosis C-vitaminer.

Et Gala æble indeholder derimod kun 3 procent af den mængde C-vitamin, myndighederne anbefaler, at man får om dagen.

Se listen over nogle forskellige æblesorters C-vitaminindhold i faktaboksen.

Æblesorters vitaminer

DTU Fødevareinstituttet har siden 1939 målt C-vitamin indholdet i de æblesorter, der er på det danske marked.

Deres målinger viser, at et æble på 125 gram indeholder:

- Gala-æbler: 3 procent af den mængde C-vitamin, man ifølge de nordiske anbefalinger bør få om dagen.

- Spartan: 6 procent

- Golden Delicious: 13 pct

- Ingrid marie: 16 pct

- Belle de Boskoop: 21 pct

- Discovery: 34 pct

Æblernes indhold af C-vitamin har i øvrigt ikke ændret sig over tid.

Mælk er sundest om sommeren

Mælk er rig på A-vitamin. Men mælkens vitaminindhold er højest, hvis den er malket om foråret eller om sommeren fra en ko, der har været på græs, fortalte Pia Knuthsen også:

»Mælkens indhold af A-vitamin er lavest om vinteren. Det stiger med 50 procent om foråret, hvis køerne kommer ud på græs, og det falder igen til efteråret, når køerne kommer tilbage i stalden.«

Kartofler er en anden fødevare, der udgør en stor del af mange danskeres kost. Kartoflerne er rige på C-vitaminer, men hvis du vil have størst udbytte, skal du spise dem, lige efter de er høstet.

10 uger efter høst er kartoflernes C-vitaminindhold faldet til næsten det halve, viser Pia Knuthsen og kollegernes forskning.    

Laksens indhold af D-vitamin varierer

Fisk indeholder meget D-vitamin, og især laks er populær på de danske spiseborde.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilken del af laksen du spiser, hvis du vil optimere dit vitaminindtag.

»Indholdet af D-vitamin varierer med over 100 procent afhængigt af, hvor i fisken man måler,« siger seniorforsker Jette Jakobsen, der stod i spidsen for DTU Fødevareinstituttets konference.

Vitaminindholdet er størst i laksens forende og mindst i halen.

Målinger fra DTU Fødevareinstituttet viser i øvrigt, at fede fisk ikke nødvendigvis har et højere indhold af D-vitamin end magre fisk: Vitaminindholdet afhænger snarere af fiskens art end dens fedtindhold.

Sild med et højt indhold af fedt har således ikke et højere D-vitaminindhold end sildearter med et lavere fedtindhold.

laks D-vitamin vilde fisk

Vilde laks indeholder op til ti gange så meget D-vitamin som opdrættede laks. Desværre er stort set alle de laks, man kan købe i Danmark, opdrættede. (Foto: Shutterstock)

Vilde laks indeholder mest D-vitamin

Fiskens vitaminindhold afhænger også af, om den er opdrættet eller har levet vildt.

D-vitaminindholdet i en vild laks kan være mere end 10 gange højere end i en opdrættet laks, viser målinger.

»Men det kommer an på, hvordan fiskene er opdrættet. Højst sandsynligt er det altafgørende, hvilken foder fisken har fået,« siger Jette Jakobsen.

Stort set alle de laks, man kan købe i danske supermarkeder, er opdrættede.

Forskerne har ikke fundet ud af, hvordan man kan opdrætte fisk på en måde, så deres vitaminindhold kommer på niveau med vilde laks’.

Men der forskes en del i bioberigelse, som det kaldes, når man forsøger at optimere fisks eller andre fødevarers naturlige vitaminindhold ved hjælp af dyrknings- eller opdrætsmetoder.

Der er stadig meget forskerne ikke ved om vitaminer

Vitaminer blev opdaget for godt 100 år siden. Det første var B1 vitaminet, som blev fundet i 1912.

»Siden har forskere fra hele jorden arbejdet på at forstå den rolle, hvert enkelt vitamin spiller for, at kroppen fungerer normalt,« skriver DTU Fødevareinstituttet i artiklen Vitaminer i 100 år, som er publiceret i forbindelse med den netop afholdte vitamin konference.

I dag kender man 13 essentielle vitaminer, og forskerne får hele tiden mere viden om, hvilke funktioner de har i kroppen.

Men der er stadig meget, de ikke ved. For eksempel ved forskerne stadig kun lidt om, hvor meget af de forskellige vitaminer, man bør indtage for at opnå optimal sundhed gennem hele livet.

Derfor er det nødvendigt at fortsætte med at forske i vitaminernes rolle, siger Jette Jakobsen:

»Vi ved stadig kun lidt om vitaminer, når det kommer til stykket. Man opdagede vitaminerne på grund af mangelsygdomme og har fået styr på, hvor meget af de forskellige vitaminer, man skal have for at undgå at få mangelsygdomme,« siger hun og fortsætter:

»Men vi har endnu ikke nok viden til at kunne udnytte det potentiale, vitaminerne har for at kunne optimere vores sundhed. Vi ved for eksempel meget lidt om, hvad vitaminerne betyder for hjernens udvikling såvel som i aldringsprocessen.«

I år var det fjerde gang, at forskere fra hele verden mødtes til International Vitaminkonference. Og det var tredje gang, at DTU Fødevareinstituttet stod for arrangementet. Den næste vitamin konference bliver afholdt i Australien i 2018.

Forskere fra hele verden var til vitaminkonference i København

Den fjerde Internationale Vitaminkonference blev for nyligt afholdt i København. Konferencen var arrangeret af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

På konferencen fortalte forskere fra blandt andet Danmark, USA, Australien, Indien, Irland og Storbritanien om den nyeste viden om vitaminer.

Der var blandt andet oplæg om betydningen af vitaminer for små børns udvikling, brug af biomarkører til at afsløre mangeltilstande samt om et optimalt vitaminindtag gennem fødevarer og udfordringerne ved at analysere fødevarers indhold af vitaminer.

Konferencen blev besøgt af forskere fra hele verden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk